×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Aktualności

  • Ustalono maksymalny poziom witamin B1, B2, B12, jodu i kofeiny w suplementach diety

    Ustalono maksymalny poziom witamin B1, B2, B12, jodu i kofeiny w suplementach diety

    Ustalono maksymalne poziomy witamin B1, B2, B12, kwasu pantotenowego, jodu, kofeiny i preparatów z morwy białej w suplementach diety – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

  • Zanieczyszczenia środowiskowe a ryzyko choroby Hashimoto

    Zanieczyszczenia środowiskowe a ryzyko choroby Hashimoto

    Czy zwiększoną częstość zachorowań na choroby autoimmunologiczne, na przykład na chorobę Hashimoto, można tłumaczyć masowym stosowaniem herbicydów w uprawie roślin? Czy poszukuje się wpływu jakichkolwiek czynników środowiskowych?

  • Aktywność fizyczna chroni przed depresją

    Aktywność fizyczna chroni przed depresją

    Osoby z genetyczną skłonnością do depresji mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania dzięki poświęceniu kilku godzin tygodniowo na ćwiczenia fizyczne – wynika z badania zamieszczonego w „Depression and Anxiety”.

  • Operacje bariatryczne zmniejszają ryzyko zachorowania na raka

    Operacje bariatryczne zmniejszają ryzyko zachorowania na raka

    Ryzyko choroby nowotworowej zmniejsza się o połowę u osób, którym po operacji bariatrycznej udało się schudnąć o ponad 20 proc. – poinformowano podczas konferencji American Society for Metabolic and Bariatric Surgery w Las Vegas.

  • Nadwaga ciąży gospodarce

    Nadwaga ciąży gospodarce

    Leczenie chorób wynikających z nadwagi kosztuje 52 najbardziej rozwinięte kraje świata 423 mld dolarów rocznie. Jeśli nic się nie zmieni, do 2050 r. przedwcześnie umrze w świecie 92 mln osób, a koszty gospodarek wzrosną o biliony dolarów. Nadwaga to problem także polskiego społeczeństwa i gospodarki.

  • Pora na podatek cukrowy

    Pora na podatek cukrowy

    W związku z narastającym problemem nadwagi i otyłości, w tym dramatycznym pogorszeniem sytuacji wśród dzieci za konieczne uważam podjęcie dyskusji na temat wprowadzenia przepisów prawnych ograniczających spożycie cukru - stwierdził dr hab. n. med. Jarosław Pinkas, konsultant krajowy w dziedzinie zdrowia publicznego.

  • Co drugi Polak ma nadwagę lub jest otyły, co trzeci aktywny fizycznie

    Co drugi Polak ma nadwagę lub jest otyły, co trzeci aktywny fizycznie

    Co drugi Polak ma nadwagę lub jest otyły, 39 proc. naszych rodaków dostrzega ten problem, jedynie co trzeci jest aktywny fizycznie – wynika z raportu MultiSport Index 2019.

  • Nowe pomysły w walce z otyłością

    Nowe pomysły w walce z otyłością

    Aby zaradzić rosnącemu wskaźnikowi otyłości wśród dzieci należałoby zakazać jedzenia i picia w miejskich autobusach, tramwajach i pociągach - wynika z raportu opublikowanego przez odchodzącą ze stanowiska Sally Davies, naczelną lekarz Wielkiej Brytanii.

  • Nowe wytyczne dot. spożycia mięsa

    Nowe wytyczne dot. spożycia mięsa

    Wysoko cenione czasopismo "Annals of Internal Medicine" opublikowało nowe wytyczne żywieniowe dotyczące konsumpcji mięsa czerwonego i przetworzonego wraz z 5 przeglądami systematycznymi, na podstawie których zalecenia te zostały sformułowane.

  • Rusza akcja "Wrzuć bieg na zdrowie"

    Rusza akcja "Wrzuć bieg na zdrowie"

    Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas i Główny Inspektor Transportu Drogowego Alvin Gajadhur zainaugurowali wspólną akcję "Wrzuć bieg na zdrowie". Skierowana głównie do zawodowych kierowców inicjatywa, ma promować wśród nich zdrowy tryb życia.

  • Sport bardziej pomaga chorym kardiologicznie

    Sport bardziej pomaga chorym kardiologicznie

    Wielu chorych kardiologicznie, np. po zawale, zastanawia się czy może uprawiać sport, tymczasem z najnowszych badań wynika, że wysiłek fizyczny bardziej nawet chroni je przed przedwczesnym zgonem aniżeli ludzi zdrowych.

  • Cieszyński: podatek cukrowy jeszcze nie teraz

    Cieszyński: podatek cukrowy jeszcze nie teraz

    Nie mamy projektów legislacyjnych zmieniających przepisy dot. reklamy słodyczy – powiedział wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński. Ocenił też, że nie ma możliwości szybkiego wprowadzenia tzw. podatku cukrowego.

  • Nadwaga zwiększa ryzyko depresji

    Nadwaga zwiększa ryzyko depresji

    Dziesięć kilogramów nadwagi zwiększa ryzyko depresji o 17 procent - informują naukowcy z Uniwersytetu w Aarhus (Dania). Ich wnioski ukazały się w piśmie "Translational Psychiatry".

  • Niedzielski: zwiększyć akcyzę na napoje słodzone

    Niedzielski: zwiększyć akcyzę na napoje słodzone

    Najbardziej skutecznym sposobem na szybką zmianę stylu życia jest wpływ na portfel – chodzi o prosty mechanizm: obecnie wiele osób sięga po tańsze produkty - mówi prezes Narodowego Funduszu Zdrowia Adam Niedzielski w wywiadzie udzielonym "Dziennikowi Gazecie Prawnej".

  • 20 lat siedzącego trybu życia to dwukrotnie większe ryzyko zgonu

    20 lat siedzącego trybu życia to dwukrotnie większe ryzyko zgonu

    W trakcie World Congress of Cardiology naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Naukowo-Technicznego przedstawili dające do myślenia wyniki wieloletniego badania sprawdzającego wpływ ruchu na zdrowie.

  • Marnowanie żywności

    Marnowanie żywności

    Według raportu FAO z 2013 roku na świecie marnuje się ponad 1,3 mld ton żywności rocznie. Niestety najwięcej odpadów produkują konsumenci.

  • Co najbardziej przyczynia się do poprawy zdrowia?

    Co najbardziej przyczynia się do poprawy zdrowia?

    W ciągu ostatnich trzech lat dwukrotnie wzrósł odsetek wskazań, że kluczowe dla poprawy zdrowia jest regularne uprawianie ćwiczeń fizycznych. Obecnie sport jest na pierwszym miejscu w hierarchii, a do 2016 roku był na miejscu trzecim lub czwartym.

  • Nieruchawy jak Polak

    Nieruchawy jak Polak

    Polacy wydają coraz więcej na sport i rekreację, ale ich aktywność ruchowa maleje: tylko 28% regularnie uprawia sport, a 56% nie uprawia go w ogóle. Brak aktywności fizycznej przynosi naszej gospodarce 7 mld zł strat rocznie.

  • WHO: mikroplastik w wodzie pitnej to minimalne ryzyko dla zdrowia

    WHO: mikroplastik w wodzie pitnej to minimalne ryzyko dla zdrowia

    Znajdujący się w wodzie pitnej mikroplastik nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, ale niezbędne są kolejne badania – oświadczyła w czwartek Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w pierwszym raporcie na ten temat. Zdaniem WHO konieczne jest jednak zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska wyrobami z plastiku.

  • Większość suplementów nie chroni serca, ani nie opóźnia zgonu

    Większość suplementów nie chroni serca, ani nie opóźnia zgonu

    Analiza prawie 300 badań klinicznych pokazała, że prawie żadne suplementy z witaminami, minerałami czy innymi substancjami spożywczymi nie oferują ochrony serca, ani nie zmniejszają ryzyka zgonu. Tylko nieliczne mogą przynieść korzyści, a np. witamina D łączona z wapniem podnosi wręcz ryzyko udaru.

  • Dieta roślinna to mniejsze ryzyko cukrzycy

    Dieta roślinna to mniejsze ryzyko cukrzycy

    Osoby, które przestrzegają diety opartej głównie na produktach roślinnych są mniej zagrożone rozwojem cukrzycy typu 2. Szczególnie dobrze działa żywienie oparte na zdrowych składnikach.

  • Więcej fast foodów to więcej zawałów

    Więcej fast foodów to więcej zawałów

    Obszary z większą liczbą restauracji typu fast food cechują się większą liczbą zawałów serca - twierdzą badacze. Wykazali oni również, że każda nowa restauracja typu fast food to w skali roku 4 dodatkowe zawały serca na 100 tys. mieszkańców.

  • Sukces Polaków na tenisowych MŚ Lekarzy

    Sukces Polaków na tenisowych MŚ Lekarzy

    Dużym sukcesem zakończył się udział reprezentantów Polski w 49. Tenisowych Mistrzostwach Świata Lekarzy rozgrywanych w Wilnie. W indywidualnych rozgrywkach polscy medycy zdobyli cztery złote medale.

