Przypadki
Przypadek 1Kobieta, lat 41. Od 8 lat cierpi na całoroczną astmę alergiczną. Ma dodatnie próby punktowe z roztoczami i pleśniami, a ujemne z lateksem i pyłkiem roślin. Dodatnie były wyniki RAST z roztoczami i pleśniami oraz z włosem kota. Okresowo po zjedzeniu niektórych owoców chora odczuwa swędzenie w jamie ustnej. Kiedyś po zjedzeniu szpinaku wystąpił u niej wysiew pokrzywki. Ostatnio sytuacja ta się powtórzyła, ale tym razem wysiew pokrzywki był bardziej nasilony i towarzyszyła mu duszność oraz spadek ciśnienia tętniczego. Próba punktowa z dostępnym w handlu alergenem szpinaku była ujemna. Chora miała możliwość sporządzenia kilku wyciągów wodnych gotowanego i surowego szpinaku. Wyniki prób punktowych z wykonanymi na zamówienie wyciągami były dodatnie. Dodatnie były również testy z uzyskanymi tą samą metodą wyciągami surowego i gotowanego buraka oraz boćwiny, które dobrze tolerowała. Stężenie całkowite IgE w surowicy wynosiło 786 kU/l. Chora zaczęła unikać szpinaku, co nie wywarło uchwytnego wpływu na nasilenie astmy, ale wysiewy pokrzywki już nie występowały.