Chorzy na cukrzycę powinni wiedzieć, że owoce zawierają węglowodany proste, wpływają zatem istotnie na wartość glikemii i mogą charakteryzować się zarówno niskim jak i średnim lub wysokim indeksem glikemicznym.
Skrobia uchodziła za związek, który ulega całkowitemu trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim człowieka. Okazało się jednak, że w pełni trawiona jest tylko skrobia skleikowana, spożyta zaraz po przygotowaniu, a także surowa skrobia pochodząca z niektórych roślin.
Chorzy na cukrzycę często zastanawiają się, czy owoce, jako źródło cukru są odpowiednie w ich diecie i nie będą przyczyniać się do skoków glikemii (stężenia glukozy we krwi). Tymczasem dla większości chorych owoce nie stanowią w tym kontekście zagrożenia.
Mimo przynajmniej teoretycznego dostępu do coraz to nowszych i doskonalszych preparatów insulin doposiłkowych i bazalnych marzeniem chorych pozostaje jednorazowe wstrzyknięcie insuliny, która uwalniałaby się z podskórnego dépôt w odpowiedzi na hiperglikemię.
- Czasami układam sobie w głowie, co bym powiedział rodzinie dawcy, gdybyśmy się spotkali - opowiada Łukasz Stachura, pacjent, który przeszedł przeszczepienie podwójne. Dziś żyje z 2 trzustkami i 3 nerkami i po 30 latach z cukrzycą nie potrzebuje już insuliny.
3 ważne elementy w terapii cukrzycy: kontrola metaboliczna, unikanie hipoglikemii oraz brak zwiększania masy ciała.
Starszy wiek stwarza wiele ograniczeń dla terapii hipoglikemizującej, dlatego tak trudno dobrać właściwą terapię.
Terapia cukrzycy za pomocą osobistej pompy insulinowej jest coraz częstsza.
Nasze społeczeństwo się starzeje, symptomatologia oraz cele terapeutyczne cukrzycy u osób starszych są odmienne niż u pacjentów w wieku średnim i młodszych.
Zalecenia ekspertów Diabetes Technology Working Group EASD oraz ADA dotyczące użytkowania osobistych pomp insulinowych (OPI).
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.