W czasopiśmie International Journal of Epidemiology opublikowano wyniki badania, które wskazują, iż spożycie orzechów ziemnych oraz pozostałych orzechów wiąże się ze zmniejszeniem umieralności ogólnej oraz umieralności z powodu wybranych chorób (m.in. z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych). Tak korzystnego efektu nie zaobserwowano w przypadku spożycia masła z orzechów ziemnych.

Fot. Jean Scheijen / freeimages.com
Przeanalizowano dane 120 852 kobiet i mężczyzn, w wieku 55–69 lat, uczestniczących w Netherlands Cohort Study. Na podstawie kwestionariusza częstości spożycia zebrano informacje dotyczące tego, jak często oraz w jakich ilościach uczestnicy spożywali orzechy ziemne, inne orzechy oraz masło z orzechów ziemnych.
Z analizy danych wynika, że u osób, które spożywały ≥10 g orzechów dziennie, ryzyko śmierci z powodu: chorób neurodegeneracyjnych, chorób układu oddechowego, nowotworów oraz przyczyn sercowo-naczyniowych było kolejno o: 47%, 39%, 21% i 17% mniejsze niż u osób niespożywających orzechów.
Za takie działanie odpowiedzialne są liczne substancje znajdujące się w orzechach, mające korzystny wpływ na zdrowie. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, wysokiej jakości białko, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witamina E, składniki mineralne (potas, wapń, magnez), karotenoidy, fitosterole oraz kwas elagowy i metabolity tego kwasu, tzw. urolityny.
Podobnej zależności nie obserwuje się w przypadku spożycia masła z orzechów ziemnych najprawdopodobniej dlatego, że większość substancji o charakterze antyoksydacyjnym znajduje się w zewnętrznych warstwach orzecha, które nie są wykorzystywane w produkcji masła. Ponadto w produkcji masła z orzechów ziemnych wykorzystuje się kwasy tłuszczowe trans, których niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i ryzyko nowotworów jest dobrze udokumentowany.
Należy podkreślić, że nie jest to pierwsze badanie wskazujące na korzyści wynikające ze spożycia orzechów. W badaniu PREDIMED przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wraz z mieszanką orzechów (15 g orzechów włoskich, 7,5 g orzechów laskowych i 7,5 g migdałów) redukowało częstość występowania pierwotnego punktu końcowego (ocenianego jako zawał serca, udar mózgu lub zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych) o 28% w porównaniu z grupą kontrolną, którą stanowiły osoby mające ograniczyć ilość tłuszczu w diecie.