Dieta wegańska a ryzyko rozwoju chorób tarczycy

Choroby tarczycy. Cz. 6. Miscellanea

27.03.2020
prof. dr hab. n. med. Marek Ruchała1, dr hab. n. med. Ewelina Szczepanek-Parulska1, dr n. med. Ewa Płaczkiewicz-Jankowska2
1 Katedra i Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, 2 Polski Instytut Evidence Based Medicine w Krakowie

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Niedoczynność tarczycy
  • Czy osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać niektórych produktów roślinnych, takich jak np. soja, brokuły, kalafior, kapusta?
  • Choroby towarzyszące cukrzycy typu 1
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Dieta bezglutenowa
  • Czy suplementacja witaminy B12 musi być tylko farmakologiczna? Wegetarianie raczej niechętnie będą ją stosować. Co można im zaproponować?
  • Dieta w łuszczycy
  • Dieta wegańska - czym jest weganizm?

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.