Aktualności

  • Połowa chorych w Polsce nie ma rozpoznanej astmy lub alergii

    Co druga osoba cierpiąca na astmę lub alergię w naszym kraju nie ma wciąż rozpoznanej choroby – alarmowali w czwartek eksperci podczas warsztatów dziennikarskich „Od alergii do astmy”, które odbyły się w Warszawie.

  • "Ptasie" kleszcze pogryzły policjantów

    Blisko 30 policjantów z komisariatu na poznańskiej Wildzie zostało pogryzionych przez obrzeżka gołębienia, gatunek kleszcza występującego m.in. w miejscach gniazdowania gołębi.

  • Dieta eliminacyjna najskuteczniejsza w leczeniu alergii pokarmowej

    W leczeniu alergii pokarmowej najskuteczniejsze jest czasowe lub trwałe zastosowanie właściwie dobranej diety eliminacyjnej – twierdzą eksperci.

  • Rośnie zachorowalność na alergie

    Rośnie zachorowalność na alergie, które za 15 lat będzie odczuwał co drugi Europejczyk. Jedynie na alergie pokarmowe cierpi już 7 mln mieszkańców naszego kontynentu – alarmowali w piątek eksperci na konferencji naukowej w Warszawie.

  • XXVI Dzień Alergii i Pulmonologii

    W minioną sobotę (25 marca br.) w auli II Katedry Chorób Wewnętrznych miała miejsce Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „XXVI Dzień Alergii i Pulmonologii”. Wydarzenie ma cykliczny charakter, odbywa się co roku, tradycyjnie w pierwszych dniach wiosny.

  • Po sympozjum alergologicznym w Bydgoszczy

    W dniach 17-18 marca w Bydgoszczy odbyło się VI Międzynarodowe Sympozjum Alergii na Pokarmy "Alergia pokarmowa 2017 - standardy postępowania". Organizatorem Sympozjum była Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych CM UMK pod kierownictwem prof. dr. hab. n. med. Zbigniewa Bartuzi.

  • Nowy konsultant ds. alergologii

    Dr hab. n. med., profesor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego Marek Niedoszytko odebrał z rąk wojewody pomorskiego Dariusza Drelicha powołanie na stanowisko konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie alergologii.

  • Orzeszki ziemne w diecie malucha zapobiegają alergii

    Zgodnie z najnowszymi zaleceniami amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia, włączanie orzeszków ziemnych do jadłospisu dzieci już w 4.-6. miesiącu życia może zapobiec rozwojowi alergii.

  • Wiadomo, dlaczego dzieci ze wsi rzadziej zapadają na alergie

    Naukowcy odkryli, dlaczego dorastanie na wsi chroni dziećmi przed rozwojem alergii. Okazuje się, że chodzi o ekspozycję na powstający w czasie prac rolniczych kurz.

  • Odczulanie alergików wykonywane zbyt rzadko

    Osoby cierpiące na alergie wziewne i jad owadów zbyt rzadko poddawane są zabiegom odczulania, prawie w ogóle nie wykorzystuje się nowych metod tej immunoterapii – powiedział w środę na spotkaniu z dziennikarzami w Warszawie prof. Andrzej Emeryk z Lublina.

274 artykuły - strona 19 z 28

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.