  • Nie obędzie się bez zmiany diety

    Nie obędzie się bez zmiany diety

    Ludzie gwałtownie przyspieszają nadejście kryzysu klimatycznego - ostrzegają autorzy nowego raportu Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu, o którym w piątek pisze "Puls Biznesu".

  • 59% Polaków ma problem ze zbyt dużą wagą

    59% Polaków ma problem ze zbyt dużą wagą

    Ponad połowa Polaków (59 proc. Polaków ma problem ze zbyt dużą wagą, w tym 38 proc. z nadwagą, a 21 proc. z otyłością – wynika z opublikowanych w czwartek wyników badania CBOS. 39 proc. respondentów ma wagę w normie, a 2 proc. - niedowagę.

  • Projekt wytycznych WHO dotyczący nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie

    Projekt wytycznych WHO dotyczący nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie

    Na stronach czasopisma BMJ ukazał się komentarz naukowy do projektu wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie.

  • Głód i niedożywienie nadal trapią ludzi na świecie

    Głód i niedożywienie nadal trapią ludzi na świecie

    W 2018 roku na świecie głód dotyczył 821,6 mln ludzi, więcej o 11,6 mln niż w roku poprzednim - wynika z opublikowanego wspólnego raportu kilku wyspecjalizowanych agend ONZ, które trzeci rok z rzędu krytykują wzrost głodu i niedożywienia.

  • Określono maksymalną ilość witaminy D w suplementach diety

    Określono maksymalną ilość witaminy D w suplementach diety

    Zespół ds. Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej określił maksymalną dawkę witaminy D w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na 2000 IU, czyli 50 µg.

  • Prof. Michalik: chirurgia bariatryczna to nie kosmetyka

    Prof. Michalik: chirurgia bariatryczna to nie kosmetyka

    W przypadków pacjentów z otyłością leczenie zachowawcze nie jest skuteczne; zadowalające efekty można uzyskać jedynie poprzez operację - ocenił chirurg prof. Maciej Michalik.

  • Przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie

    Przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie

    Masowa produkcja plastiku spowodowała, że materiał ten rozprzestrzenił się po całej planecie. Problemem jest wciąż jego utylizacja. Naukowcy szacują, że przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie, ale wpływ na zdrowie tego faktu pozostaje niejasny.

  • Podatek od cukru i ostrzeżenia na produktach to lepsze wybory żywieniowe

    Podatek od cukru i ostrzeżenia na produktach to lepsze wybory żywieniowe

    Podatki od cukru i specjalne oznaczenia produktów pomagają zmniejszyć jego spożycie – wynika z nowego badania kanadyjskiej uczelni University of Waterloo.

  • Chirurdzy zachwalają zabiegi bariatryczne

    Chirurdzy zachwalają zabiegi bariatryczne

    Prawie 700 tys. osób w naszym kraju ma tzw. otyłość patologiczną wymagającą leczenia chirurgicznego, które pomaga w odchudzaniu, jak i chroni przed poważnymi chorobami – przekonywali w czwartek eksperci. Podkreślono, że pacjentów tych trzeba objąć kompleksową i skoordynowaną opieką.

  • Otyłość wiąże się ze zmianami w mózgu

    Otyłość wiąże się ze zmianami w mózgu

    Większej masie tkanki tłuszczowej towarzyszą zmiany w budowie mózgu - wynika z badania z udziałem ponad 12 tys osób. Inaczej na większą ilość tłuszczu reaguje organizm kobiet, a inaczej - mężczyzn.

  • Salmonella w łuskanym sezamie

    Salmonella w łuskanym sezamie

    W partii sezamu łuskanego firmy Radix-Bis wykryto pałeczki salmonelli – poinformował w środę Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Europejczycy jedzą zbyt mało owoców i warzyw

    Europejczycy jedzą zbyt mało owoców i warzyw

    Ponad jedna trzecia obywateli UE przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw - wynika z najnowszych danych Eurostatu. Polacy w tych statystykach plasują się poniżej średniej europejskiej - informuje analityk sektora rolno-spożywczego banku BNP Paribas Karolina Załuska.

  • Zdrowa dieta sprzyja niezależności seniorów

    Zdrowa dieta sprzyja niezależności seniorów

    Zdrowy sposób odżywiania zmniejsza ryzyko niesprawności fizycznej u seniorów o blisko 25 proc. - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Nutrition, Health and Aging".

  • Zła dieta przyczyną co piątej śmierci na świecie

    Zła dieta przyczyną co piątej śmierci na świecie

    Niezdrowa dieta zbiera wśród ludzi większe żniwo niż palenie papierosów, nadciśnienie i inne czynniki ryzyka. Współcześnie odpowiada za co piątą śmierć na świecie – wynika z badania opublikowanego na łamach „The Lancet”.

  • Słodzone napoje zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci

    Słodzone napoje zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci

    Częste picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu, przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego - informują naukowcy na łamach pisma "Circulation".

  • Algorytm optymalnego treningu

    Algorytm optymalnego treningu

    System opracowany na Uniwersytecie Warszawskim na podstawie bieżącej analizy parametrów - takich jak tętno, stężenie cukru we krwi czy poziom adrenaliny - pozwoli dostosowywać poziom aktywności fizycznej do aktualnych możliwości organizmu. Ma automatycznie modyfikować obciążenia, by zawodnik utrzymał się na optymalnym poziomie intensywności treningu.

  • Usuń sól z&nbsp;jadłospisu!<br><small>
Światowy Tydzień Walki z&nbsp;Nadmiernym Spożyciem Soli </small>

    Usuń sól z jadłospisu!
    Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli

    Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca i chorób sercowo-naczyniowych – przypomina Instytut Żywności i Żywienia oraz organizatorzy kampanii World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 4–10 marca 2019 roku Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

  • Fast foody bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu

    Fast foody bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu

    Pomimo dodania „zdrowych” pozycji do menu, restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu. W ciągu trzech dekad znacznie wzrosła kaloryczność, zawartość sodu, wielkość porcji oferowanych przystawek, dodatków i deserów - wynika z analizy przeprowadzonej przez naukowców z USA.

  • Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

    Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

    W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu ub.r., po raz pierwszy od wielu lat, wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego; rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru.

  • Dłuższe życie dzięki intensywnym ćwiczeniom

    Dłuższe życie dzięki intensywnym ćwiczeniom

    Wykonywanie intensywnych ćwiczeń zwiększających wydolność krążeniowo-oddechową sprzyja dłuższemu życiu - informują naukowcy z Ball State University w Stanach Zjednoczonych na łamach "Journal of American College of Cardiology".

  • Przewlekle chorzy za mało się ruszają

    Przewlekle chorzy za mało się ruszają

    Osoby przewlekle chore są znacznie mniej aktywne fizycznie niż ich zdrowi rówieśnicy, co pozbawia je korzyści dla zdrowia związanych z ruchem i wysiłkiem - informuje “International Journal of Epidemiology”.

  • Ćwiczenia - najlepszy sposób na tłuszcz

    Ćwiczenia - najlepszy sposób na tłuszcz

    Odkładający się w jamie brzusznej tłuszcz trzewny zwiększa ryzyko chorób serca i innych poważnych problemów. Na szczęście ćwiczenia fizyczne zmniejszają jego ilość lepiej niż leki.

  • Dieta wegańska bardziej syci niż dieta z&nbsp;produktami zwierzęcymi

    Dieta wegańska bardziej syci niż dieta z produktami zwierzęcymi

    Dieta wegańska lepiej pobudza wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości, niż dieta zawierająca produkty pochodzenie zwierzęcego – sugeruje badanie opublikowane w czasopiśmie „Nutrients”.

  • Przewodnik tatrzański: ekwipunek nie wystarczy, potrzeba wiedzy

    Przewodnik tatrzański: ekwipunek nie wystarczy, potrzeba wiedzy

    Najlepszy sprzęt nie zastąpi odpowiedniej wiedzy i umiejętności oszacowania ryzyka lawinowego – powiedziała przewodnik tatrzański i koordynator akcji „Lawinowe ABC” Agnieszka Szymaszek.

  • E-sport – pot, łzy i&nbsp;przetrenowanie

    E-sport – pot, łzy i przetrenowanie

    E-zawodnicy cierpią na dolegliwości podobne to tych, jakich doświadczają piłkarze czy lekkoatleci. Najczęściej są to różnego typu bóle, problemy ze wzrokiem czy snem. Nie można ich lekceważyć.

  • Szczupli dzięki genom

    Szczupli dzięki genom

    To cechy genetyczne sprawiają, że niektórym osobom bycie szczupłym przychodzi z łatwością – informuje czasopismo „PLOS Genetics”.

  • Nowa piramida żywienia: dieta równie ważna, jak sen i&nbsp;wysiłek fizyczny

    Nowa piramida żywienia: dieta równie ważna, jak sen i wysiłek fizyczny

    Sposób odżywiania się jest równie ważny, jak sen i wysiłek fizyczny, dlatego jako postawę nowej piramidy zdrowego żywienia dla dzieci proponujemy aktywność fizyczną oraz właściwe wysypianie się – powiedział prof. Mirosław Jarosz podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie.

