Czas wprowadzenia glutenu do diety i czynniki genetyczne a ryzyko zachorowania na celiakię – badanie CELIPREV

07.04.2015
Omówienie artykułu: Introduction of gluten, HLA status, and the risk of celiac disease in children
E. Lionetti, S. Castellaneta, R. Francavilla i wsp.
The New England Journal of Medicine, 2014; 371: 1295–1303

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Astma u dzieci - mechanizmy i przyczyny
  • Alergiczny wyprysk kontaktowy u dzieci
  • Dieta w chorobie Parkinsona
  • Cytomegalia u dzieci
  • Wszawica u dzieci
  • Nadczynność tarczycy u dzieci
  • Astma oskrzelowa u dzieci
  • Nowotwory jelita cienkiego (łagodne i złośliwe)
  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Przegląd badań

Sponsorem serwisu jest