mp.pl to portal zarówno dla lekarzy jak i pacjentów. Prosimy wybrać:

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy spożywanie błonnika chroni przed rozwojem raka jelita grubego?

Spożycie błonnika w różnej postaci a ryzyko raka jelita grubego – przegląd systematyczny

05.01.2012
Omówienie artykułu: Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies
D. Aune i wsp.
BMJ, 2011; 343: d6617

Opracowali: lek. Agnieszka Leszko, dr med. Małgorzata Bała, prof. Roman Jaeschke MD MSc
Konsultował prof. dr hab. med. Witold Bartnik, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie

Skróty: CI – przedział ufności, RJG – rak jelita grubego, RR – ryzyko względne

Metodyka: przegląd systematyczny z metaanalizą 25 badań obserwacyjnych prospektywnych

Populacja: 2 518 137 osób w wieku 16–89 lat

O tym się mówi

  • Otwarcie rynku pracy
    Rząd chce ułatwić lekarzom, lekarzom dentystom, pielęgniarkom i ratownikom spoza Unii Europejskiej podejmowanie pracy w polskiej ochronie zdrowia. W skrajnych przypadkach nawet jedynie na podstawie decyzji ministra zdrowia, bez konieczności przedstawienia kompletu dokumentów poświadczających kwalifikacje.
  • Systemu już nie ma
    Świata medycznego, w którym do tej pory funkcjonowaliśmy, już nie ma. Zostało chałupnictwo – mówi Jacek Skup, lekarz rezydent, specjalista zarządzania w ochronie zdrowia.
  • POZ nie jest wąskim gardłem
    Mamy naprawdę trudny czas. Lekarze POZ, zaangażowani w walkę z pandemią, zmagają się na przykład z problemem niemożności skierowania pacjentów covidowych do szpitali - mówi Jacek Krajewski, prezes FPZ.