  • Większe ryzyko zgonu wśród kobiet regularnie jedzących smażone potrawy

    Większe ryzyko zgonu wśród kobiet regularnie jedzących smażone potrawy

    Regularne spożywanie smażonych potraw jest związane z wyższym ryzykiem zgonu wśród kobiet po menopauzie – wynika z badania, które publikuje pismo “BMJ”.

  • Po schodach do zdrowia

    Po schodach do zdrowia

    Nawet krótkotrwałe epizody wchodzenia po schodach w ciągu dnia korzystnie wpływają na stan zdrowia - informuje pismo "Applied Physiology, Nutrition and Metabolism”.

  • Jedzenie błonnika to mnóstwo korzyści zdrowotnych

    Jedzenie błonnika to mnóstwo korzyści zdrowotnych

    Błonnik chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą, rakiem jelita grubego i z mniejsza ogólne ryzyko zgonu - przypominają naukowcy, zalecając spożycie co najmniej 25-29 g tej substancji dziennie.

  • Poprzez stawki podatkowe państwo może promować zdrową żywność

    Poprzez stawki podatkowe państwo może promować zdrową żywność

    Poprzez stawki podatkowe, np. VAT, państwo może promować konsumpcję zdrowej żywności, ale narzędzia te nie są w Polsce efektywnie wykorzystywane - wynika z opublikowanego w czwartek raportu firmy doradczej Crido.

  • NIK: „E” w&nbsp;żywności bez kontroli

    NIK: „E” w żywności bez kontroli

    Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK.

  • Połowa Polaków stara się jeść w&nbsp;święta zdrowiej

    Połowa Polaków stara się jeść w święta zdrowiej

    Połowa Polaków przygotowując świąteczne potrawy stara się, żeby były zdrowsze, np. dbając o jakość składników, rodzaj tłuszczów do smażenia i pieczenia, czy zastępując tradycyjne składniki zdrowszymi i mniej kalorycznymi – wynika z badania pt. „Zdrowe święta”.

  • Czym pachną święta?

    Czym pachną święta?

    Święta kojarzą się z zapachem korzennych pierniczków i pomarańczy z goździkiem. Kolejne charakterystyczne dla tego okresu zapachy to cynamon i kardamon. A jakie jeszcze? Poniżej znajdują się informacje dotyczące aromatycznych świątecznych przypraw.

  • Rusza kampania "Nie serwuj sobie choroby"

    Rusza kampania "Nie serwuj sobie choroby"

    Pod hasłem "Nie serwuj sobie choroby" rusza kampania, której celem jest zwrócenie uwagi na problem otyłości i wynikających z niej konsekwencji. Statystyki mówią, że co trzeci dorosły i co piąte dziecko w Polsce ma nadwagę lub jest otyłe.

  • Epidemia otyłości – wyzwanie dla Polski

    Epidemia otyłości – wyzwanie dla Polski

    Z inicjatywy marszałka Stanisława Karczewskiego w Senacie 3 grudnia dyskutowano o tym, jak diagnozować i leczyć otyłość. Wskazywano m.in. na potrzebę opracowania standardów organizacyjnych opieki nad chorymi z otyłością olbrzymią, przygotowania wytycznych i zaleceń postępowania diagnostyczno-terapeutycznego oraz ustalenia świadczeń gwarantowanych.

  • Podatek zmniejsza spożycie napojów słodzonych

    Podatek zmniejsza spożycie napojów słodzonych

    Podatek na napoje słodzone istotnie zmniejsza ich konsumpcję – to wniosek z najnowszych badań ekonomicznych.

  • Szybki wzrost BMI we wczesnym dzieciństwie a&nbsp;ryzyko trwałej otyłości

    Szybki wzrost BMI we wczesnym dzieciństwie a ryzyko trwałej otyłości

    W internetowej edycji czasopisma "The New England Journal of Medicine" (NEJM) opublikowano próbę wyjaśnienia czy podatność na rozwój trwałej otyłości występuje u dzieci w określonym wieku.

  • Uwaga na suplementy z&nbsp;zielonej herbaty

    Uwaga na suplementy z zielonej herbaty

    Reklamowane są jako remedium na wiele dolegliwości. Ale niektórym mogą bardzo zaszkodzić. Boleśnie przekonał się o tym pewien Amerykanin, którego uratowało przeszczepienie wątroby.

  • Chorzów – eksperci szukają skutecznych dróg walki z&nbsp;otyłością u&nbsp;dzieci

    Chorzów – eksperci szukają skutecznych dróg walki z otyłością u dzieci

    Aktywność fizyczna, odpowiednia dieta, właściwa opieka lekarska, w skrajnych przypadkach operacja zmniejszenia żołądka – to niektóre sposoby zapobiegania i leczenia otyłości u dzieci, o których od piątku będą dyskutować w Chorzowie (Śląskie) specjaliści z różnych dziedzin medycyny.

  • Jakie sporty uprawiają Polacy?

    Jakie sporty uprawiają Polacy?

    Sześciu na dziesięciu badanych (61%) deklaruje, że w ciągu ostatniego roku uprawiało sport. Ranking najpopularniejszych aktywności fizycznych otwiera jazda na rowerze (44% ankietowanych jeździło na rowerze w ostatnim roku), na drugim miejscu sytuuje się pływanie (20%), a na trzecim – turystyka piesza (14%).

  • Za 25 lat otyłość będzie częstszą przyczyną zgonów niż palenie tytoniu

    Za 25 lat otyłość będzie częstszą przyczyną zgonów niż palenie tytoniu

    Cancer Research UK alarmuje, że otyłość za 25 lat będzie w Wielkiej Brytanii częstszą przyczyną zgonów wśród kobiet, niż palenie tytoniu. U mężczyzn również to nastąpi, ale nieco później.

  • Kawa ma właściwości profilaktyczne i&nbsp;przedłuża życie

    Kawa ma właściwości profilaktyczne i przedłuża życie

    Obwiniana o powodowanie licznych chorób kawa nie tylko okazała się niewinna, ale ma właściwości profilaktyczne i przedłuża życie – przekonywali eksperci podczas konferencji zorganizowanej w środę w Warszawie przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ).

  • Jogurty słodsze od coli

    Jogurty słodsze od coli

    Nawet “organiczne“ jogurty mogą zawierać więcej cukru niż napoje typu cola - wynika z badań opublikowanych przez pismo „BMJ Open”.

  • Ruch jest lekiem

    Ruch jest lekiem

    O 25 tys. rocznie mogłaby się zmniejszyć w naszym kraju liczba zgonów, gdyby co drugi nieaktywny Polak więcej ćwiczył – przekonywali we wtorek specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie.

  • Mody żywieniowe mogą być niezdrowe

    Mody żywieniowe mogą być niezdrowe

    Lansowane różne mody żywieniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia; warto przestrzegać podstawowych zasad żywienia i pilnować, by było różnorodne - podkreślają specjaliści podczas odbywającego się w czwartek w Białymstoku 26. Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego.

  • 38% Polaków w&nbsp;ogóle nieaktywnych fizycznie

    38% Polaków w ogóle nieaktywnych fizycznie

    Aż 38 proc. Polaków nie podejmuje aktywności fizycznej nawet raz w miesiącu, choćby takiej, jak rekreacyjne spacery czy jazda na rowerze do pracy – wynika z najnowszego badania aktywności fizycznej i sportowej Polaków.

  • Weganie i&nbsp;wegetarianie są zdrowsi, ale nie żyją dłużej

    Weganie i wegetarianie są zdrowsi, ale nie żyją dłużej

    Najnowsze badania potwierdzają, że weganie i wegetarianie częściej cieszą się lepszym zdrowiem, ale nie ma dowodów, że żyją dłużej – informuje „BBC News”.

  • 1,4 miliarda ludzi na świecie za mało się rusza

    1,4 miliarda ludzi na świecie za mało się rusza

    1,4 miliarda ludzi na świecie za mało się rusza – informuje raport opublikowany w „The Lancet Global Health”. Największy odsetek nieaktywnych fizycznie osób odnotowano w Kuwejcie (67 proc.), najmniejszy w Ugandzie i Mozambiku (6 proc.).

  • Nie ma skutecznego leczenia bez odpowiedniego wsparcia żywieniowego

    Nie ma skutecznego leczenia bez odpowiedniego wsparcia żywieniowego

    Bez specjalistycznego wsparcia żywieniowego nie ma skutecznego leczenia. Żywienie medyczne skraca pobyt chorego w szpitalu i obniża ogólne koszty terapii – przekonywali w środę eksperci podczas konferencji prasowej w Warszawie.

  • Prawie co trzeci pacjent w&nbsp;polskich szpitalach wymaga terapii żywieniowej

    Prawie co trzeci pacjent w polskich szpitalach wymaga terapii żywieniowej

    U co najmniej 30 proc. pacjentów w polskich szpitalach konieczne jest włączenie leczenia żywieniowego – wynika z raportu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

  • Studenci PW opracowują jogurt na bazie prosa

    Studenci PW opracowują jogurt na bazie prosa

    Stworzenie jogurtu na bazie prosa - taniego, wegańskiego substytutu jogurtu tradycyjnego - to cel, który postawili przed sobą studenci biotechnologii z koła naukowego działającego przy Politechnice Warszawskiej. W ich produkcie znajdą się m.in. fosfor, krzem i żelazo.

