Żywienie immunomodulujące ma wpływać na wytworzenie optymalnej odpowiedzi immunologicznej organizmu, czyli m.in. sprzyjać zwalczaniu przyczyn stanu zapalnego czy nabywaniu tolerancji immunologicznej. Uważa się, że działanie immunomodulacyjne wywołują następujące składniki żywieniowe: wielonienasycone kwasy tłuszczowe, pro- i prebiotyki, witaminy (A, C, D, E) i pierwiastki śladowe (Se, Zn, Fe). Od wielu lat trwają prace nad zastosowaniem tak zdefiniowanego żywienia immunomodulującego, dotychczas jednak nie opracowano zbyt licznych konkretnych standardów w tej dziedzinie. Ponadto brakuje wiarygodnych badań potwierdzających kliniczną skuteczność wielu z tych substancji.
W Polsce zgodnie z definicją żywienie immunomodulujące u noworodków obejmuje dobowe kompletne żywienie pozajelitowe, w którym składową lipidową jest czysta emulsja oleju rybiego w dawce ≥0,5 g/kg mc./d. Udowodniono, że podawanie noworodkom emulsji tłuszczowych zawierających olej rybi (kwas dokozaheksaenowy – DHA) zmniejsza ryzyko powstania ciężkich postaci retinopatii, wyraźnie redukuje występowanie cholestazy i łagodzi przebieg kliniczny chorób, w których istotny patomechanizm stanowi nadmierna odpowiedź zapalna. Dostępne są dwie emulsje tłuszczowe zawierające olej rybi – SMOFlipid oraz Omegaven.
Piśmiennictwo
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.
Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.
Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej