Pojęcie zarządzania ryzykiem znane jest od ponad 100 lat i wywodzi się z nowoczesnego zarządzania przedsiębiorstwami, dla których konieczność ograniczenia ryzyka prowadzonej działalności gospodarczej jest warunkiem wieloletniego sprawnego funkcjonowania.
W ciągu ostatnich 10 lat eliminacja zachorowań na różyczkę oraz zapobieganie przypadkom różyczki wrodzonej stała się priorytetowym celem w Regionie Europejskim WHO.
W Wielkiej Brytanii kładzie się duży nacisk na aspekt akceptacji nowych szczepionek przez społeczeństwo. Takie dane są niezbędne do prognozowania odsetka osób zaszczepionych w populacji oraz planowania kampanii informacyjnych.
Dzięki powszechnym szczepieniom ciężkie zachorowania i powikłania wielu chorób zakaźnych stały się rzadkością, a zdecydowana większość obywateli (w tym także lekarzy) nie spotkała się w swoim życiu z takimi przypadkami.
Jakie szczepienia obejmuje niemiecki program szczepień? Jak w Niemczech powstają zalecenia dotyczące szczepień? Jak realizować szczepienia u dziecka powracającego z Niemiec do Polski? Przeczytaj artykuł niemieckich ekspertów oraz komentarz prof. Jacka Wysockiego.
Poradnie konsultacyjne do spraw szczepień zaczęły powstawać w Polsce w ostatniej dekadzie ubiegłego wieku. Pierwszą stworzył prof. Zbigniew Rudkowski we Wrocławiu, drugą utworzyła dr Wiesława Mazurowska-Magdzik w Warszawie.
Większość pediatrów już zapoznała się z nowymi zaleceniami dotyczącymi żywienia dzieci w 1. roku życia. Wprowadzono w nich istotne zmiany w stosunku do dotychczas obowiązujących wytycznych, szczególnie w odniesieniu do wieku i sposobu wprowadzania glutenu. Wiele osób się z nimi nie zgadza. Wychodząc naprzeciw prośbom Czytelników, zaprosiliśmy do debaty kilku ekspertów, którzy postarają się przekonać do swoich racji, w miarę możliwości opierając swoje argumenty na wiarygodnych danych z badań naukowych. Przystępując do lektury, proszę pamiętać, że zalecenia nie są wydawane po to, aby ich bezwzględnie przestrzegać. Lektura niniejszej debaty z pewnością ułatwi podjęcie decyzji o czasie i sposobie wprowadzania glutenu.