Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Stan odżywienia pacjentów po resekcji przełyku: protokół ERAS vs. standardowa opieka okołooperacyjna

19.02.2019
Omówienie artykułu: An investigation into the nutritional status of patients receiving an Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocol versus standard care following oesophagectomy
K. Benton i wsp.
Support. Care Cancer, 2018; 26: 2057–2062

Opracowała lek. Magdalena Pisarska

Skróty: ERAS – protokół kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia

Metody: retrospektywne, jednoośrodkowe badanie; 1. grupa prowadzona zgodnie z założeniami protokołu kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia (enhanced recovery after surgery – ERAS) od października 2014 do listopada 2016 roku została porównana z 2. historyczną grupą prowadzoną tradycyjną opieką okołooperacyjną od stycznia 2011 do grudnia 2012 roku.

Populacja: 33 chorych zakwalifikowanych do resekcji przełyku z powodu nowotworu, w tym >80% z powodu gruczolakoraka

Interwencja: opieka okołooperacyjna oparta na protokole ERAS

Grupa 1: protokół ERAS (n = 17)
Grupa 2: grupa kontrolna, tradycyjna opieka okołooperacyjna (n = 16)

Wyniki:

  • W grupie 1. w porównaniu z grupą 2. stwierdzono:
    • większy odsetek pacjentów, u których do 6. doby pooperacyjnej włączono dietę płynną 69% vs. 15% (p = 0,008)
    • oraz większy odsetek pacjentów, u których do 7. doby pooperacyjnej zmieniono dietę płynną na lekkostrawną 50% vs. 8% (p = 0,002)
  • Nocne żywienie przez jejunostomię tydzień po wypisie ze szpitala kontynuowano u 100% pacjentów z grupy 1. i jedynie u 8% z grupy 2. (p <0,0001).
  • Nie wykazano istotnych różnic pomiędzy grupą 1. i 2. pod względem:
    • płci, wieku, rozpoznania histopatologicznego guza, częstości leczenia neoadiuwantowego
    • wskaźnika masy ciała i innych wskaźników stanu odżywienia przed zabiegiem oraz 42 dni po operacji
    • czasu pobytu w szpitalu – mediana w obu grupach wynosiła 12,5 dnia.

Wnioski

Jest to pierwsze badanie dotyczące stanu odżywienia pacjentów po resekcji przełyku porównujące protokół ERAS ze standardową opieką okołooperacyjną. Wyniki stanowią uzupełnienie coraz bogatszego piśmiennictwa dotyczącego stosowania protokołu ERAS w przypadku resekcji przełyku, wykazujące jego bezpieczeństwo w odniesieniu do wcześniejszego włączania diety i kontynuacji żywienia przez jejunostomię. Kolejne badania ukierunkowane na ocenę zindywidualizowanego podejścia do podejmowania decyzji dotyczących wsparcia żywieniowego mogą zoptymalizować wyniki leczenia pacjentów i ułatwić przejście w kierunku standaryzacji protokołu ERAS.