Tabela 2. Przybliżona zawartość witaminy D w wybranych produktach

Produkt

Zawartość witaminy D

mleko i produkty mleczne

pokarm kobiecy

1,5–8 IU/100 ml

pokarm kobiecy przy stosowaniu suplementacji wit. D

ok. 20 IU/100 ml

mleko krowie

0,4–1,2 IU/100 ml

mleko modyfikowane początkowe

40–56 IU/100 ml

mleko modyfikowane następne

56–76 IU/100 ml

mleko modyfikowane >1. rż.

70–80 IU/100 ml

preparaty (mieszanki) eliminacyjne

40–60 IU/100 ml

kaszki mleczno-ryżowe lub mleczno-zbożowe

160–480 IU/100 g (ok. 64–80/100 ml)

ryby

węgorz świeży

1200 IU/100 g

śledź marynowany

480 IU/100 g

śledź w oleju

808 IU/100 g

dorsz świeży

40 IU/100 g

gotowany/pieczony łosoś

540 IU/100 g

gotowana/ pieczona makrela

152 IU/100 g

ryby z puszki (tuńczyk, sardynki)

200–300 IU/100 g

inne

żółtko jajka

20–50 IU/żółtko

ser żółty

7,6–28 IU/100 g

IU – jednostki międzynarodowe