×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Białko serwatkowe może pomóc w walce z cukrzycą typu 2

eurekalert.org

Solidne śniadanie zawierające białko pochodzące z serwatki może pomóc w walce z cukrzycą typu 2 – informują naukowcy z Izraela.


Fot. Pixabay.com

Jak wynika z badań zaprezentowanych podczas konferencji ENDO 16 zorganizowanej przez Towarzystwo Endokrynologiczne solidne śniadanie zawierające białko pochodzące z serwatki może pomóc w walce z cukrzycą typu 2.

„Wysokokaloryczne śniadanie bogate w białko, niezbyt obfity obiad i skromna kolacja jest sprawdzonym sposobem na schudnięcie, uregulowanie uczucia sytości i zmniejszenie wahań stężeń glukozy u osób z nadwagą i cukrzycą typu 2” – twierdzi autorka badań dr Daniela Jakubowicz, będąca wykładowcą na Uniwersytecie w Tel Awiwie. „Jednakże korzyści wynikające z diety wysokobiałkowej zależą od źródła i jakości protein” – uważa Jakubowicz. „Serwatka w proszku, będąca produktem ubocznym w produkcji twarogu z mleka powoduje zwiększone uczucie sytości i zmniejszenie wahań poposiłkowych stężeń glukozy w porównaniu do innych produktów zawierających białko, jak np. jajek, soi czy tuńczyka” – przekonuje badaczka.

Zespół badaczy próbował odpowiedzieć na pytanie czy u pacjentów z nadwagą lub otyłością i współistniejącą cukrzycą typu 2 białko serwatkowe spożywane na śniadanie bardziej niż inne białka sprzyja spadkowi masy ciała, regulowaniu uczucia sytości, normalizowaniu stężeń glukozy oraz stężeń hemoglobiny glikowanej (HbA1C).

Do badania włączono 48 osób w wieku średnio 59 lat. Uczestników poddano jednej z trzech diet o tej samej kaloryczności. Przez 23 miesiące wszyscy badani spożywali wysokokaloryczne śniadanie bogate w białko, niezbyt obfity obiad i skromną kolację. Jednakże każda grupa osób spożywała białko z różnego źródła.

Członkowie pierwszej grupy spożywali śniadanie na bazie białka serwatkowego w postaci koktajli proteinowych, druga grupa spożywała jajka, soję i tuńczyka, a trzeciej podawano śniadanie bogate w węglowodany i skrobię. Po 12 tygodniach w grupie „serwatkowej” zanotowano spadek masy ciała wynoszący 7,6 kg. Członkowie drugiej grupy zmniejszyli masę ciała o 6,1 kg, a w trzeciej („węglowodanowo-skrobiowej”) tylko o 3,1 kg.

Uczestnicy diety serwatkowej odczuwali większą sytość w ciągu dnia oraz mieli mniejsze wahania glukozy oraz niższe stężenie hemoglobiny glikowanej w porównaniu do osób z pozostałych dwóch grup. „Dieta bogata w białko z serwatki znacznie zmniejsza wydzielanie greliny zwanej »hormonem głodu«. Napój z białkiem z serwatki jest łatwy w przyrządzeniu, a wysoka zawartość białka sprzyja spadkowi masy ciała, daje większe uczucie sytości, minimalizuje wahania stężenia glukozy oraz obniża stężenie HbA1C” – przekonuje Jakubowicz.

18.05.2016
Zobacz także
  • Lody w diecie chorego na cukrzycę
  • Pierogi, naleśniki, kluski śląskie – czy chory na cukrzycę musi z nich rezygnować?
  • Ciasto w diecie chorego na cukrzycę
  • Spożycie alkoholu u chorych na cukrzycę
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta