II Narodowy Kongres Żywieniowy

Rejestracja

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła
ul. Powsińska 61/63
02-903 Warszawa
tel. 22 55 09 771, fax: 22 842 11 03
strona www: http://kongres-zywieniowy.waw.pl/

Termin i miejsce

27.01.2017 − PGE Narodowy, Al. Ks. J. Poniatowskiego 1, 03–901 Warszawa, woj. mazowieckie

Komitety

Przewodniczący komitetu organizacyjnego:
prof. dr hab. Mirosław Jarosz

Organizatorzy

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła
ul. Powsińska 61/63, 02-903 Warszawa
tel. 22 55 09 771, Fax: 22 842 11 03
http://www.izz.waw.pl/pl/

Tematyka

II Narodowy Kongres Żywieniowy będzie poświęcony nowotworom.

Jak można zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe w Polsce ─ w oparciu o aktualną wiedzę naukową z obszaru medycyny, biochemii i dietetyki? Odpowiedź na to pytanie będzie można uzyskać już 27 stycznia 2017 r. w Warszawie podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego na PGE Narodowym.

W programie kongresu, organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), przewidzianych jest kilkanaście wykładów poruszających różne aspekty żywieniowego zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych oraz żywieniowych czynników ryzyka. Wykładowcami będą uznani eksperci z IŻŻ oraz kilku innych ośrodków naukowych i medycznych w Polsce.
Dlaczego przetworzona żywność może być rakotwórcza? Jaki wpływ na rozwój nowotworów mają zanieczyszczenia żywności? Czy należy się obawiać substancji dodatkowych w produktach spożywczych? – to tylko niektóre z ciekawych tematów, jakie będą poruszane w trakcie kongresu podzielonego na cztery odrębne sesje.

Sesja I pozwoli przedstawić najnowsze badania naukowe IŻŻ ukazujące m.in. jak zmiany w żywieniu i stylu życia Polaków z ostatnich kilkudziesięciu lat wpłynęły na występowanie różnych nowotworów złośliwych.
W sesji II, poświęconej profilaktyce, omówione zostaną praktyczne zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej oraz odbędzie się debata, w której udział wezmą m.in. przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia i Polskiej Unii Onkologii.
Sesja III poświęcona będzie żywieniu i aktywności fizycznej osób chorych na nowotwory z zaburzeniami stanu odżywienia. Jej uczestnikami będą eksperci m.in. z Centrum Zdrowia Dziecka, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu oraz AWF we Wrocławiu.
Sesja IV poświęcona będzie rekomendacjom dotyczącym stylu życia dla osób po wyleczeniu nowotworu. Jej uczestnikami będą m.in. przedstawiciele Centrum Edukacji Zdrowotnej w Warszawie i AWF we Wrocławiu.

Szczegółowy program wydarzenia, formularze zgłoszeniowe i inne ważne informacje znaleźć można na stronie internetowej: http://kongres-zywieniowy.waw.pl/

Specjalizacje

Gastroenterologia, Gastroenterologia dziecięca, Onkologia i hematologia dziecięca, Onkologia kliniczna