  • Dietetyka nauką rolniczą?

    Dietetyka nauką rolniczą?

    Pracownicy Katedry Żywienia Klinicznego oraz członkowie Studenckiego Koła Naukowego Dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego zbierają podpisy pod petycją do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w celu utrzymania zaszeregowania dietetyki jako dziedziny nauk o zdrowiu w naukach medycznych.

  • Umiarkowane spożycie węglowodanów sprzyja zdrowiu

    Umiarkowane spożycie węglowodanów sprzyja zdrowiu

    Spożywanie węglowodanów jest korzystne dla zdrowia i sprzyja długiemu życiu, jednak tylko wówczas, gdy dostarczają nam one około 50-55 proc. energii - wynika z badań opublikowanych w piśmie "The Lancet Public Health".

  • Lepsza dieta - dłuższe telomery

    Lepsza dieta - dłuższe telomery

    Dieta bogata w owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty, a uboga w cukier, sód i przetworzone mięso pozwala komórkom kobiecego organizmu zachować dłuższe telomery, co obniża ryzyko rozwoju np. cukrzycy, czy chorób serca. U mężczyzn ta zależność okazała się mniej wyraźna, ale może to wynikać z ogólnie gorszego żywienia.

  • MZ: szpital musi zapewnić wyżywienie odpowiednie do stanu pacjenta

    MZ: szpital musi zapewnić wyżywienie odpowiednie do stanu pacjenta

    Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar 8 maja zwrócił się do Ministra Zdrowia o systemowe rozwiązanie kwestii wyżywienia w szpitalach. – Szpital zobowiązany jest zapewnić pacjentom wyżywienie odpowiednie do wieku i stanu zdrowia – odpowiedział wiceminister zdrowia Zbigniew Król.

  • GIS: w&nbsp;wodzie mineralnej znaleziono bakterie coli i&nbsp;paciorkowce

    GIS: w wodzie mineralnej znaleziono bakterie coli i paciorkowce

    Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii wód mineralnych Małopolanka i Malinowy Zdrój. W próbkach pobranych do kontroli stwierdzono bakterie z grupy coli oraz paciorkowców kałowych.

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

    W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie

    Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie

    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).

  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w&nbsp;żywności

    Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności

    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

  • GIS ostrzega - bakterie coli w&nbsp;wodzie butelkowanej

    GIS ostrzega - bakterie coli w wodzie butelkowanej

    Główny Inspektor Sanitatny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wycofanie wody przez producenta w związku z obecnością bakterii z grupy coli w wodzie źródlanej niegazowanej pn. Józefowianka 1,5l i 0,5l oraz w wodzie źródlanej niegazowanej pn. Świętokrzyska 1,5l i 0,5l.

  • Dieta FODMAP: wygraj książkę z&nbsp;przepisami [Konkurs]

    Dieta FODMAP: wygraj książkę z przepisami [Konkurs]

    Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie, w którym można wygrać książkę z przepisami dla pacjentów z IBS.

  • Miłkowski: trzeba edukować o&nbsp;zdrowym żywieniu, można rozmawiać o&nbsp;podatku cukrowym

    Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym

    Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.

  • Epidemia otyłości skraca życie Polaków

    Epidemia otyłości skraca życie Polaków

    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.

  • Truskawki najlepsze dla polskich kibiców

    Truskawki najlepsze dla polskich kibiców

    Dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, zaleca kibicom sekundującym polskiej reprezentacji piłkarskiej, aby siedząc przed telewizorem sięgnęli po polskie truskawki lub czereśnie.

  • Poznań wesprze mieszkańców w&nbsp;walce z&nbsp;otyłością

    Poznań wesprze mieszkańców w walce z otyłością

    Mieszkańcy Poznania, którzy bezskutecznie próbują zgubić zbędne kilogramy, będą mogli za darmo skorzystać z pomocy lekarza, dietetyka czy psychologa. Umożliwi im to realizowany przez miasto program "Wielka Kontra Tycia".

  • Przybywa niebezpiecznych suplementów diety

    Przybywa niebezpiecznych suplementów diety

    Ponad 6 proc. suplementów diety skontrolowanych w ubiegłym roku przez Państwową Inspekcję Sanitarną zostało zdyskwalifikowanych ze względu na jakość zdrowotną – wynika z danych przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny.

  • Porada dietetyczna nie będzie refundowana

    Porada dietetyczna nie będzie refundowana

    Rada Przejrzystości Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji uznała za niezasadne wprowadzenie porady dietetycznej do koszyka świadczeń gwarantowanych - informuje na Twitterze Fundacja My Pacjenci.

  • Wyeliminowanie kwasów tłuszczowych trans z&nbsp;przemysłu spożywczego do 2023 roku

    Wyeliminowanie kwasów tłuszczowych trans z przemysłu spożywczego do 2023 roku

    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaplanowała na najbliższe lata wieloetapową strategię, która ma na celu eliminację tłuszczów trans z przemysłu spożywczego do 2023 roku. Jest to priorytetowy cel WHO na najbliższe 5 lat.

  • Suplementy diety. Sukces czy problem?

    Suplementy diety. Sukces czy problem?

    Rynek suplementów w Polsce rośnie lawinowo i już za dwa lata będzie wart ponad 5 mld zł. Producenci suplementów diety dostarczają Polakom tabletki i kapsułki niemal na wszystkie dolegliwości. Ba, niektórzy posuwają się nawet do wymyślania jednostek chorobowych nieznanych medycynie.

  • RPO: kwestia złego wyżywienia w&nbsp;szpitalach wymaga systemowego rozwiązania

    RPO: kwestia złego wyżywienia w szpitalach wymaga systemowego rozwiązania

    Wyżywienie w szpitalach jest niewłaściwe. Rzecznik Praw Obywatelskich apeluje do Ministra Zdrowia o systemowe rozwiązanie tej kwestii.

  • Termin wystąpienia menopauzy ma związek z&nbsp;dietą

    Termin wystąpienia menopauzy ma związek z dietą

    Częste spożywanie węglowodanów rafinowanych wiąże się z wcześniejszym wystąpieniem menopauzy, natomiast wzmożone spożycie ryb i warzyw koreluje z późniejszym rozpoczęciem przekwitania – czytamy na łamach „Journal of Epidemiology & Community Health”.

  • Niedożywienia nie wolno lekceważyć

    Niedożywienia nie wolno lekceważyć

    30 proc. hospitalizowanych pacjentów głoduje, 70 proc. wychodzi ze szpital w stanie niedożywienia. Co 10. ma wyniszczony z tego powodu organizm, a 75 proc. przez niedożywienie zmaga się z powikłaniami pooperacyjnymi.

  • 5 zdrowych zasad dodaje ponad dekadę życia

    5 zdrowych zasad dodaje ponad dekadę życia

    Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna, utrzymywanie prawidłowej wagi ciała, umiar w piciu alkoholu i niepalenie mogą przedłużyć życie kobiety średnio o 14 lat, zaś mężczyzny o 12 - informuje pismo „Circulation”.

  • Internetowa baza izomerów trans już dostępna

    Internetowa baza izomerów trans już dostępna

    Można już korzystać z pierwszej części elektronicznej bazy izomerów trans - szkodliwych dla zdrowia składników wielu produktów spożywczych. O otwarciu bazy poinformowano na środowej konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia.

  • Kalisz - rusza program wsparcia dla osób otyłych

    Kalisz - rusza program wsparcia dla osób otyłych

    Miasto rusza z programem wsparcia dla osób otyłych. Rekrutacja 30 chętnych kaliszan potrwa do 25 kwietnia. Projekt w wysokości 63 tys. zł sfinansuje Narodowy Program Zdrowia. W 2017 roku podczas pierwszej edycji projektu z zajęć skorzystało 20 osób.

  • Posiłki w&nbsp;szpitalach nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów

    Posiłki w szpitalach nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów

    System nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach.

  • Polak zjada ok. 6,3 kg czekolady rocznie

    Polak zjada ok. 6,3 kg czekolady rocznie

    12 kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady. W ostatnich latach w Polsce wzrosła konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych. W 2016 r. statystyczny Polak zjadł ich ok. 6,3 kg, czyli o ok. 30 proc. więcej niż w 2011 r. - wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

  • Palacze jedzą byle co

    Palacze jedzą byle co

    Dieta przeciętnego palacza jest mniej korzystna dla zdrowia niż przeciętnego niepalącego czy byłego palacza – informuje pismo „BMC Public Health”.

  • 6 kwietnia: Światowy Dzień Aktywności Fizycznej

    6 kwietnia: Światowy Dzień Aktywności Fizycznej

    Dzieci i młodzież w wieku 5-17 lat powinny mieć codziennie przynajmniej 60 minut ruchu o umiarkowanej lub dużej intensywności. Jako podstawa zalecane są przede wszystkim ćwiczenia aerobowe - zwiększające wytrzymałość, ale co najmniej 3 razy w tygodniu dzieci i młodzież powinny również wykonywać ćwiczenia wzmacniające mięśnie.

  • Pogrzeb śledzia i&nbsp;żurku

    Pogrzeb śledzia i żurku

    Wielkanoc to był czas, kiedy wszyscy mogli się najeść do syta. Zanim to jednak nastąpiło, należało pościć. Post rozpoczynał się w Środę Popielcową i trwał 40 dni.

  • Kielce - warsztaty chirurgii bariatrycznej

    Kielce - warsztaty chirurgii bariatrycznej

    W Klinice Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Endokrynologicznej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach po raz kolejny odbyły się warsztaty chirurgii bariatrycznej, z udziałem dr. hab. n. med. Tomasza Roguli, prof. UJK.

  • Straszenie młodych ludzi ryzykiem chorób nie sprawdza się

    Straszenie młodych ludzi ryzykiem chorób nie sprawdza się

    Straszenie młodzieży ryzykiem chorób, jako forma profilaktyki, nie sprawdza się; skuteczniejsze jest wzmacnianie ich potencjału i budowanie kompetencji - wskazują eksperci. W ramach projektu "ZDROWA JA" nauczyciele uczą się jak edukować nastolatki m.in. o ryzykownych zachowaniach i właściwym odżywianiu.

  • Polacy spożywają mniej soli, ale nadal zbyt dużo

    Polacy spożywają mniej soli, ale nadal zbyt dużo

    W ostatnich latach zmalało w Polsce spożycie soli, ale nadal jest ono dwukrotnie wyższe od zalecanego przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) – mówili w środę eksperci z okazji obchodzonego w dniach 12-18 marca Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

  • Ponad 30% hospitalizowanych jest niedożywionych

    Ponad 30% hospitalizowanych jest niedożywionych

    Ponad% pacjentów jest niedożywionych podczas przyjęcia do szpitala, ten stan pogłębia się u dalszych 20-30% podczas hospitalizacji – podkreślali eksperci w trakcie debaty w Katowicach.

  • Bądź aktywny co najmniej 20 minut dziennie

    Bądź aktywny co najmniej 20 minut dziennie

    Każda aktywność fizyczna, nawet niewielka, pomaga zmniejszyć ryzyko zgonu u seniorów - przekonują naukowcy z University College London na łamach "British Journal of Sports Medicine".

  • Pizza – kawałek historii

    Pizza – kawałek historii

    Okazuje się, że płaskie, okrągłe placki, przypominające dzisiejszą pizzę, znano już w starożytności. Wówczas pełniły one funkcję środka płatniczego. W starożytnym Egipcie powstały także pierwsze piece.

  • Wstań - schudniesz

    Wstań - schudniesz

    Osoba o wadze 65 kg straciłaby w ciągu 4 lat 10 kg, gdyby, zamiast siedzieć, stała przez 6 godzin dziennie - wyliczyli naukowcy z Mayo Clinic w Rochester (USA).

  • Warto grać w&nbsp;piłkę nożną

    Warto grać w piłkę nożną

    Granie w piłkę nożną pozytywnie wpływa na metabolizm, układ krwionośny i układ mięśniowo-szkieletowy człowieka. Stanowi remedium na choroby cywilizacyjne – zawiadamia „British Journal of Sports Medicine”.

  • „5 porcji warzyw, owoców lub soku” - VII edycja

    „5 porcji warzyw, owoców lub soku” - VII edycja

    Ruszyła kolejna edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który propaguje zasady zbilansowanej diety, a także ma kształtować prawidłowe nawyków żywieniowych, zwłaszcza u dzieci. Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

  • Modyfikując dietę i&nbsp;styl życia seniorzy mogą żyć dłużej

    Modyfikując dietę i styl życia seniorzy mogą żyć dłużej

    Starzenie tylko w 25 proc. zależy od genów, w 75 proc. od stylu życia. Modyfikując dietę i styl życia, polscy seniorzy mogą nie tylko żyć dłużej, ale i „dodać życia do lat” – mówili w piętek specjaliści podczas III Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie.

  • Otyłością można się "zarazić"

    Otyłością można się "zarazić"

    Osoby mieszkające w okolicy charakteryzującej się wysokim odsetkiem osób otyłych są bardziej narażone na to, że same zaczną upodabniać się wagowo do otoczenia - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii na łamach pisma "JAMA Pediatrics".

  • Posiłki pacjentów pod lupą Inspekcji Handlowej

    Posiłki pacjentów pod lupą Inspekcji Handlowej

    Skontrolowano 83 firmy cateringowe, które przygotowują posiłki m.in. dla szpitali, szkół, domów dziecka. Nieprawidłowości wykryto u ponad 70 proc. przedsiębiorców - używano przeterminowanych produktów, nie podawano informacji o alergenach, stosowano tańsze zamienniki, a porcje były niedoważone.

  • Operacyjne leczenie otyłości przedłuża życie

    Operacyjne leczenie otyłości przedłuża życie

    Otyłe osoby w średnim wieku, które przeszły operację bariatryczną, są mniej narażone na przedwczesny zgon, niż osoby leczone z powodu otyłości w tradycyjny sposób – wykazało badanie, które publikuje pismo „JAMA”.

  • Suplementy diety pod lupą Inspekcji Handlowej

    Suplementy diety pod lupą Inspekcji Handlowej

    Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę suplementy diety. Sprawdzała, jak są oznakowane, czy producenci nie wprowadzają konsumentów w błąd i czy zgłosili suplementy do Głównego Inspektora Sanitarnego. Kontrolerzy mieli zarzuty do 89 partii produktów (20%).

  • W nowym roku warto zacząć ćwiczyć

    W nowym roku warto zacząć ćwiczyć

    Złoci medaliści olimpijscy Jacek Wszoła i Edward Skorek zachęcają, by noworoczne postanowienia dotyczyły ruchu i sportu. "Trzeba ćwiczyć, by potem nie męczyć się na schodach" - wspomniał Skorek, a Wszoła dodał: "Kluczem do sukcesu jest wytrwałość".

  • Porady dietetyczne za darmo

    Porady dietetyczne za darmo

    Instytut Żywności i Żywienia uruchomi bezpłatne Centrum Dietetyczne Online.

  • Praca na nocne zmiany zwiększa ryzyko nadwagi i&nbsp;otyłości

    Praca na nocne zmiany zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości

    Osoby regularnie pracujące na nocne zmiany, a jest ich na świecie około 700 mln, są bardziej narażone na tycie – wynika z analizy, która publikuje „Obesity Reviews”.

  • Polacy nie wiedzą, jak zażywać suplementy diety

    Polacy nie wiedzą, jak zażywać suplementy diety

    Suplementy diety nie są lekami ani nie zastąpią prawidłowej diety, a Polacy wciąż nie wiedzą jak je zażywać – podkreślili w środę eksperci podczas debaty, która odbyła się w Warszawie.

  • Nadmiar dodatków do żywności może szkodzić zdrowiu

    Nadmiar dodatków do żywności może szkodzić zdrowiu

    Za dużo dodatków do żywności może zaszkodzić zdrowiu; oprócz badań na ich zawartość ważna jest również edukacja konsumentów – ocenili eksperci, którzy wzięli udział w poniedziałkowej debacie zorganizowanej przez Naczelną Izbę Kontroli.

  • Spożycie orzechów może być związane z&nbsp;mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych

    Spożycie orzechów może być związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych

    W najnowszym „Journal of the American College of Cardiology” opublikowano badanie, w którym oceniono wpływ spożycia orzechów na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

  • PE zajmuje się składem kebabów

    PE zajmuje się składem kebabów

    Parlament Europejski może zablokować propozycję Komisji Europejskiej, by umożliwić wykorzystywanie fosforanów w mięsie na kebab. Powód to obawy dotyczące zdrowia. We wtorek w tej sprawie opinię przegłosowała komisja zdrowia.

  • IŻŻ uruchamia Centrum Dietetyczne Oline

    IŻŻ uruchamia Centrum Dietetyczne Oline

    Jeszcze w tym roku, najprawdopodobniej pod koniec grudnia, rozpocznie działalność Centrum Dietetyczne Oline, w którym porad będą udzielać profesjonalni dietetycy – zapowiedział w piątek w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) prof. Mirosław Jarosz.

  • RPD: Porady żywieniowo-dietetyczne do koszyka świadczeń

    RPD: Porady żywieniowo-dietetyczne do koszyka świadczeń

    Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak zwrócił się do Ministra Zdrowia Konstantego Radziwiłła o wprowadzenie porady żywieniowo-dietetycznej do koszyka świadczeń gwarantowanych.

  • Białystok - grupa wsparcia dla osób po operacjach bariatrycznych

    Białystok - grupa wsparcia dla osób po operacjach bariatrycznych

    Porady lekarza, psychologa czy pacjenta z podobnym doświadczeniem dostaną w Białymstoku osoby, które przeszły operacje bariatryczne - np. zmniejszenie żołądka. W mieście powstaje grupa wsparcia dla takich osób.

  • Dietetycy z&nbsp;UMB pomagają schudnąć dzięki diecie i&nbsp;ćwiczeniom

    Dietetycy z UMB pomagają schudnąć dzięki diecie i ćwiczeniom

    Schudnąć dzięki diecie i ćwiczeniom, bez leków, pomagają pacjentom specjaliści z Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Sprawdzają też, czy SMS od dietetyka lub rozmowa z nim przez internet pomaga w odchudzaniu.

  • Otyłość - Polska na 6. miejscu w&nbsp;Europie

    Otyłość - Polska na 6. miejscu w Europie

    Problem otyłości dotyczy aż jednej czwartej polskiego społeczeństwa, co umiejscawia nas na szóstym miejscu w Europie. Osób otyłych jest najwięcej w Wielkiej Brytanii, Irlandii i Czechach. Najlepszą formę mają natomiast obywatele Serbii, Holandii i Danii.

  • Niedożywienie i&nbsp;głód problemem ok. 60 krajów

    Niedożywienie i głód problemem ok. 60 krajów

    Niedożywienie lub głód to dziś problem około 60 krajów świata - podaje raport Międzynarodowego Instytutu Badań nad Polityką Żywnościową (IFPRI) . Konfrontuje on te dane z ogólną pozytywną oceną wyników walki z głodem na świecie od 2000 r.

  • "Dużo warzyw i&nbsp;owoców, mniej mięsa, soli i&nbsp;cukru"

    "Dużo warzyw i owoców, mniej mięsa, soli i cukru"

    Jak podkreślają specjaliści do spraw żywienia, im bardziej różnorodny jadłospis, tym lepiej. Dzięki temu do organizmu trafia cała gama składników odżywczych i witamin istotnych dla jego prawidłowego funkcjonowania i pozwalających dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.

  • 240 mln zł na owoce, warzywa i&nbsp;mleko w&nbsp;szkołach

    240 mln zł na owoce, warzywa i mleko w szkołach

    Od 2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln zł.

  • Siedzący tryb życia to czwarta przyczyna zgonów

    Siedzący tryb życia to czwarta przyczyna zgonów

    Siedzący tryb życia zwiększa ryzyko wielu chorób skracających życie, w tym chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy – podkreślali eksperci we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie. Tymczasem wciąż ponad połowa Polaków nie ćwiczy wcale – alarmowali.

  • Poznań - pionierska operacja bariatryczna

    Poznań - pionierska operacja bariatryczna

    Pierwsze w Polsce operacje zmniejszenia żołądka pionierską metodą przezustną, czyli bez otwierania jamy brzusznej, przeprowadzono we wtorek w Szpitalu Miejskim im. F. Raszei w Poznaniu. Zabiegom poddanych zostało łącznie trzech pacjentów.

  • Koniec z&nbsp;nieuczciwymi reklamami suplementów?

    Koniec z nieuczciwymi reklamami suplementów?

    Drakońskie kary za przekręty, nowe zasady znakowania opakowań i ograniczenie inwencji reklamowej. To kluczowe postanowienia szykowanych właśnie przepisów - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

  • Fipronil w&nbsp;jajach pochodzących z&nbsp;3 polskich ferm

    Fipronil w jajach pochodzących z 3 polskich ferm

    W trzech próbkach jaj z trzech ferm z Mazowsza i Wielkopolski wykryto przekroczenie norm fipronilu - poinformował Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk, powołując się na informacje Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Spożycie znacznej ilości tej substancji jest szkodliwe.

  • Sprzedaż suplementów diety przekroczy 4 mld zł

    Sprzedaż suplementów diety przekroczy 4 mld zł

    Sprzedaż suplementów diety w naszym kraju w 2017 r po raz pierwszy przekroczy 4 mld zł – prognozuje raport opublikowany w środę w Warszawie na konferencji poświęconej rynkowi tych produktów.

  • W średnim wieku warto szybko chodzić

    W średnim wieku warto szybko chodzić

    Co najmniej 10 minut szybkiego marszu dziennie zmniejsza o 15 proc. ryzyko zgonu u osób pomiędzy 40. a 60. rokiem życia – informuje serwis BBC News.

  • Czy niewystarczająca ilość snu może prowadzić do otyłości?

    Czy niewystarczająca ilość snu może prowadzić do otyłości?

    Jak wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, osoby dorosłe, które śpią zbyt krótko, są bardziej narażone na nadwagę i otyłość oraz mają gorsze wskaźniki metaboliczne niż śpiący wystarczająco długo.

  • GIS: Ilości fipronilu w&nbsp;skażonych kurczakach nie zagrażają zdrowiu

    GIS: Ilości fipronilu w skażonych kurczakach nie zagrażają zdrowiu

    Skażone fipronilem mięso drobiowe pochodzące z kurczaków z Niemiec nie zagraża zdrowiu, gdyż stężenie było bardzo niewielkie - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Jednak każde przekroczenie zawartości tej substancji dyskwalifikuje mięso do sprzedaży - dodaje GIS.

  • Jak uprawiać sport, by sobie nie zaszkodzić?

    Jak uprawiać sport, by sobie nie zaszkodzić?

    Niemal 45% osób uprawiających sport doświadcza poważnych kontuzji i przeciążeń – wynika z najnowszego badania opinii. - Sport to zdrowie, ale pod pewnymi warunkami – wyjaśnia dr Marek Kiljański, Prezes Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii.

  • MZ wspiera walkę z&nbsp;otyłością w&nbsp;Mysłowicach

    MZ wspiera walkę z otyłością w Mysłowicach

    Urząd Miasta Mysłowice utworzył pierwsze grupy wsparcia dla osób z otyłością. Było to możliwe dzięki zwycięstwu w konkursie zorganizowanym przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020.

  • Alternatywne diety nowotworowe promują niedożywienie

    Alternatywne diety nowotworowe promują niedożywienie

    Alternatywne diety nowotworowe promują niedożywienie i wyniszczenie, które jest golem do własnej bramki pacjenta onkologicznego - powiedziała dr n. med. Aleksandra Kapała w rozmowie nt. alternatywnych diet i niekonwencjonalnej suplementacji u pacjentów onkologicznych.

  • Jaja z&nbsp;fipronilem w&nbsp;Polsce

    Jaja z fipronilem w Polsce

    Z informacji otrzymanych poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) wynika, że partia potencjalnie zanieczyszczonych fipronilem obranych ze skorupki jaj ugotowanych na twardo została dostarczona do odbiorców na terenie 3 województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, wielkopolskiego.

  • Powiązanie diety wysokocukrowej i&nbsp;depresji

    Powiązanie diety wysokocukrowej i depresji

    Na tle rosnących obaw o otyłość i depresję wśród Europejczyków, finansowani ze środków UE naukowcy podjęli pionierskie badania nad powiązaniem wysokiego spożycia cukru z zaburzeniami nastroju.

  • Bieganie to trening psychiki

    Bieganie to trening psychiki

    "Ściana" jest kryzysem, który pojawia się w trakcie biegu. Co druga osoba doświadcza jej podczas swojego pierwszego udziału w maratonie. Nieustanny, kilkugodzinny wysiłek sprawia, że w organizmie zawodnika zachodzą zjawiska fizjologiczne, które powodują załamanie formy.

  • Otyłość zagrażająca życiu najszybciej rozwijającą się epidemią

    Otyłość zagrażająca życiu najszybciej rozwijającą się epidemią

    Zgodnie z raportem New England Journal of Medicine opublikowanym w środę otyłość zagrażająca życiu jest najszybciej rozwijającą się epidemią na świecie, w USA postępuje ona najszybciej. Szacuje się, że 711 mln osób na całym świecie jest otyłych.

  • Grupa wsparcia dla pacjentów bariatrycznych

    Grupa wsparcia dla pacjentów bariatrycznych

    Wymieniają się doświadczeniami, rozmawiają, ale przede wszystkim udzielają sobie ogromnego wsparcia w dążeniu do upragnionego celu. To wszystko w ramach grupy, działającej przy Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie, a powołanej przez Stowarzyszenie Pacjentów Bariatrycznych CHLO.

  • Czy w&nbsp;sporcie rekreacyjnym warto sięgać po odżywki?

    Czy w sporcie rekreacyjnym warto sięgać po odżywki?

    Odżywki sportowe mają zwiększyć wytrzymałość, siłę czy szybkość sportowców; o ile w przypadku zawodowców są nieuniknione, to już amatorzy sportów rekreacyjnych mogą je z powodzeniem zastąpić składnikami dostępnymi w pokarmie – mówi biochemik dr Tomasz Podgórski.

  • Osoby pijące kawę żyją dłużej

    Osoby pijące kawę żyją dłużej

    Picie trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia i układu pokarmowego – wynika z obszernego, międzynarodowego badania.

  • Zdrowie motywacją, ale i&nbsp;wymówką od uprawiania sportu

    Zdrowie motywacją, ale i wymówką od uprawiania sportu

    Prawie tyle samo Polaków interesuje się sportem w sposób aktywny, co bierny, zaś zdrowie jest najczęstszą motywacją, jak i wymówką od uprawiania sportu - wynika z badania "Aktywność fizyczna Polaków 2017".

  • Akrylamid – czy rzeczywiście nie jest bezpieczny dla zdrowia?

