Dieta bogata w magnez wspiera ochronę przed cukrzycą typu 2, udarem i chorobami serca.
Naukowcy z chińskich uniwersytetów w Cze-cziang i Czengczou odkryli, że osoby spożywające duże ilości magnezu w takich produktach jak szpinak, migdały i awokado są o 26% mniej zagrożone ryzkiem cukrzycy typu 2 w porównaniu do tych, którzy konsumują go mniej. Autor tezy dr Fudi Wang twierdzi, że jego badania charakteryzuje największa próbka na świecie, wynosząca ponad milion uczestników z 9 krajów.
Uczeni zbierali dane z 40 badań przeprowadzonych w latach 1999–2016. Po przeanalizowaniu zgromadzonego materiału okazało się, że osoby będące na wysokomagnezowej diecie oprócz tego, że są mniej podatne na cukrzycę typu 2, to dodatkowo zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej i udaru odpowiednio o 10 i 12 procent.
„Wyniki naszej metaanalizy są bardzo istotne z punktu widzenia zdrowia publicznego i powinny być wzięte pod uwagę w rozmaitych wytycznych związanych z odżywianiem”, uważa Wang, którego studium ukazało się w czasopiśmie BMC Medicine.