Leczenie początkowe choroby Parkinsona
Wytyczne American Academy of Neurology
09.04.2002
wg Practice parameter: Initiation of treatment for Parkinson's disease: an evidence-based review Report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology
J.M. Miyasaki, W. Martin, O. Suchowersky, W.J. Weiner, A.E. Lang
Neurology, 2002; 58: 11-17
Wybrane treści dla pacjenta
-
Choroba Parkinsona
Choroba Parkinsona dotyka w Polsce około 60-70 tys. osób. Z powodu starzenia się społeczeństwa jej częstość będzie rosła.
-
Dieta w chorobie Parkinsona
Właściwa dieta zapewnia skuteczne działanie leków, wpływa na dobre samopoczucie chorego oraz warunkuje utrzymanie właściwej masy ciała. Istotny problem u pacjentów z chorobą Parkinsona stanowi niedożywienie. Jest ono spowodowane zarówno trudnościami w posługiwaniu się sztućcami, jak i częstym współwystępowaniem depresji, która zazwyczaj się wiąże z brakiem apetytu.