Legenda:
M – metodyka badania; P – populacja, której dotyczy badanie; I – oceniana interwencja, czyli metoda leczenia lub diagnostyki stosowana w grupie eksperymentalnej; K – kontrola, czyli postępowanie w grupie kontrolnej; W – główne wyniki, wybrane pod kątem przydatności klinicznej; Wn – główne wnioski, sformułowane na podstawie głównych wyników; U – uwagi dotyczące wiarygodności wyników badania. Tytuł krótkiego opracowania odzwierciedla główne przesłanie badania.
Skróty: HDL-C – cholesterol HDL, LDL-C – cholesterol LDL, DŚ – dieta śródziemnomorska, DUW – dieta ubogowęglowodanowa, DUT – dieta ubogotłuszczowa
opracowali: lek. Magdalena Miernik, dr med. Małgorzata Bała, prof. Roman Jaeschke MD MSc
M: RCT, próba otwarta; analiza ITT
P: 322 osoby w wieku 40–65 lat (śr. 52 lata; mężczyźni 86%), z BMI >=27 kg/m2 (śr. 31 kg/m2) lub z cukrzycą typu 2 (14% osób) albo chorobą wieńcową (37% osób) bez względu na wiek i BMI; kryteria
wykluczenia – m.in. kreatyninemia >=177 µmol/l, niewydolność wątroby, choroby przewodu pokarmowego uniemożliwiające stosowanie którejkolwiek diety, aktywna choroba nowotworowa