Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta o małym indeksie glikemicznym – nowy sposób odżywiania dla wszystkich?

Dieta o małym indeksie glikemicznym – nowy sposób odżywiania dla wszystkich?
19.06.2008
Jennie Brand-Miller PhD, Kate Marsh

Artykuł specjalnie napisany dla Medycyny Praktycznej i Polskiego Archiwum Medycyny Wewnętrznej
Komentarz do badania: Dieta o małym indeksie lub małym ładunku glikemicznym w leczeniu nadwagi i otyłości - przegląd systematyczny

Od Redakcji: Profesor Brand-Miller jest autorką licznych publikacji poświęconych diecie o małym indeksie glikemicznym.
Skróty:
BMI – wskaźnik masy ciała, GI – indeks glikemiczny, GL – ładunek glikemiczny

W krajach rozwiniętych nadwaga i otyłość są istotnym i narastającym problemem. W 2005 roku WHO oszacowała, że na świecie 1,6 miliarda dorosłych ma nadwagę, a co najmniej 400 milionów jest otyłych, i do roku 2015 można się spodziewać zwiększenia liczby osób dorosłych z nadwagą do 2,3 miliarda, a otyłych do 700 milionów.[1] Nadwagę ma także co najmniej 20 milionów dzieci do 5. roku życia. Nadwaga i otyłość prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych, zwiększając ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów złośliwych. Zapobieganie nadwadze i interwencje mające na celu pozbycie się nadmiaru masy ciała składają się więc na pierwszoplanowe postępowanie prowadzące do zmniejszania ryzyka chorób przewlekłych oraz znacznej chorobowości i umieralności związanych z nadwagą i otyłością.

O tym się mówi

  • E-biurokracja, czyli tysiąc godzin pracy
    Jeżeli przyjmiemy, że świadczeniodawców POZ jest w Polsce ok. 6,5 tys. i każdy z nas poświęci na wypełnianie SZOI co najmniej 10 minut, to razem przyniesie to grubo ponad tysiąc godzin pracy lekarzy – mówi Tomasz Zieliński, wiceprezes Polskiej Izby Informatyki Medycznej.
  • Premier o kole zamachowym
    Służba zdrowia to wyzwanie dla budżetu i każdej formacji politycznej. Nasz rząd podjął wyzwanie – stwierdził premier Mateusz Morawiecki podczas wystąpienia w ramach drugiej konferencji z cyklu narodowej debaty „Wspólnie dla zdrowia”, która w środę odbywała się w Krynicy.
  • Skok na niezależność zawodową rezydentów
    Na zamieszaniu wokół deklaracji rezydenckich dyrektorzy niektórych szpitali próbują ugrać kosztem młodych lekarzy gwarancję bezpieczeństwa kadrowego własnych placówek.