Jak zakończyć okres diety redukcyjnej, aby uniknąć efektu jo-jo? Jakie zalecenia przekazać pacjentowi, gdy osiągnął docelową masę ciała i jak planować dalszą opiekę?

01.10.2020
prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
Lekarz Rodzinny 2017/4

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta w chorobie Parkinsona
  • Dieta bezglutenowa
  • Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe, czyli o dietach roślinnych
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
  • Dieta w nadciśnieniu tętniczym
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest