×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Lody w diecie chorego na cukrzycę

mgr Paulina Augustyn, dietetyk kliniczny
Dietclinic Szczawno Zdrój

Aby pomóc chorym na cukrzycę w wyborze odpowiedniego rodzaju lodów i umożliwić dostosowanie dawki insuliny, obliczono zawartość kcal, węglowodanów, białek, tłuszczów, a także wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT) w 100 gramach produktu.

Lody w diecie diabetyka
Fot. pixabay.com

Lody są jedną z ulubionych przekąsek, szczególnie w gorące, letnie dni. Po ten smakołyk z przyjemnością sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli bez względu na wiek. Ale rodzi się pytanie, czy lody rzeczywiście stanowią dobrą przekąskę dla każdego? Który rodzaj wybrać? Na co zwracać uwagę? Czy lody powinny być uważane za bombę kaloryczną? Czy da się wkomponować lody w dietę chorego na cukrzycę?

Najpierw przyjrzyjmy się bliżej składowi dostępnych na rynku lodów. Lody przygotowywane w tradycyjny, domowy sposób zawierają w swoim składzie naturalne składniki, m.in.: mleko, śmietankę, cukier, jaja, owoce lub inne naturalne dodatki. Taki rodzaj zimnej przekąski możemy znaleźć w dobrych lodziarniach, oferujących lody wykonane według tradycyjnej receptury. Natomiast lody produkowane na skalę przemysłową, dostępne w sklepach, w swoim składzie mogą zawierać wiele chemicznych dodatków, m.in. śmietankę czy mleko w proszku, jaja w proszku, tłuszcze utwardzane, olej palmowy, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego), emulgatory, syrop glukozowo-fruktozowy i wiele innych sztucznych aromatów czy barwników. Dlatego należy sprawdzać etykiety – im krótsza lista składników, zwłaszcza naturalnych, tym lepiej.

Czy można wkomponować lody w dietę chorego na cukrzycę?

Wszelkiego rodzaju desery, ciasta, słodycze i lody bogate są w cukry proste, które powodują znaczne zwiększenie stężenia glukozy we krwi, a następnie szybkie jego zmniejszenie, co w konsekwencji jest przyczyną wahań glikemii. Lody produkowane według tradycyjnej receptury zawierają nie tylko dużo cukru, ale także przygotowywane są na bazie śmietanki, a więc dużej ilości tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego, które powinny być ograniczane w codziennym jadłospisie ze względu na ich wpływ na podwyższenie stężenia cholesterolu, co w konsekwencji stanowi ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego też powinny być spożywane z umiarem.

Nie oznacza to jednak, że chory na cukrzycę typu 1 nie może sobie pozwolić na porcję lodów. Dotyczy to wyłącznie pacjentów z wyrównaną chorobą i prawidłową masą ciała. Jeśli chory na cukrzycę ma nadwagę, należy dążyć do stopniowej redukcji masy ciała przez ograniczenie podaży kalorii, zwłaszcza pochodzących z węglowodanów prostych i tłuszczów. Dlatego w przypadku nadwagi lody nie są zalecane.

Który rodzaj lodów jest lepszym wyborem dla chorego na cukrzycę?

Najlepiej wybierać lody bez zbędnych dodatków. Im jest ich więcej, np. w postaci bitej śmietany, syropów, słodkiej polewy, kolorowych posypek, wiórków czekoladowych, bakalii, owoców kandyzowanych czy wafelków, tym większa wartość energetyczna lodów, stanowiących tym samym prawdziwą „bombę kaloryczną”. Dlatego należy wybierać porcję lodów w pucharku lub ewentualnie w samym wafelku. Standardowy średni wafelek zawiera 16,7 kcal (w tym 3,2 g węglowodanów, 0,3 g tłuszczów i 0,3 g białka). Mały wafelek zawiera 8,1 kcal (w tym 1,6 g węglowodanów, 0,2 g białka, 0,1 g tłuszczów). Standardowa gałka lodów waży ok. 40–50 g.

A może lepiej wybrać lody sorbetowe?

Sorbety, inaczej lody wodne, stanowią deser składający się z wody, wsadu owocowego (owoców lub soku) i cukru. Wydaje się, że to zdrowy deser. Czy aby na pewno? Sorbety wykonywane w sposób domowy przygotowywane są ze świeżych, mrożonych owoców, z dodatkiem wody i cukru. Natomiast sorbety produkowane na skalę przemysłową w swoim składzie często zawierają wodę, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje wzmacniające smak, aromat i kolor, a na samym końcu – śladowy dodatek owoców bądź soku owocowego.

Sorbety zdecydowanie odznaczają się mniejszą kalorycznością niż tradycyjne lody mleczne, jednak są bogate w cukry proste, które w bardzo szybkim tempie mogą zwiększyć stężenie glukozy we krwi. Dlatego też lepszym wyborem dla chorego na cukrzyce są te rodzaje lodów, które zawierają białko lub trochę tłuszczów. Białko oraz tłuszcze opóźniają opróżnianie żołądka, a tym samym zwalniają proces trawienia i tempo wchłaniania węglowodanów. Dlatego też spożycie lodów zawierających w swoim składzie białko i niewielką ilość tłuszczów nie zwiększy zbyt szybko stężenia glukozy we krwi. Należy jednak pamiętać, że im większa liczba kalorii pochodzących z tłuszczów, tym większy może mieć wpływ na przebieg glikemii poposiłkowych. Dodatkowo nadmiar tłuszczów może nasilać poposiłkową insulinooporność.

