Wskazania żywieniowe omówione w kilkunastu krótkich punktach – sprawdź, co jeść.
- Należy kontrolować swoją masę ciała i dążyć do utrzymania jej na odpowiednim poziomie.
Istnieje kilka przydatnych wskaźników określających prawidłową masę ciała. Najpopularniejszym i stosunkowo prostym w użyciu jest wskaźnik wskaźnik BMI. - Co najmniej 2 razy w tygodniu warto jeść tłuste ryby morskie.
- Codziennie należy zjeść kilka porcji owoców i warzyw.
- Tłuszcze nasycone (zwierzęce) trzeba zastąpić tłuszczami jednonienasyconymi i wielonienasyconymi (roślinnymi).
- Należy kontrolować ogólną ilość tłuszczów w codziennej diecie.
- Spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania organizmu na kalorie!
- Ze względu na korzystne działanie dla organizmu należy do diety wprowadzić produkty bogate w błonnik, jak groch, fasola, płatki owsiane, soczewica.
- Zamiast soli do przyprawiania potraw zaleca się stosować zioła.
- Należy unikać nadmiernego spożycia cukru.
- Trzeba kontrolować spożycie alkoholu. Kobiety mogą wypić maksymalnie 2 jednostki, mężczyźni – 3 jednostki.
- Aby utrzymać odpowiednią masę ciała, obok przestrzegania diety, konieczne jest utrzymywanie odpowiedniej aktywności fizycznej.