Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Powikłania wątrobowe u chorych długotrwale żywionych pozajelitowo w warunkach domowych

09.06.2014
prof. dr hab. n. med. Bruno Szczygieł
Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Zobacz pełną wersję artykułu: Leczenie żywieniowe

Długotrwałe żywienie pozajelitowe w warunkach domowych wprowadzone do praktyki klinicznej w USA w roku 1968, a w Polsce przez Pertkiewicza i Majewską w roku 1983,18 stało się bardzo szybko powszechnie stosowaną metodą leczenia pozwalającą na utrzymanie przy życiu chorych z zespołem krótkiego jelita i innymi rodzajami przewlekłej niewydolności jelit. Mimo ogromnego postępu w produkcji mieszanin odżywczych i systemów podawczych oraz poznawania metabolizmu i następstw długotrwałego (często wieloletniego) podawania wszystkich składników odżywczych drogą dożylną, nadal zdarzają się powikłania, wśród których bardzo ważne miejsce zajmują powikłania metaboliczne. Problemem tym zajęli się Matras i wsp.19 z Kliniki Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, mającej bogate doświadczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego chorych w warunkach domowych. Celem badania była ocena wybranych czynników indukujących powikłania wątrobowo-żółciowe u pacjentów żywionych pozajelitowo w warunkach domowych. Retrospektywnym badaniem objęto 70 chorych, w tym 39 leczonych z powodu niedożywienia towarzyszącego przewlekłemu nowotworowi, 24 z powodu zespołu krótkiego jelita i 7 z innych przyczyn uniemożliwiających normalne odżywianie. Średni okres leczenia żywieniowego wyniósł 16 miesięcy. Chorych podzielono na dwie grupy: A i B. Podstawą wydzielenia grupy A była aktywność aminotransferaz, a grupy B – stężenie bilirubiny. W każdej grupie wydzielono podgrupę I, do której przyporządkowano prawidłowe wartości kontrolnych badań laboratoryjnych, i podgrupę II, do której przyporządkowano okresy leczenia zakończone nieprawidłowymi wynikami. Różnice pomiędzy podgrupą Ia i IIa dotyczyły dobowej podaży glukozy (śr. odpowiednio 2,52 g/kg mc. vs 3,49 g/kg mc.), stosunku glukoza:lipidy (śr. odpowiednio 3,76 g/kg mc. vs 4,90 g/kg mc.) oraz dziennej ilości energii pozabiałkowej (odpowiednio 16,73 kcal/kg vs 21,06 kcal/kg). Różnice pomiędzy podgrupami Ib i IIb także dotyczyły dobowej podaży glukozy (2,76 g/kg mc. vs 3,46 g/kg mc.), stosunku glukoza:lipidy (3,98 g/kg mc. vs 5,13 g/kg mc.) oraz dziennej ilości energii pozabiałkowej (17,96 kcal/kg mc. vs 20,36 kcal/kg mc.). W wyniku przeprowadzonych analiz autorzy stwierdzają, że głównym kierunkiem zapobiegania powikłaniom wątrobowym powinno być zmniejszenie dawki glukozy. Większa podaż glukozy powoduje zwiększenie częstości powikłań wątrobowo-żółciowych.

Komentarz

strona 1 z 2

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.