Czy karmienie piersią, zwłaszcza przez dłuższy okres, wpływa na rozwój próchnicy zębów u niemowląt? Niektórzy stomatolodzy twierdzą, że nie należy karmić niemowlęcia piersią po wyrżnięciu się zębów.

16-02-2017
dr n. med. Monika Żukowska-Rubik
Poradnia Laktacyjna Centrum Medycznego „Żelazna” w Warszawie, Centrum Nauki o Laktacji w Warszawie

Próchnica wczesna u małych dzieci to niestety problem w Polsce bardzo rozpowszechniony. Zgodnie z danymi epidemiologicznymi stwierdza się ją u co drugiego polskiego dziecka w wieku do 3 lat. Trudno jednak upatrywać przyczyn tego stanu w przedłużonym, zwłaszcza nocnym karmieniu piersią, ponieważ połowa dzieci w naszym kraju przestaje być karmiona piersią już w 6. tygodniu życia, a w 12. miesiącu życia karmionych piersią jest niespełna 12% dzieci, a z tej grupy nie wszystkie przecież są karmione piersią w nocy.

Rozwój próchnicy zależy od wielu czynników; należą do nich zwłaszcza:

  • obecność bakterii kariogennych w jamie ustnej dziecka (np. Streptococcus mutant);

  • spożywanie pokarmów zawierających cukry proste, które są pożywką dla tych drobnoustrojów.

Nieodpowiednie nawyki żywieniowe (p. Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej) i nieprawidłowa higiena jamy ustnej stanowią przyczynę uruchomienia procesów niszczenia tkanki zęba. Wśród czynników ryzyka próchnicy wczesnodziecięcej wymienia się:

  • nagminne podawanie dzieciom posiłków bogatych w cukry (słodycze, soki, przekąski oblepiające zęby, dosładzane posiłki);

  • podawanie butelki z mlekiem przed snem i w nocy, kiedy wydzielanie śliny jest mniejsze;

  • nieodpowiednią higienę jamy ustnej po wyrżnięciu zębów;

  • zbyt późno wdrożoną opiekę stomatologiczną.

Znaczenie ma również stan uzębienia matki w czasie wyrzynania się zębów u dziecka, ponieważ bakterie próchnicotwórcze są przenoszone do jamy ustnej dziecka, zwłaszcza gdy jest ono całowane w usta, a jego smoczek czy łyżeczka oblizywane przez matkę.

W przeprowadzonej w 2015 r. metaanalizie badań obserwacyjnych stwierdzono także, że – w porównaniu z dziećmi karmionymi piersią do pierwszych urodzin większe ryzyko próchnicy występuje u tych karmionych piersią po ukończeniu 12. miesiąca życia, szczególnie gdy karmienia są częste w ciągu doby, także w nocy. W badaniu Chaffee z 2014 r. większe ryzyko dotyczyło dzieci karmionych >24 miesiące, w porównaniu z karmionymi krócej. Badacze podkreślają, że w badaniach nie uwzględniono istotnych czynników, które mogły wpływać na częstość próchnicy, jak ilość cukru w posiłkach oraz praktyki higieniczne. Mleko ludzkie wykazuje większą kariogenność w obecności innych cukrów w jamie ustnej. 

W stanowisku The American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) stwierdza się, że karmienie piersią po 12. miesiącu życia co najmniej 7 razy w ciągu doby, a także karmienie na żądanie po wprowadzeniu do posiłków dziecka węglowodanów zwiększa ryzyko próchnicy, jeśli nie przestrzega się zasad właściwej higieny jamy ustnej dziecka. Jednocześnie autorzy metaanalizy z 2015 r. zaobserwowali, że ryzyko próchnicy u dzieci nigdy niekarmionych piersią było większe niż u karmionych mlekiem matki przez ≤12 miesięcy. Przypuszcza się, że działanie ochronne w odniesieniu do próchnicy mają bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, kazeina i IgA znajdujące się w mleku kobiecym. Ograniczają one wzrost bakterii kariogennych i ich przyleganie do zębów. Ich wpływ na ryzyko próchnicy nadal pozostaje przedmiotem badań naukowych.

W żadnym z cytowanych badań nie zaleca się odstawienia dziecka od piersi w momencie pojawienia się zębów. Wręcz przeciwnie, podkreśla się znaczenie karmienia piersią i mlekiem kobiecym – zgodnie z aktualnymi zaleceniami dla zdrowia dziecka i matki (p. także: Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci). Odstawienie półrocznego dziecka od piersi po to, aby chronić zęby, byłoby nieuzasadnione, ponieważ mleka modyfikowane mają znacznie większy potencjał próchnicotwórczy niż mleko kobiece. W żadnym z cytowanych badań nie pojawia się również zalecenie skrócenia czasu karmienia ze względu na profilaktykę próchnicy.

Kluczowe znaczenie w poprawie istniejącego stanu rzeczy ma profilaktyka. Należy:

  • zachęcać matki do karmienia piersią;

  • wyjaśniać rodzicom korzyści i zasady prawidłowej higieny jamy ustnej dziecka już od okresu niemowlęcego;

  • wskazywać zdecydowanie na potrzebę ograniczania zawartości cukrów prostych w diecie (WHO odradza dodawanie soli i cukru do posiłków w pierwszych 2 latach życia), także poprzez zaspokajanie pragnienia wodą, a nie słodkimi napojami;

  • apelować do producentów żywności o niedodawanie cukrów do żywności; niestety tendencja jest zupełnie odwrotna nawet niektóre suplementy diety (np. witaminy, probiotyki itp.) produkuje się w postaci słodkich żelków, czekoladek czy syropów, ponieważ słodki smak jest preferowany przez dzieci;

  • pierwsze wizyty u stomatologa powinny się odbywać już w drugim półroczu życia i obejmować w razie potrzeby także zabiegi profilaktyczne;

  • o stan swojego uzębienia muszą dbać również rodzice;

Piśmiennictwo

  1. Tham R., Bowatte G., Dharmage S. i wsp.: Breastfeeding and the risk of dental caries: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr., 2015; 104 (467): 62–84
  2. Chaffee B., Feldens C., Vítolo M.: Association of long-duration breastfeeding and dental caries estimated with marginal structural models. Ann. Epidemiol., 2014; 24 (6): 448–454
  3. Bowen W., Lawrence R.: Comparison of the cariogenicity of cola, honey, cow milk, human milk, and sucrose. Pediatrics, 2005; 116: 921–916
  4. Feldens C., Giugliani E., Vigo Á., Vítolo M.: Early feeding practices and severe early childhood caries in four-year-old children from southern Brazil: A birth co-hort study. Caries Res., 2010; 44 (5): 445-52. Healthy diet. WHO, Fact sheet N°394, Updated September 2015; www.who.int
  5. Köhler B., Andréen I.: Influence of caries-preventive measures in mothers on cariogenic bacteria and caries experience in their children. Archives of Oral Biology, 1994; 39 (10): 907–911
  6. Olczak-Kowalczyk D., Jackowska T., Czerwionka-Szaflarska M. i wsp.: Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej. Nowa Stomatol., 2015; 20 (2): 81–91 (www.mp.pl/pediatria)
  7. Olczak-Kowalczyk D.: Monitorowanie stanu zdrowia jamy ustnej populacji polskiej w latach 2013–2015; Ocena stanu zdrowia jamy ustnej i jego uwarunkowań w populacji polskiej w wieku 3, 10 i 15 lat w 2015 roku. Oficyna Wydawnicza Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Warszawa 2016
  8. Peres R., Coppi L., Volpato M. i wsp.: Cariogenic potential of cows’, human and infant formula milks and effect of fluoride supplementation. Br. J. Nutr., 2009; 101: 376–382
  9. Policy on Dietary Recommendations for Infants, Children, and Adolescents, AAPD, 2012 www.aapd.org
  10. Raport o stanie karmienia piersią w Polsce 2015. www.kobiety.med.pl
  11. Szajewska H., Horvath A., Rybak A. i wsp.: Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria, 2016; 13: 9–24
  12. Szczepańska J., Daszkowska M., Hilt A. i wsp.: Zalecenia higieniczne w obrębie jamy ustnej dla dzieci i młodzieży. Nowa Stomatol., 2015; 3: 125–130

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej