Stosowanie kwasu foliowego oraz witamin B6 i B12 nie zmniejszyło ryzyka nowotworów złośliwych u kobiet
Stosowanie kwasu foliowego oraz witamin B6 i B12 nie zmniejszyło ryzyka inwazyjnego nowotworu złośliwego i zgonu z tego powodu u kobiet w wieku >=40 lat obciążonych zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowym – badanie WAFACS
06.04.2009
na podstawie: Effect of combined folic acid, vitamin B6, and vitamin B12 on cancer risk in women: a randomized trial
Zhang S.M. i wsp.
JAMA, 2008; 300: 2012–2021
Wybrane treści dla pacjenta
-
Ostre uszkodzenie nerek w ciąży
Co to jest ostre uszkodzenie nerek i jakie są jego przyczyny w ciąży? Jak się objawia i jak często występuje ostre uszkodzenie nerek w ciąży? Jak przebiega leczenie?
-
Mutacje genu BRCA1 i BRCA2 – uwarunkowany genetycznie rak piersi, jajnika, gruczołu krokowego i trzustki
Niektóre nowotwory złośliwe są związane z mutacjami w określonych genach. Wiadomo, że mutacje BRCA1 i BRCA2 zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi, jajnika, gruczołu krokowego i trzustki. Obecnie można wykonać badanie genetyczne pozwalające stwierdzić, czy u danej osoby występuje dana mutacja. O zasadności wykonania takiego badania należy porozmawiać z lekarzem genetykiem. Badanie takie wystarczy wykonać raz w życiu
-
Choroby piersi
Zmiany chorobowe w piersiach wzbudzają niepokój zarówno pacjentki, jak i lekarza. Pomimo że obserwuje się zwiększenie częstości zachorowań na raka piersi, to większość zmian w gruczole sutkowym jest łagodna. Choroby piersi mogą dotyczyć kobiet praktycznie w każdym wieku. Nowotwory złośliwe piersi mogą występować również u mężczyzn, ale jest to bardzo rzadkie.
-
Rak piersi - objawy, leczenie, rokowanie
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym rozpoznawanym u kobiet. Zdecydowana większość przypadków choroby rozwija niestety się u kobiet, u których nie stwierdza się żadnych czynników ryzyka.
-
Wolne rodniki (reaktywne formy tlenu)
Reaktywne formy tlenu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z kolei ich nadmierne ilości zaburzają równowagę metaboliczną organizmu i prowadzą do niekorzystnego zjawiska zwanego stresem oksydacyjnym
-
Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
Antyoksydanty to związki zdolne do neutralizacji nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych w organizmie. Źródłem przeciwutleniaczy w diecie są przede wszystkim owoce, a w następnej kolejności warzywa. Spożycie tych związków uznaje się za ważny element profilaktyki niektórych chorób, w tym miażdżycy i chorób nowotworowych.
-
Nowotwór - co to, rozwój, podział
Nowotwór to nieprawidłowa tkanka. Nowotwory mogą był łagodne lub złośliwe. Łagodne nowotwory są częste, nie powodują powstania przerzutów i w większości są nieszkodliwe, choć mogą np. uciskać sąsiednie tkanki. Nowotwory złośliwe (np. raki) mogą powodować przerzuty i prowadzić do śmierci.
-
Stres oksydacyjny
Stres oksydacyjny może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Dochodzi do niego w wyniku zachwiania równowagi między wolnymi rodnikami tlenowymi a możliwościami ich neutralizacji przez organizm. W zwalczaniu skutków stresu oksydacyjnego ważną rolę odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta, która w przeważającej ilości składa się z produktów pochodzenia roślinnego.
-
Badanie dermatoskopowe
Niewątpliwie największą rolę w diagnostyce i wczesnym wykrywaniu nowotworów skóry odgrywa dermoskopia (dermatoskopia).
-
Dieta w stwardnieniu rozsianym
Skuteczności diety w stwardnieniu rozsianym jednoznacznie nie potwierdzono, aczkolwiek uważa się, że wprowadzenie właściwej terapii żywieniowej u chorych na SM, pozwala uniknąć niedoborów pokarmowych oraz może łagodzić objawy choroby oraz wpływać na efektywność leczenia farmakologicznego.