Leczenie żywieniowe. 62-letni chory na raka przełyku w stadium nieoperacyjnym, mający trudności z przyjmowaniem pokarmów
29.09.2005
dr med. Stanisław Kłęk
Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Gastroenterologicznej CM UJ w Krakowie
prof. dr hab. med. Bruno Szczygieł
Zakład Żywienia Człowieka AM w Warszawie
Wybrane treści dla pacjenta
-
Gruźlica przełyku
Gruźlica przełyku to zakażenie prątkami gruźlicy (Mycobacterium tuberculosis). Występuje bardzo rzadko, choć rozpowszechnienie AIDS zwiększyło częstość zachorowań. Do zmian w przełyku dochodzi najczęściej w wyniku szerzenia się zakażenia z sąsiadujących narządów.
-
Rak przełyku
Rak przełyku przez długi czas przebiega bezobjawowo. Dolegliwości pojawiają się, kiedy dojdzie do zwężenia przełyku, które powoduje utrudnione połykanie pokarmów – najpierw stałych, a następnie płynnych.
-
Rozlany skurcz i bolesne skurcze przełyku
Rozlany skurcz i bolesne skurcze przełyku są rzadkimi chorobami. Objawiają się bólem w klatce piersiowej
(występujący często podczas pierwszych kęsów spożywanego posiłku) oraz dysfagią (zaburzeniami połykania).
-
Metody leczenia żywieniowego w chirurgii
Każdy pacjent po przyjęciu na oddział chirurgiczny podlega ocenie odżywienia. Po stwierdzeniu wskazań do rozpoczęcia leczenia żywieniowego lekarz zaplanuje interwencję żywieniową. Po pierwsze należy wybrać drogę, którą dostarczane będą składniki odżywcze.
-
Dysfagia (zaburzone połykanie)
Dysfagia to zaburzenia połykania. Może to być wrażenie trudności w połykaniu lub przechodzeniu pokarmów i płynów z jamy ustnej do żołądka. Czasem wiąże się z uczuciem zalegania pokarmu za mostkiem, uczucia gniecenia w klatce piersiowej lub przeszkody w przełyku.
-
Uchyłki przełyku
Uchyłek przełyku to uwypuklenie jego ściany na zewnątrz. Najczęściej występującym uchyłkiem przełyku jest uchyłek Zenkera, który powstaje w górnej części przełyku, za gardłem. Uchyłki mogą powodować dolegliwości, takie jak kłopoty z przełykaniem, uczucie bulgotania podczas połykania i cofanie się treści pokarmowej do gardła, a także nieprzyjemny zapach z ust, co jest spowodowane zaleganiem i fermentacją treści pokarmowej, która dostała się do uchyłka.
-
Przetoka jelitowa
Przetoka to nieprawidłowe połączenie między dwoma lub więcej narządami wewnętrznymi lub między narządami wewnętrznymi a powierzchnią skóry. Przetoki jelitowe to przetoki, w których jednym z elementów jest nieprawidłowe połączenie światła jelita z innym narządem (np. innym odcinkiem jelita, pęcherzem moczowym, drogamia rodnymi) lub skórą.
-
Achalazja
Najbardziej charakterystyczne dla achalazji są zaburzenia połykania, początkowo dotyczące pokarmów stałych, a później także płynnych. Może im towarzyszyć zarzucanie treści pokarmowej, ból w klatce piersiowej, zgaga oraz przewlekły kaszel i krztuszenie się.
-
Oparzenia przełyku
W każdym przypadku połknięcia żrącej substancji konieczna jest pilna konsultacja lekarska na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym. Postępowaniem doraźnym może być podanie do wypicia płynów obojętnych (np. wody) w celu rozcieńczenia czynnika uszkadzającego. Nie zaleca się neutralizacji połkniętej substancji roztworem o wyraźnie różniącym się pH. Przeciwwskazane jest prowokowanie wymiotów, aby uniknąć wtórnych uszkodzeń błony śluzowej przełyku.