    Akrylamid – czy rzeczywiście nie jest bezpieczny dla zdrowia?

    Wprawdzie neurotoksyczne działanie akrylamidu udowodniono bezsprzecznie, jednak wpływ tego związku na proces nowotworzenia wykazano jedynie w badaniach na zwierzętach.

  • Polscy naukowcy odkryli nowe właściwości oleaceiny

    Polscy naukowcy odkryli nowe właściwości oleaceiny

    Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny – występującej w oliwie z oliwek substancji, która może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w czasopiśmie „Phytomedicine”.

  • Programowanie żywieniowe – co to takiego?

    Programowanie żywieniowe – co to takiego?

    Teoria programowania żywieniowego zakłada, że niekorzystne warunki w życiu płodowym mogą doprowadzić do nieodwracalnych zmian w budowie, metabolizmie i funkcjonowaniu wybranych narządów dziecka, przekładając się w ten sposób na zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, osteoporozy, a nawet nowotworów.

  • Alkohol a&nbsp;ryzyko raka piersi

    Alkohol a ryzyko raka piersi

    Badania epidemiologiczne i eksperymentalne wskazują, że etanol działa kancerogennie i może zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi.

  • Rocker Gisu: Suplementy to nie leki

    Rocker Gisu: Suplementy to nie leki

    Rób zakupy bez podniety; suplementy to nie leki, to uzupełnienie diety - śpiewa w najnowszym klipie Rocker Gisu, czyli Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz. To pierwszy rockowy kawałek Posobkiewcza, który wcześniej dał się już poznać jako raper zachęcający m.in. do szczepień.

  • Samorządy chcą złagodzenia parametrów jakościowych wody w&nbsp;wodociągach

    Samorządy chcą złagodzenia parametrów jakościowych wody w wodociągach

    Trzeba zmienić zbyt rygorystyczne przepisy dotyczące jakości wody w wodociągach - apelują samorządy. Ich zdaniem sanepid coraz częściej wydaje decyzje o braku przydatności wody do spożycia i unieruchamia wodociągi, mimo że nie ma zagrożenia dla zdrowia lub życia mieszkańców.

  • Podatkami w&nbsp;nadwagę i&nbsp;otyłość?

    Podatkami w nadwagę i otyłość?

    Nikogo nie dziwi już akcyza na papierosy i alkohol. Niektóre państwa wprowadziły też podatki na inne niezdrowe produkty, na przykład zawierające cukier. Warto?

  • Eksperci biją na alarm ws. otyłości dzieci

    Eksperci biją na alarm ws. otyłości dzieci

    31,2 proc. ośmiolatków w Polsce ma nadmierną masę ciała. Z otyłością zmaga się 12,7 proc. z nich, a z nadwagą 18,5 proc. – to wstępne dane z badań Instytutu Matki i Dziecka pod auspicjami WHO. To bardzo złe wyniki - ocenia koordynatorka badania dr hab. Anna Fijałkowska.

  • Dieta DASH może zmniejszać ryzyko dny moczanowej

  • Flora bakteryjna i&nbsp;jej wpływ na masę ciała

    Flora bakteryjna i jej wpływ na masę ciała

    W ostatnich latach zauważa się coraz częściej, że skład mikroflory jelitowej może być czynnikiem wpływającym na bilans energetyczny organizmu, jeśli sprzyja magazynowaniu nadmiernych ilości tkanki tłuszczowej.

  • Mysłowice wesprą mieszkańców w&nbsp;leczeniu otyłości

    Mysłowice wesprą mieszkańców w leczeniu otyłości

    Konsultacje z dietetykiem, lekarzem, trenerem czy rehabilitantem, bezpłatny karnet na basen i do klubu fitness – tak Mysłowice (Śląskie) będą wspierać swoich mieszkańców, zmagających się z otyłością.

  • Dzieci jedzą więcej owoców i&nbsp;warzyw, ale nadal za mało

    Dzieci jedzą więcej owoców i warzyw, ale nadal za mało

    Dzieci uczestniczące w programie "Owoce i warzywa w szkole" jedzą o 18% więcej owoców, ale to nadal mniej, niż zalecają eksperci - podała Agencja Rynku Rolnego. Wiedza rodziców na temat zdrowego odżywiania jest niewielka.

  • Błonnik pokarmowy i&nbsp;jego znaczenie w&nbsp;profilaktyce nowotworu jelita grubego

    Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce nowotworu jelita grubego

    Związek między sposobem żywienia a rozwojem nowotworów wykazano w wielu badaniach populacyjnych. Ocenia się, że niewłaściwa dieta i nadmierne spożycie alkoholu odpowiadają za około 40% wszystkich nowotworów złośliwych.

  • GIS będzie mógł zakazać reklamy suplementów

    GIS będzie mógł zakazać reklamy suplementów

    Główny Inspektor Sanitarny (GIS) będzie mógł zakazać reklamy suplementu diety w środkach masowego przekazu nawet na rok - wynika z projektu nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, do którego dotarła „Rzeczpospolita".

  • Otyłość to poważna choroba, a&nbsp;nie "defekt kosmetyczny"

    Otyłość to poważna choroba, a nie "defekt kosmetyczny"

    Otyłość to poważna choroba, a nie żaden "defekt kosmetyczny" – podkreśla dr hab. n. med. Paweł Bogdański. Eksperci obradujący podczas trwających w Poznaniu V Ogólnopolskich Dni Otyłości postulują, by obesitologia stała się osobną specjalizacją medyczną.

  • Uważaj na sól!

    Uważaj na sól!

    Odpowiednia ilość sodu jest konieczna do właściwego funkcjonowania organizmu, jednak w dzisiejszych czasach główny problem stanowi nadmiar soli w diecie, a nie jej niedobór.

  • Włosi najzdrowszym narodem na świecie

    Włosi najzdrowszym narodem na świecie

    W rankingu 163 krajów pod nazwą Bloomberg Global Health Index Włochy zajmują pierwsze miejsce. To zasługa jedzenia świeżej żywności i diety śródziemnomorskiej - podkreślają media. Polska zajmuje w tym rankingu 39. miejsce.

  • Kampania „5 porcji owoców i&nbsp;warzyw" ma zmienić nawyki żywieniowe

    Kampania „5 porcji owoców i warzyw" ma zmienić nawyki żywieniowe

    Rozpoczęła się kolejna kampania promocyjno-edukacyjna „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Program ten ma zachęcać do zmiany nawyków żywieniowych. Spożycie owoców i warzyw w Polsce jest dużo niższe niż zalecane minimum 400 g dziennie.

  • Do 2030 r. co trzeci dorosły Polak będzie otyły

    Do 2030 r. co trzeci dorosły Polak będzie otyły

    Do 2030 r. jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła - ostrzegali eksperci w Senacie podczas konferencji dotyczącej epidemii otyłości. Przypominali także, że otyłość jest chorobą, a wśród jej powikłań wymienia się m.in. cukrzycę, nowotwory i depresję.

  • 72% Polaków przyznaje się do zażywania suplementów diety

    72% Polaków przyznaje się do zażywania suplementów diety

    Do zażywania suplementów diety przyznaje się 72% Polaków, z czego prawie połowa (48%) stosuje je regularnie - wynika z sondażu Agencji Badań Rynku i Opinii SW Research.

  • "5 porcji warzyw, owoców lub soku" - VI edycja

    "5 porcji warzyw, owoców lub soku" - VI edycja

    Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców; promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

  • Co powinni jeść palacze?

    Co powinni jeść palacze?

    Jak wykazały badania, każda dodatkowa porcja owoców i warzyw włączona do jadłospisu osób palących oraz byłych palaczy zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) o 4–8%.

  • Sok z&nbsp;buraka – sposób na podnoszenie wydolności wśród sportowców

    Sok z buraka – sposób na podnoszenie wydolności wśród sportowców

    Od pewnego czasu wiadomo, że sok ze świeżych buraków może być wykorzystywany w charakterze legalnego dopingu. Buraki zawierają azotany, które cechuje zdolność do zwiększania zdolności wysiłkowych sportowców. Okazuje się także, że ilość tych związków w organizmie można w łatwy sposób zwiększyć poprzez spożycie soku z buraków.

  • Pączki – krótka historia

    Pączki – krótka historia

    Trudno się doszukać w pączku wyjątkowych wartości odżywczych. Pączek po prostu ich nie ma. Biorąc jednak pod uwagę tradycję oraz jego walory smakowe, warto go tego wyjątkowego dnia zjeść. Nawet osoba na diecie ubogokalorycznej z powodu jednego pączka nie przytyje!

  • Mniej cukru

    Mniej cukru

    Najwięksi w Europie producenci napojów gazowanych, jak Coca-Cola, Red Bull i Pepsi, zobowiązali się zmniejszyć ilość cukru w swoich produktach o 10% do 2020 r. Ma to być odpowiedź sektora na politykę UE dotyczącą redukcji cukru w żywności, zwłaszcza przeznaczonej dla dzieci.

