×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czekolada a cukrzyca typu 2

diabetologia.mp.pl
diabetes.co.uk

Jak wynika z prac opublikowanych na łamach British Journal of Nutrition, spożywanie każdego dnia niewielkiej ilości gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i chorób serca. Ciemna czekolada zawiera największą ilość kakao ze wszystkich rodzajów czekolad. Oprócz tego znajduje się w niej największa zawartość flawonoidów – związków zapobiegającym uszkadzaniu komórek.


Fot. pixabay.com

Przeanalizowano dane dotyczące 1153 osób w wieku 18–69 lat, które uczestniczyły w badaniu Obserwacja Zagrożeń Układu Krążenia w Luksemburgu. Głównym celem badań była ocena czy spożywanie czekolady jest związane z insulinoopornością, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem pojawienia się cukrzycy typu 2 i chorób serca. Zespół naukowców sprawdzał również wpływ czekolady na działanie wątroby.

Uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące częstotliwości spożywania żywności. Okazało się, że 81,8% biorących udział w eksperymencie jadło czekoladę w średniej ilości 24,8 g na dzień. U osób, które jadły 100 g czekolady zauważono zmniejszoną insulinooporność i sprawniejsze działanie enzymów wątrobowych. Efekt był silniejszy proporcjonalnie do ilości spożywanej czekolady, a osoby jedzące ten produkt były pod względem fizycznym aktywniejsze i młodsze nawet wziąwszy pod uwagę takie czynniki jak wiek, płeć, wykształcenie, tryb życia i dietę. W ocenie diety uwzględniono kawę i herbatę, ponieważ obydwa napoje zawierają duże ilości polifenoli, które zapewniają czekoladzie dobroczynne działanie kardiometaboliczne.

Profesor Saverio Stranges z Luksemburskiego Instytutu Zdrowia stwierdził, że „produkty na bazie kakao można zalecić jako suplement diety, jednakże wyniki poczynionych obserwacji należałoby poprzeć solidnymi dowodami w postaci prób.” „Poza tym, należy rozróżnić produkty na bazie naturalnego kakao od czekoladowych produktów przetworzonych” – dodał Stranges.

15.07.2016
Zobacz także
  • Czekolada na receptę
  • Czekolada a profilaktyka udaru mózgu u mężczyzn
  • Czekolada czy gorący kartofel?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta