Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Wpływ diety na zespół jelita drażliwego (IBS)

07.08.2020
prof. dr hab. n. med. Barbara Skrzydło-Radomańska, Katedra i Klinika Gastroenterologii z Pracownią Endoskopową, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Jaki jest wpływ diety na IBS? Czy dieta Dąbrowskiej jest skuteczna?

IBS nie jest chorobą alergiczną, niektóre składniki diety mogą tylko nasilać jej objawy. Należą do nich fermentujące węglowodany o małej cząsteczce (do 10 reszt cukrowych) – tzw. FODMAP (fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz polialkohole).1-3 Stąd powstała koncepcja badaczy australijskich, aby wdrażać dietę ich pozbawioną. Takiej diety nie powinno się stosować dłużej niż przez 6 tygodni z obawy o zbyt radykalną zmianę mikrobioty lub wręcz o wystąpienie niedoborów niektórych substancji – witamin z grupy B, głównie witaminy B12, witaminy K oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Metaanaliza wyników badań wskazuje, że nawet do 70% chorych na IBS odnosi korzyść z tej diety. Jeśli natomiast poprawa nie nastąpiła, należy zaprzestać jej stosowania i już tej diety nie ponawiać. Nie ma żadnych badań, które pozwoliłyby ocenić dietę Dąbrowskiej i jej skutki u pacjentów z IBS.

Piśmiennictwo:

1. De Giorgio R., Volta U., Gibson P.R.: Sensitivity to wheat, gluten and FODMAPs in IBS: facts or fiction? Gut, 2016; 65: 169–178
2. Halmos E.P., Christophersen C.T., Bird A.R. i wsp.: Diets that differ in their FODMAP content alter the colonic luminal microenvironment. Gut, 2015; 64: 93–100
3. Halmos E.P., Power V.A., Shepherd S.J. i wsp.: A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Gastroenterology, 2014; 146: 67–75

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.