  • Spożycie produktów pełnoziarnistych a&nbsp;ryzyko zgonu i&nbsp;chorób sercowo-naczyniowych

    Spożycie produktów pełnoziarnistych a ryzyko zgonu i chorób sercowo-naczyniowych

    Czy duże spożycie produktów pełnoziarnistych wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia zawału serca oraz nowotworów?

  • UOKiK: Reklamy suplementów wprowadzają w&nbsp;błąd

    UOKiK: Reklamy suplementów wprowadzają w błąd

    Reklamy suplementów diety błędnie sugerują, że te produkty leczą i są remedium na liczne dolegliwości. Producenci, aby zachęcić konsumentów, nie powinni wykorzystywać wizerunku farmaceuty czy pedagoga szkolnego. To niektóre zastrzeżenia UOKIK do reklam suplementów diety.

  • Status społeczny wpływa na zachowania zdrowotne

    Status społeczny wpływa na zachowania zdrowotne

    Status społeczny wpływa na zachowania zdrowotne - ocenili eksperci, komentując niektóre dane najnowszego raportu NIZP-PZH o sytuacji zdrowotnej Polaków. Wynika z niego m.in., że osoby z wyższym wykształceniem mniej palą i częściej jedzą owoce oraz warzywa.

  • GIS: Restrykcyjna kontrola suplementów diety

    GIS: Restrykcyjna kontrola suplementów diety

    System kontroli suplementów diety w Polsce jest bardzo restrykcyjny, często bardziej niż regulacje UE – podkreślił rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego w odpowiedzi na opublikowany w czwartek raport NIK dotyczący krajowego rynku suplementów diety.

  • Suplementy poza kontrolą

    Suplementy poza kontrolą

    Regulacje dotyczące rynku suplementów diety wymagają pilnej poprawy - uważa NIK. Konsumenci spożywają coraz więcej suplementów diety, traktując je jako panaceum na różne dolegliwości. Nie wiadomo jednak dokładnie, co spożywają, gdyż wprowadzanie do obrotu i sprzedaż jest poza skuteczną kontrolą.

  • Ćwiczenia nie są kluczowe dla kontroli masy ciała

    Ćwiczenia nie są kluczowe dla kontroli masy ciała

    Ćwiczenia wcale nie są kluczowym czynnikiem kontrolowania masy ciała, ważniejszy jest sposób odżywania - wskazują badania. Międzynarodowy zespół naukowców stwierdził, że ani aktywność fizyczna, ani siedzący tryb życia nie wiążą się z przyrostem czy obniżeniem wagi.

  • Jest Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

    Jest Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

    Nowo powstałe Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma podnieść poziom świadomości zdrowotnej Polaków – poinformowano na konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia.

  • Zalety ostrej papryczki chili

    Zalety ostrej papryczki chili

    Regularne spożywanie czerwonej papryczki chili może przedłużyć życie – wynika z badań opublikowanych przez „PLOS ONE”. To kolejne badanie sugerujące korzystny wpływ na zdrowie tego warzywa.

  • Niewielu Polaków czyta etykiety spożywcze

    Niewielu Polaków czyta etykiety spożywcze

    Czytanie etykiet na produktach spożywczych nie jest powszechnym nawykiem, tymczasem ich porównywanie i wybieranie żywności z mniejszą ilością cukru, soli czy tłuszczu przekłada się na nasze zdrowie – przypomina Instytut Żywności i Żywienia i zachęca do zmiany zachowań.

  • Producenci zapowiadają ucywilizowanie reklamy suplementów diety

    Producenci zapowiadają ucywilizowanie reklamy suplementów diety

    Wprowadzenie kodeksu dobrych praktyk powinno ucywilizować reklamę suplementów diety to jedyna taka samoregulacja w tej branży w Unii Europejskiej – powiedzieli we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie przedstawiciele organizacji zrzeszających producentów suplementów.

  • Wystarczy ćwiczyć raz w&nbsp;tygodniu?

    Wystarczy ćwiczyć raz w tygodniu?

    Tzw. weekendowi wojownicy, czyli osoby, które z braku czasu uprawiają sport jedynie w weekend przez 150 minut, cieszą się niemal równie dobrym zdrowiem jak ci, którzy ćwiczą codziennie przez 20-30 minut – wynika z badań opublikowanych przez „JAMA Internal Medicine”.

  • Święta bez dodatkowych kilogramów

    Święta bez dodatkowych kilogramów

    Przestrzeganie zdrowych nawyków żywieniowych nie jest proste. Można mieć z tym problem zarówno na co dzień, jak i w czasie Świąt, zwłaszcza przy suto zastawionym stole i w miłej rodzinnej atmosferze, która zachęca do jedzenia. Jak w takim razie powinniśmy postąpić? Czy mamy zrezygnować z tradycyjnych przysmaków?

  • Próbujmy wszystkiego ze świątecznego stołu, ale w&nbsp;rozsądnych ilościach

    Próbujmy wszystkiego ze świątecznego stołu, ale w rozsądnych ilościach

    Dla osób, które ze względu na schorzenia powinny ograniczać niektóre produkty w swojej diecie, święta wydają się koszmarem, ale nie powinny się tym stresować. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zwykłe mąki zastąpić kukurydzianą czy gryczaną, a diabetycy ograniczać potrawy podnoszące cukier - radzi dietetyk dr n. med. Daria Domańska-Senderowska.

  • Zęby zdradzają dietę pierwszych rolników

    Zęby zdradzają dietę pierwszych rolników

    Podstawą diety roślinnej mieszkańców północnego Iraku 8,5 tys. lat temu były pszenica i jęczmień - powiedział dr hab. Arkadiusz Sołtysiak z Instytutu Archeologii UW, który brał udział w badaniach mikroszczątków roślin zachowanych w kamieniu nazębnym.

  • Standardy postępowania dietetycznego w&nbsp;kardiologii – stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016

    Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016

  • Jaki sport daje najwięcej korzyści zdrowotnych?

    Jaki sport daje najwięcej korzyści zdrowotnych?

    Celem publikacji, która ukazała się w ostatnim British Journal of Sports Medicine, była ocena zależności między sportem a śmiertelnością ogólną (w tym także z przyczyn sercowo-naczyniowych). Dodatkowo badanie miało odpowiedzieć na pytanie, jaki rodzaj aktywności fizycznej wykazuje najsilniejszy korzystny wpływ na zdrowie.

  • Otyłość niszczy strukturę kości

    Otyłość niszczy strukturę kości

    Naukowcy z Massachusetts General Hospital stwierdzili, że otyłość u nastolatków wpływa na niszczenie struktury kości.

  • Podsumowano program „Zachowaj Równowagę”

    Podsumowano program „Zachowaj Równowagę”

    Dzięki programowi upowszechniania wiedzy o zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej udało się doprowadzić do spadku występowania nadwagi i otyłości w szkołach oraz dotrzeć do milionów konsumentów – posumowali w piątek w Warszawie eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.

  • Sanepid i&nbsp;PIH skontrolowały posiłki w&nbsp;szpitalach

    Sanepid i PIH skontrolowały posiłki w szpitalach

    Nieprawidłowo skomponowane jadłospisy czy niespełnianie wymagań sanitarnych – to wyniki kontroli szpitali i firm dostarczających posiłki do nich. Inspekcja Handlowa i Państwowa Inspekcja Sanitarna wspólnie sprawdziły, jakie posiłki są podawane pacjentom.

  • Nie wiemy ile alkoholu pijemy

    Nie wiemy ile alkoholu pijemy

    Po alkohol sięga 95% Polaków. Powody jego spożywania są różne i zazwyczaj kojarzą się z pozytywnymi momentami w życiu. W podejściu do alkoholu nie ma podziału ze względu na wiek, dochody, czy miejsce zamieszkania. Niezależnie od tych czynników wciąż nie potrafimy określić, ile czystego alkoholu wypijamy.

  • Propozycja poszerzenia klasyfikacji stopnia zaawansowania otyłości według BMI u&nbsp;osób kierowanych do chirurgicznego leczenia otyłości

    Propozycja poszerzenia klasyfikacji stopnia zaawansowania otyłości według BMI u osób kierowanych do chirurgicznego leczenia otyłości

    Wykorzystując wiedzę związaną ze zwiększeniem ryzyka powikłań otyłości wraz ze wzrostem BMI, zaproponowano rozszerzoną klasyfikację stanu odżywienia. Dotychczasowa trójstopniowa klasyfikacja okazała się niewystarczająca.

  • W zdrowym ciele zdrowy mózg

    W zdrowym ciele zdrowy mózg

    Osoby, które regularnie ćwiczą, spożywają dużo owoców i warzyw oraz utrzymują prawidłową masę ciała (lub lekką nadwagę), cieszą się lepszym funkcjonowaniem poznawczym – zawiadamia „Journal of Public Health”.

  • Europosłowie za ograniczeniem tłuszczów trans

    Europosłowie za ograniczeniem tłuszczów trans

    Europosłowie chcą nałożenia limitów na zawartość w żywności niezdrowych tłuszczów trans (TFA). Dostępne głównie w produkowanych przemysłowo olejach roślinnych tłuszcze prowadzić mogą m.in. do zawału serca, niepłodności czy choroby Alzheimera.

698 artykułów - strona 2 z 4
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta