Jak zapobiegać rozwinięciu się Zespołu Stopy Cukrzycowej?
Na pytanie odpowiada lek. Marcin Tusiński, chirurg z Centrum Leczenia Ran Szpitala św. Róży w Krakowie.
Szanowni Państwo,
Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.
Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.
Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.
Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.
Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.
Na pytanie odpowiada lek. Marcin Tusiński, chirurg z Centrum Leczenia Ran Szpitala św. Róży w Krakowie.
Na pytanie odpowiada mgr Teresa Benbenek-Klupa.
Posłuchaj ekspert ds. edukacji w diabetologii mgr Teresy Benbenek-Klupy.
Jeżeli cukrzyca jest wyrównana i niepowikłana, wówczas ryzyko powikłań po infekcji COVID-19 jest zbliżone do ryzyka w populacji ogólnej. Problem dotyczy chorych z powikłaniami i tych, którzy mają niewyrównaną cukrzycę – ci chorzy w większym stopniu narażeni są na ryzyko powikłań po zakażeniu wirusem.
Na pytanie odpowiada ekspert gastrolog, pediatra dr n. med. Andrea Horvath.
O tym, w jaki sposób technologia zmienia rzeczywistość pacjentów diabetologicznych, w rozmowie z MP.PL opowiada prof. Tomasz Klupa, kierownik Pracowni Zaawansowanych Technologii Diabetologicznych Katedry i Kliniki Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Najgroźniejsze jest przekonanie, że jeżeli nic mi nie dolega to znaczy, że wszystko jest w porządku. Mniej groźny, ale wciąż pokutujący jest mit o tym, że cukrzycę powoduje jedzenie słodyczy. Jedzenie słodyczy nie powoduje cukrzycy typu 2. Cukrzycę powoduje otyłość – przestrzega prof. Krzysztof Strojek, konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii.
Pacjenci, którzy trafiają do mnie najczęściej skarżą się na problem z redukcją masy ciała: „Stosuję dietę, ale nie mogę schudnąć”. Niektórzy mówią, że chorują na insulinooporność. W mało spektakularne efekty odchudzania przy insulinooporności wierzę, ponieważ insulinooporność nasila zaburzenia metaboliczne. Nie jest natomiast insulinooporność chorobą. To stan, który predysponuje do różnych chorób.
Posłuchaj odpowiedzi eksperta dr. hab. n. med. Marka Klocka z I Kliniki Kardiologii i Elektrokardiologii Interwencyjnej oraz Nadciśnienia Tętniczego UJ CM w Krakowie.
Posłuchaj odpowiedzi eksperta prof. dr. hab. n. med. Krzysztofa Strojka ze Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu.
Postanowiliśmy stworzyć metodę, która będzie tak skuteczna, jak przeszczepienie trzustki i tak mało inwazyjna, jak przeszczepienie wysp trzustkowych. Nie będzie wymagała zmarłego dawcy, ani leczenia immunosupresyjnego – mówi dr hab. n. med. Michał Wszoła, którego zespół jako pierwszy na świecie wydrukował bioniczną trzustkę w technice 3D.
Posłuchaj odpowiedzi eksperta dr. hab. Dariusza Włodarka z SGGW w Warszawie.
Posłuchaj wypowiedzi eksperta dr. hab. Dariusza Włodarka z SGGW w Warszawie.
– Jedną z frakcji błonnika pokarmowego jest tzw. skrobia oporna. Poddana obróbce termicznej nie wchłania się z przewodu pokarmowego, a więc nie dostarcza kalorii, nie podnosi glikemii, co więcej, pozostając w jelicie grubym, odżywia te bakterie, które poprawiają insulinowrażliwość. Jak zwiększyć spożycie skrobi opornej? Posłuchaj eksperta prof. dr. hab. med. Tomasza Klupy.
Na pytanie odpowiada dr hab. n. med. Marcin Siwek.
Procedura nie wymaga dużego zabiegu chirurgicznego i ma bardzo mało powikłań. Pacjent nie musi przyjmować insuliny, wstrzyknięte wyspy trzustkowe zaczynają ją produkować – mówi prof. Piotr Trzonkowski, kierownik Zakładu Immunologii Klinicznej i Transplantologii GUMed, koordynator projektu.
Sytość sensoryczna nie jest wystarczającym sygnałem do zaprzestania spożywania żywności, często prowadząc do nadkonsumpcji – jemy więcej, tracimy rozeznanie, czy nasycamy głód fizyczny czy apetyt - mówi dr inż. Beata Sińska. Przeczytaj rozmowę MP.PL.
Choroba dziecka to trudny sprawdzian dla związku. Najczęściej matka rezygnuje z pracy i przejmuje całą opiekę cukrzycową, a ojciec zarabia na utrzymanie rodziny. Może się wydawać, że taki podział obowiązków to przecież nic złego. Z czasem pojawiają się jednak liczne problemy – mówi Monika Zamarlik, Prezes Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pomocy Dzieciom i Młodzieży Chorym na Cukrzycę.
– W Polsce liczba otyłych dzieci w wieku przedszkolnym waha się od 4 do 6%, a u nastolatków od 8-10%. Pozostały procent to nadwaga – od niewielkiej do graniczącej z otyłością - mówi prof. Ewa Małecka-Tendera. Przeczytaj rozmowę MP.PL.
Aktywność fizyczna jest jednym z podstawowych filarów leczenia cukrzycy, obok insulinoterapii i zdrowego żywienia. Zachęcamy pacjentów do uprawiania sportu, staramy się przełamywać ich lęk przed hipoglikemią w trakcie wysiłku fizycznego – mówi dr n. med. Aleksandra Uruska, specjalista chorób wewnętrznych.