Czy spożywanie błonnika chroni przed rozwojem raka jelita grubego?
Spożycie błonnika w różnej postaci a ryzyko raka jelita grubego – przegląd systematyczny
05.01.2012
Omówienie artykułu: Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies
D. Aune i wsp.
BMJ, 2011; 343: d6617
Wybrane treści dla pacjenta
-
Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
Powszechnie uważa się, że przyczyną IBS jest przede wszystkim niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego.
-
Rak jelita grubego - przyczyny, objawy, leczenie i rokowania
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. Większość przypadków raka jelita grubego nie jest związana z występowaniem rodzinnym. W początkowej fazie choroba nie powoduje żadnych objawów i jest najczęściej wykrywana podczas badań przesiewowych (kolonoskopii). Do objawów należą m.in. obecność krwi w stolcu (widocznej gołym okiem lub utajonej), a także zaparcia, biegunki, zmiana kształtu stolca (np. stolec ołówkowaty).
-
Stolec ołówkowaty – czy to objaw raka?
Czy ołówkowaty stolec oznacza raka? Czuję parcie, bardzo chce się wypróżnić, a stolec jest cienki.