mp.pl to portal zarówno dla lekarzy, jak i pacjentów — prosimy wybrać:

Czy osoby spożywające dużo błonnika żyją dłużej?

Zawartość błonnika w diecie a umieralność – badanie NIH-AARP Diet and Health

10.11.2011
Omówienie artykułu: Dietary fiber intake and mortality in the NIH-AARP Diet and Health Study
Y. Park, A.F Subar, A. Hollenbeck i wsp.
Archives of Internal Medicine, 2011; 171: 1061–1068

Wybrane treści dla pacjenta
  • Chlamydiozy
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
  • Jak długo może się utrzymywać kaszel i wydzielina z płuc po leczeniu zapalenia płuc?
  • Ostre uszkodzenie nerek w ciąży
  • Infekcje dróg oddechowych u dzieci
O tym się mówi
  • Zmiany w składce zdrowotnej dla przedsiębiorców
    Ministerstwo Finansów wyklucza możliwość powrotu do zasad, które obowiązywały przed wprowadzonym przez rząd PiS Polskim Ładem. Cofnięcie ich kosztowałoby około 10 mld zł.
  • Trzy średnie krajowe dla specjalistów?
    Co mogłoby skłonić młodych do pracy w publicznym sektorze? Przede wszystkim zmiana warunków pracy, lepsza organizacja, eliminacja absurdów i biurokracji i lepsze, bardziej efektywne wykorzystanie kompetencji lekarza.
  • Czeka nas nadpodaż lekarzy?
    Ministerstwo Zdrowia jest zadowolone ze skokowego wzrostu liczby studentów kierunków lekarskich i przewiduje, że już w 2025 roku będziemy obserwować wysycenie na pracę lekarzy, a w kolejnych latach pojawi się wyraźna ich nadpodaż.