Czy i jak należy suplementować witaminy i pierwiastki śladowe? Artykuł zawiera podsumowanie zaleceń dotyczących żywienia tych chorych, opublikowanych przez European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) w 2017 roku, wraz z komentarzem eksperta.
Jakie jest zapotrzebowanie energetyczne i zapotrzebowanie na białko u chorych na nowotwory złośliwe? Artykuł zawiera podsumowanie zaleceń dotyczących żywienia tych chorych, opublikowanych przez European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) w 2017 roku, wraz z komentarzem eksperta.
Prof. dr hab. n. med. Bruno Szczygieł komentuje najnowsze doniesienia z dziedziny leczenia żywieniowego istotne dla chirurgów i chorych chirurgicznych.
Problem żywienia po zabiegu chorych poddanych pankreatoduodenektomi budził i budzi kontrowersje. Zachęcamy do zapoznania się zarówno z wynikami badania opublikowanego w „Annals of Surgery", jak i komentarzem Stanisława Kłęka.
W Polsce jak dotąd nie opracowano standardów żywienia chorych w szpitalach (chociaż od lat są dostępne standardy żywienia żołnierzy i więźniów), a żywienie jest traktowane przez administrację ośrodków ochrony zdrowia jako usługa „hotelowa”, a nie element leczenia.
Na pytanie odpowiada dr hab. n. med. Stanisław Kłęk.
Leczenie żywieniowe (synonim: żywienie kliniczne) jest jednym z podstawowych elementów opieki nad pacjentem oddziału chirurgicznego. Może być realizowane drogą dojelitową (do przewodu pokarmowego) lub pozajelitową (dożylną), bądź obiema jednocześnie.
Niniejszy artykuł powstał w odpowiedzi na pytania zadawane przez Czytelników oraz Uczestników Konferencji Chirurgicznej Medycyny Praktycznej.
Prof. Bruno Szczygieł omawia najważniejsze kwestie, które zostały poruszone podczas kongresu ESPEN: żywienie chorych na oddziale intensywnej opieki medycznej (OIOM-ie), żywienie w geriatrii, żywienie chorych na nowotwory, niedożywienie – rozpoznanie, żywienie poza- i dojelitowe w domu i żywienie w przypadku choroby Alzheimera.
W jakiej sytuacji należy wstrzymać żywienie dożołądkowe? Na czym polegają różnice pomiędzy poszczególnymi dietami dojelitowymi? Na te i inne pytania odpowiada dr hab. n. med. Stanisław Kłęk