Podsumowując, spożywanie słodkich lodów powinno być ściśle kontrolowane. Poza tym chory na cukrzyce powinien spożywać lody zaraz po głównym posiłku, np. obiedzie. Należy jadać lody w umiarkowanej ilości, aby nie przekroczyć liczby WW przeznaczonych na dany posiłek. Pacjent powinien zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność lodów, ale głównie na zawartość cukrów prostych i tłuszczów. Na przykład wydawałoby się, że lody jogurtowe z truskawkami są lepszym wyborem niż lody czekoladowe, a w rzeczywistości lody jogurtowe zawierają zdecydowanie więcej cukrów i tłuszczów niż czekoladowe. Podobnie sorbety, które co prawda nie zawierają tłuszczów, ale zawierają zdecydowanie więcej cukrów prostych niż lody mleczne. Im bardziej kwaśne owoce, tym więcej dodanych cukrów. Na przykład sorbet pomarańczowy ma 27 g cukrów prostych, lody śmietankowe zaś 16 g.

Aby pomóc chorym na cukrzyce w wyborze odpowiedniego rodzaju lodów i umożliwić dostosowanie odpowiedniej ilości insuliny, obliczono zawartość kcal, węglowodanów, białek, tłuszczów, a także wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT) w 100 gramach produktu, które przedstawiono w poniższej tabeli.

Lody – 100 g produktu Kcal Białko Tłuszcze Węglowodany WW WBT
lody śmietankowe 166 3 10 16 1,6 1
lody czekoladowe 153,7 3,1 7,7 18 1,8 0,8
lody waniliowe 161,8 2,8 9,8 15,6 1,6 1
lody kawowe 158 2,8 9,2 16 1,6 0,9
lody „Biała czekolada” 170 3 10 17 1,7 1
lody truskawkowe 137,8 2,2 7,4 15,6 1,6 0,8
lody jogurtowe z truskawkami 205 3,4 11 23,1 2,3 1,1
lody jogurtowe z wiśniami 122 2 6,4 14,1 1,4 0,7
lody bakaliowe 165 2,9 9,4 17,2 1,7 1
lody chałwowe 150,5 3,1 8,9 14,5 1,5 0,9
lody kokosowe 170,4 2,5 11,6 14 1,4 1,1
lody „Orzech włoski” 159 2,6 10,2 14,2 1,4 1
lody pistacjowe 157 3 9 16 1,6 0,9
lody owoce leśne 149,7 1,9 8,5 16,4 1,6 0,8
lody straciatella 176,2 2,9 10,6 17,3 1,7 1
lody tiramisu 256,3 4,6 13,5 29,1 2,9 1,4
lody zabaione 155 2,7 9,4 14,9 1,5 1
lody truflowe 249,6 4,5 15,2 23,7 2,4 1,6
lody malaga 162 2,7 8,8 18 1,8 0,9
lody miętowe z czekoladą 162,6 2,7 9,8 15,9 1,6 1
SORBETY:
lody sorbet z czarnych porzeczek 72 0 0 18 1,8 -
lody sorbet cytrynowy 96 0 0 25 2,5 -
lody sorbet z mango 76 0,1 0 18,9 1,9 -
lody sorbet z truskawek 80 0 0 20 2 -
lody sorbet z malin 72 0 0 18 1,8 -
lody sorbet pomarańczowy 116,1 0,9 0,5 27 2,7 -
lody sorbet z grejpfrutów 76,8 0,2 0 19 1,9 -
POPULARNE LODY – standardowe porcje:
Big Milk śmietankowy (62 g) 87,8 2,2 3 13 1,3 0,4
Big Milk z polewą czekoladową (60 g) 194,4 2,1 15,6 11,4 1,1 1,5
Big Milk Cookie (50 g) 125,5 2,0 3,5 21,5 2,2 0,4
Oreo Sandwich (33 g) 110,6 1,9 4,2 16,3 1,6 0,5
Chocolate Vanilla Milka (101 g) 241,4 3,1 11,8 30,7 3,1 1,2
McFlurry Lion – McDonald (190 g) 335,5 6,5 10,3 54,2 5,4 1,2
Magnum Classic (86 g) 259,9 3,4 16,3 24,9 2,5 1,6
Magnum White (86 g) 264,4 3,4 16 26,7 2,7 1,6
Magnum Pink (86 g) 281,4 2,6 19,8 23,2 2,3 1,9
Magnum Almond z migdałami (86 g) 282 4,2 18 25,8 2,6 1,8
lody Koral kubeczek 4 smaki (82 g) 149,9 2,1 7,1 19,4 1,9 0,7
lody z karmelem Mars (42 g) 140,1 1,7 7,7 16 1,6 0,8
lody kakaowe „Śnieżna kostka” (87 g) 164 3,7 7,2 21,1 2,1 0,8
rożek Princessa kokosowa (66 g) 195 2 11 22 2,2 1
rożek Kit Kat (69g) 221,8 2,4 10,6 29,2 2,9 1

21.11.2017
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Zespół hiperglikemiczno-hiperosmolalny
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne
  • Cukrzyca ciążowa – rozpoznanie, normy, skutki, poród, leczenie
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Dieta w chorobie Parkinsona
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta