Co to jest α1-antytrypsyna?
α1-antytrypsyna to jedno z białek ostrej fazy, którego stężenie zwiększa się w przypadku zapalenia. α1-antytrypsyna produkowana jest w wątrobie przez hepatocyty i makrofagi. Odpowiada ona za blokowanie enzymów uwalnianych podczas reakcji zapalnej, w tym enzymów proteolitycznych, takich jak trypsyna, a zwłaszcza za blokowanie elastazy.
Badanie stężenia α1-antytrypsyny w kale jest badaniem przesiewowym w diagnostyce przewlekłej utraty białek.
Stężenie α1-antytrypsyny jest duże w smółce (stolcu noworodków), w związku z tym badanie w pierwszych dniach życia jest niemiarodajne.
Jakie są wskazania do badania antytrypsyny w kale?
Wskazaniem do oznaczenia stężenia α1-antytrypsyny są zespoły utraty białka, alergie pokarmowe, żółtaczka, obrzęki, nieprawidłowe wyniki proteinogramu.
Jak przebiega badanie stężenia α1-antytrypsyny w kale?
Należy pobrać próbkę stolca do specjalnego pojemnika i dostarczyć materiał do laboratorium.
Jak przygotować się do badania stężenia α1-antytrypsyny w kale?
Badanie nie wymaga przygotowania.
Jakie są przeciwwskazania do badania stężenia α1-antytrypsyny w kale?
Nie ma przeciwwskazań.
Jakie są powikłania po badaniu stężenia α1-antytrypsyny w kale?
Nie ma powikłań.