Pytanie nadesłane do redakcji
Od pewnego czasu obserwuję dziwne objawy po zjedzeniu różnych pokarmów - nie potrafię wyodrębnić, których konkretnie - po zjedzeniu kawałka pizzy (nie pamiętam składników, ale chyba ser, salami, oliwki, cebula...) wystąpiły u mnie objawy alergiczne, jednak silniejsze niż zawsze. Poczułam bardzo dokuczliwy świąd twarzy, który potem przeszedł na szyję, następnie dłonie, brzuch. Wystąpiła pokrzywka, czułam się bardzo rozpalona, jak w gorączce. Czy możliwe, że był to wstrząs anafilaktyczny? Normalnie po zjedzeniu oliwek, salami, sera, nie obserwuję dolegliwości, a w tym przypadku były niemożliwie silne, jednak bez sercowych objawów.
Odpowiedziała
dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia Alergologiczna "Podgórna" w Szczecinie
Opisywane przez Panią objawy na pewno nie były wstrząsem anafilaktycznym, który jest ciężką zagrażającą zdrowiu i życiu reakcją ogólnoustrojową. We wstrząsie anafilaktycznym z reguły występują objawy ze strony układu krążenia (spadek ciśnienia tętniczego) i układu oddechowego (obturacja górnych, dolnych dróg oddechowych).
Występujące objawy można zakwalifikować do anafilaksji pokarmowej stopnia I (lekkiego) - wykwity skórne o charakterze pokrzywki.
Nie napisała Pani czy pizza była przygotowywana w domu czy kupiona. Prawdopodobnie objawy nie były wywołane uczuleniem na alergeny sera, salami, oliwki czy cebuli (jedzone wcześniej nie prowokowały wystąpienia objawów chorobowych). Jeżeli jest to możliwe dobrze byłoby sprawdzić, jakie przyprawy, dodatki smakowe były wykorzystane do przygotowania pizzy, prawdopodobnie to właśnie one były przyczyną wystąpienia reakcji nadwrażliwości pokarmowej.
Skuteczną metodą diagnostyczną może być wykonanie testów punktowych z alergenami natywnymi (poszczególne składniki pizzy, włącznie z użytymi przyprawami i tzw. ulepszaczami). Do chwili znalezienia czynnika wywołującego objawy anafilaksji nie powinna Pani spożywać pizzy ani innych produktów podejrzewanych o wywoływanie objawów klinicznych.
Piśmiennictwo:
Bartuzi Z.: Molekularne cechy alergenów pokarmowych. Postępy Dermatologii i Alergologii. 2009; 5: 310-312.Bartuzi Z.: Nowe spojrzenie na alergeny pokarmowe. Alergia. 2011: 2/48: 31-37.
Cichocka-Jarosz E.: Postępy w anafilaksji. Alergia. 2008; 2/36: 11-14.
Kaczmarek J., Kuna P.: Alergia pokarmowa-narastający problem w praktyce lekarskiej. Terapia. Alergologia. 2010; 1(237): 16-20.
Kruszewski J. (red.): Anafilaksja. Stanowisko Panelu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Medycyna Praktyczna, Kraków 2009.
Kurek M., i wsp.: Testy prowokacyjne w nadwrażliwości i alergii pokarmowej. Przegląd alergologiczny. 2005; 3: 44-50.
Nowak-Węgrzyn A.: Alergia pokarmowa - epidemia XXI wieku? Alergia. 2011; 3/49: 9-11.