Osoby cierpiące na alergię pokarmową powinny zachować szczególną ostrożność podczas egzotycznych podróży i świadomie wybierać to, co jedzą. Wiele dań kuchni orientalnej ma w składzie bardzo silne alergeny – przestrzega alergolog prof. Barbara Rogala.
Łódzcy naukowcy opatentowali nową tkaninę, która przepuszcza parę wodną i powietrze, a nie przepuszcza groźnych dla alergików odchodów roztoczy kurzu domowego. Wykonywane z niej pokrowce na pościel powodują obniżenie stężenia alergenów w otoczeniu chorego, a tym samy poprawę jego stanu.
3 czerwca w Warszawie podczas ostatniego w mijającej kadencji posiedzenia kapituły Programu Ambasadorów Kongresów Polskich wyłoniono tegorocznych laureatów Programu, tj. osoby, które poprzez działania w międzynarodowych stowarzyszeniach rozpowszechniają wiedzę o atutach Polski i pozyskują międzynarodowe kongresy dla naszego kraju.
W kolejnych dekadach w powietrzu Europy będzie coraz więcej pyłków ambrozji. Związane z tym kłopoty dla alergików przewidują autorzy badania opublikowanego w "Nature Climate Change".
Alergia może się ujawnić w każdym wieku, nie tylko w niemowlęcym czy szkolnym, ale także w dojrzałym. Choroba ta występuje jednak najczęściej w początkowym okresie życia, głównie jako alergia pokarmowa na białka mleka krowiego - podają naukowcy.
W 10 miastach Polski od poniedziałku do piątku będą odbywały się bezpłatne konsultacje lekarskie dla alergików oraz ich rodzin. Akcja jest częścią kampanii "Przygotuj się na wstrząs!", objętej patronatem Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Występuje coraz więcej alergii na pokarm, z ich powodu cierpi już od 5 do 10% niemowląt i małych dzieci – ocenili eksperci we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie.
Alergia jest dżumą XXI wieku, w Polsce ponad 15 milionów ludzi cierpi na choroby alergiczne - powiedział prof. Piotr Kuna. W miastach alergików jest pięć razy więcej niż na wsi. Jak mówi prof. Kuna, w centrach dużych miast prawie 70 proc. dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym ma alergię.
Można powiedzieć, że chorzy budzą się razem z wiosną: zauważają objawy i postanawiają rozpocząć leczenie. Zapał trwa od 2 tygodni do 3 miesięcy, tyle, ile trwają objawy. Potem o problemie zapominają – mówi dr Piotr Dąbrowiecki, prezes Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Na całym świecie notuje się niespotykany wcześniej wzrost zapadalności na choroby alergiczne. W Europie w ciągu ostatnich 10 lat zapadalność na alergie pokarmowe zwiększyła się dwukrotnie - informuje Polskie Towarzystwo Alergologiczne z okazji Światowego Tygodnia Alergii.
VI Wiosenna Konferencja Pneumonologii i Alergologii Dziecięcej
Warszawa, 24-25 maja 2024
EAACI Congress 2024
Valencia, 31 maja-3 czerwca 2024
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.