Rozpoczynając insulinoterapię metodą wielokrotnych wstrzyknięć musimy w pierwszej kolejność dobrać wstrzykiwacz (pen) do wybranej dla pacjenta insuliny. Obecnie dostępne peny pozwalają także na optymalizację leczenia w zależności od dobowego zapotrzebowania na insulinę (DDI) oraz oczekiwań chorego.
Hiperglikemia związana ze steroidoterapią to częsta sytuacja kliniczna. Zapoznaj się z opisanymi przypadkami i komentarzem ekspertów.
Dożylne podawanie insuliny w praktyce stosuje się jedynie w warunkach szpitalnych i stąd może być ono postrzegane jako leczenie prowadzone jedynie przez diabetologów na oddziałach o takim profilu. W artykule przedstawiono jednak wiele innych sytuacji, w których niezbędne jest zastosowanie dożylnej insulinoterapii.
Udowodniono, że mechanizmem w największym stopniu odpowiedzialnym za postępujący przebieg cukrzycy typu 2 jest stopniowo malejące wydzielanie insuliny, określane mianem „dysfunkcji komórki β”.
Nadrzędnym celem terapii jest uzyskanie optymalnych wartości glikemii przy minimalnym ryzyku hipoglikemii. I chociaż zasada stosowania wielokrotnych wstrzyknięć lub osobistych pomp insulinowych jest swoistym dogmatem w leczeniu cukrzycy typu 1, to jednak można też stosować i inne schematy insulinoterapii, o ile pozwalają one osiągnąć wyznaczony cel terapii.
Jaki wybrać sprzęt służący do podawania insuliny? Gdzie najlepiej podać insulinę? Jakie zmiany mogą wystąpić w tkance podskórnej w miejscu podawania insuliny? Zajrzyj do przewodnika.
Insulina została odkryta w 1921 roku przez Fredericka G. Bantinga i pracującego z nim studenta Charlesa Besta. Pierwszym pacjentem, który otrzymał oczyszczony ekstrakt z trzustki był 14-letni Leonard Thompson. Półtora roku później odkrywcy insuliny otrzymali Nagrodę Nobla. Tak zaczęła się era insulinoterapii.
Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, w przebiegu której dochodzi do zniszczenia komórek beta trzustki i całkowitego braku endogennej insuliny. Leczeniem z wyboru w tej grupie chorych jest insulinoterapia.
Różne sposoby intensyfikacji insulinoterapii.
Skład posiłków i rodzaj węglowodanów mają istotny wpływ na glikemię poposiłkową. Zalecenia dietetyczne dla chorych na cukrzycę typu 1 nie różnią się znacząco od zaleceń dla zdrowej populacji, ale poza koniecznością liczenia WW, istnieją ograniczenia wynikające z niedoskonałości farmakokinetycznych stosowanych obecnie insulin.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.