Czy osoby spożywające dużo błonnika żyją dłużej?
Zawartość błonnika w diecie a umieralność – badanie NIH-AARP Diet and Health
10.11.2011
Omówienie artykułu: Dietary fiber intake and mortality in the NIH-AARP Diet and Health Study
Y. Park, A.F Subar, A. Hollenbeck i wsp.
Archives of Internal Medicine, 2011; 171: 1061–1068
Wybrane treści dla pacjenta
-
Chlamydiozy
Chlamydiozy to grupa chorób zakaźnych wywołanych przez bakterie z rzędu Chlamydiales. U ludzi występuje Chlamydophila pneumoniae, wywołująca zapalenia górnych i dolnych dróg oddechowych, Chlamydophila psittaci – gatunek odzwierzęcy wywołujący ornitozę objawiającą się najczęściej zapaleniem płuc oraz Chlamydia trachomatis, powodująca zapalenia spojówek oraz zapalenia układu moczowo-płciowego, u noworodków zaś – zapalenia płuc. W leczeniu stosuje się antybiotyki.
-
Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
Powszechnie uważa się, że przyczyną IBS jest przede wszystkim niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego.
-
Jak długo może się utrzymywać kaszel i wydzielina z płuc po leczeniu zapalenia płuc?
Jestem świeżo po zapaleniu płuc. Kilka dni temu przestałam brać antybiotyk. Jak długo jeszcze może utrzymywać się wydzielina z płuc?
-
Ostre uszkodzenie nerek w ciąży
Co to jest ostre uszkodzenie nerek i jakie są jego przyczyny w ciąży? Jak się objawia i jak często występuje ostre uszkodzenie nerek w ciąży? Jak przebiega leczenie?
-
Infekcje dróg oddechowych u dzieci
U dzieci, szczególnie tych uczęszczających do żłobka, przedszkola lub posiadających starsze rodzeństwo w wieku przedszkolnym, rozpoznaje się średnio 8–10 infekcji dróg oddechowych w ciągu roku. Większość z nich to łagodne, samo-ograniczające się zakażenia górnych dróg oddechowych. Niektóre, np. zapalenie płuc lub zapalenie oskrzelików, mogą mieć jednak cięższy przebieg.