Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego spożywanie alkoholu przez chorych na cukrzycę nie jest zalecane.
Dopuszczalne ilości alkoholu to nie więcej niż 20g/dobę dla kobiet i 30g/dobę dla mężczyzn. Alkohol jest absolutnie przeciwwskazany u osób chorujących na cukrzycę, u których dodatkowo stwierdza się zwiększone stężenie triglicerydów w surowicy, u których rozpoznano neuropatię, a także u chorych, którzy przebyli zapalenie trzustki.
Spożycie alkoholu przez chorego na cukrzycę może powodować niedocukrzenie, ponieważ alkohol hamuje produkcję glukozy w wątrobie. Szczególnie narażeni są na to pacjenci leczeni insuliną oraz lekami z grupy pochodnych sulfonylomocznika.
W przypadku spożycia alkoholu zawsze należy pamiętać o dodatkowym posiłku, aby zapobiec hipoglikemii. Należy również pamiętać, że podanie glukagonu w sytuacji niedocukrzenia poalkoholowego nie spowoduje spodziewanego wzrostu glikemii.
Należy również podkreślić, że metformina jest przeciwwskazana u osób nadużywających alkoholu. Wysokie stężenie glukozy może również być efektem spożycia alkoholu, ponieważ jest to napój wysokokaloryczny. Nadużywanie alkoholu może się przyczyniać do zwiększenia masy ciała i rozwoju otyłości brzusznej, a także chorób trzustki i wątroby.