Ciasto w diecie chorego na cukrzycę
Czy chory na cukrzycę może pozwolić sobie na spożycie ciasta? Czy istnieje deser dla chorego na cukrzycę? Który rodzaj ciasta będzie najlepszym wyborem?
Czy chory na cukrzycę może pozwolić sobie na spożycie ciasta? Czy istnieje deser dla chorego na cukrzycę? Który rodzaj ciasta będzie najlepszym wyborem?
Jak sobie radzić z dawkowaniem insuliny w sytuacjach szczególnych, takich jak przyjęcie weselne. Niniejszy artykuł podpowiada, jak to zrobić.
Dieta cukrzycowa zakłada ograniczenie spożycia węglowodanów, dotyczy to szczególnie węglowodanów prostych, które chory powinien ograniczyć do minimum. Jak świadomie jeść słodycze?
Czy osoba chorująca na cukrzycę może zabrać ze sobą strzykawkę, pompę insulinową oraz samą insulinę do bagażu podręcznego? Oczywiście może, aby jednak spokojnie wyruszyć w podróż, przed wylotem warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
W grudniu 2012 duński producent insuliny postanowił stworzyć ponad 100-osobową drużynę składającą się z kolarzy, triatlonistów i biegaczy.
Dieta jest bardzo istotnym elementem terapii cukrzycy. Warunkuje ona utrzymanie właściwego stężenia glukozy i tłuszczów (lipidów) we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego. Dobrze dobrana dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy, jak również redukuje ryzyko chorób naczyniowych. Właściwy model żywienia odgrywa także ważną rolę w prewencji i leczeniu przewlekłych powikłań cukrzycy (mikroangiopatii, retinopatii i nefropatii cukrzycowej).
Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego spożywanie alkoholu przez chorych na cukrzycę nie jest zalecane.
Zagrożenie związane z prowadzeniem pojazdów mechanicznych przez osoby chore na cukrzycę wynika z możliwości wystąpienia niedocukrzenia, niezależnie od rodzaju stosowanej terapii, a także z dysfunkcji narządów z powodu przewlekłych powikłań cukrzycy (np. zmiany oczne, stopa cukrzycowa).
W zaproponowanym jadłospisie ułożono posiłki tak, aby były zachowane odpowiednie proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów.
Nie można wziąć urlopu od cukrzycy, ale można spróbować przygotować się tak, by ewentualne trudności w samokontroli glikemii nie przysłoniły czerpania radości z tego wyjątkowego czasu. W artykule przedstawiono porady, które warto przekazać pacjentom.
Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek omawia zasady żywienia pacjentów chorujących na cukrzycę.
Chorzy na cukrzycę z psychologicznymi lub społecznymi problemami upośledzającymi ich zdolność do samokontroli i aktywnego udziału w procesie leczenia rzadziej przestrzegają zaleceń lekarskich, gorsze jest u nich wyrównanie metaboliczne oraz rozwija się więcej powikłań.
W leczeniu cukrzycy powszechnie podkreśla się ogromne znaczenie zaangażowania pacjenta. Zaburzenia lękowe i depresja, które mogą niekorzystnie wpływać na aktywne uczestnictwo chorego w leczeniu, często traktowane są jednak marginalnie.
Skrobia uchodziła za związek, który ulega całkowitemu trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim człowieka. Okazało się jednak, że w pełni trawiona jest tylko skrobia skleikowana, spożyta zaraz po przygotowaniu, a także surowa skrobia pochodząca z niektórych roślin.
Choroby przyzębia mogą zwiększać ryzyko zgonu u chorych na cukrzycę z powodu choroby niedokrwiennej serca i cukrzycowej choroby nerek.
Czy taki sposób odżywiania jest właściwy dla ogólnej populacji? Czy dieta paleolityczna jest korzystna dla osób chorych na cukrzycę?
Czy jeśli pacjentka z cukrzycą ciążową nie spożywa mięsa i wędlin, to zastąpienie tych produktów jajkami i rybami wystarczy, by pokryć dziennie zapotrzebowanie? Jaka jest maksymalna liczba jajek tygodniowo, której nie powinna przekroczyć kobieta w ciąży? Jakie ryby są zalecane w ciąży? Jeśli chora nie spożywa ryb i jajek, co powinna jeść, zważywszy, że produkty mleczne to źródło laktozy, która podnosi glikemię?
U osób spożywających pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 jest o 40% większe niż u wybierających produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Aby pomóc chorym na cukrzycę w wyborze odpowiedniego rodzaju lodów i umożliwić dostosowanie dawki insuliny, obliczono zawartość kcal, węglowodanów, białek, tłuszczów, a także wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT) w 100 gramach produktu.
Sposób odżywiania osób chorych na cukrzycę typu 1 praktycznie nie odbiega od zasad racjonalnego żywienia osób zdrowych. Podstawową zasadą diety jest ograniczenie spożycia łatwo przyswajalnych węglowodanów, to one bowiem mają największy wpływ na wartość glikemii poposiłkowej.
Owoce są zdrowe, taka jest obiegowa opinia, a co na ten temat mówią badania?
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł