Czy drobnoustroje w ludzkim mikrobiomie są przyczyną celiakii?

Czy drobnoustroje w ludzkim mikrobiomie są przyczyną celiakii?Ocena: (5.00/5 z 1 ocen)
11.10.2017
Dr Alessio Fasano
Wywiad został zarejstrowany 10 czerwca 2017 r. podczas konferencji "Przepuszczalne jelita - problem interdyscyplinarny" zorganizowanej przez ALAB Laboratoria

Czy wiadomo, jakie szczepy drobnoustrojów w ludzkim mikrobiomie mają istotne znaczenie dla rozwoju celiakii?

Alessio Fasano: Pojawiły się pewne wskazówki, ale na razie nie ma pewności, ponieważ takie ustalenia wymagałyby długotrwałych badań prospektywnych, oceniających skład mikrobiomu u niemowląt zagrożonych rozwojem celiakii, u których ostatecznie rozwinęła się ta choroba.

Mamy pewne wskazówki. Opublikowaliśmy nasze obserwacje. Zgodnie z nimi tuż przed początkiem objawów celiakii następował spadek liczby bakterii z rodzaju Lacobacillus i wynikające z tego zmniejszenie produkcji ich głównego metabolitu – mleczanów. Jednocześnie dał się zauważyć wzrost liczby bakterii produkujących maślany, zwłaszcza z rodzaju Clostridium. Te obserwacje mają charakter bardzo opisowy. Nie wiemy jeszcze, czy te zjawiska stanowią przyczynę celiakii, czy jej następstwo lub epifenomen. Obecnie staramy się to wyjaśnić.

Czy drobnoustroje w ludzkim mikrobiomie są przyczyną celiakii?Ocena: (5.00/5 z 1 ocen)

Dodaj swoją opinię

Dodawanie komentarzy tylko dla zalogowanych osób zawodowo związanych z ochroną zdrowia i uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi oraz studentów medycyny.

Quiz

Zadaj pytanie ekspertowi

Masz wątpliwości w zakresie leczenia chorób żołądka, przełyku, trzustki? Nie wiesz jak postąpić? Wyślij pytanie, dostaniesz indywidualną odpowiedź eksperta!