Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie British Journal of Nutrition wskazują, że codzienne spożycie niewielkich ilości czekolady (zwłaszcza gorzkiej) może zmniejszać ryzyko cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.
Fot. photopin.com
Gorzką czekoladę cechuje największa zawartość kakao, co oznacza, że zawiera ona także najwięcej antyoksydantów, w szczególności flawonoidów. Uważa się, że antyoksydanty mogą korzystnie wpływać na choroby sercowo-naczyniowe i metaboliczne.
Prof. Saverio Stranges (University of Warwick Medical School, United Kingdom; Department of Population Health at the Luxembourg Institute of Health – LIH) oraz współpracownicy analizowali spożycie czekolady u 1,153 osób od 18. do 69. roku życia, biorących udział w badaniu ORISCAV-LUX (Observation of Cardiovascular Risk in Luxembourg Study).
Dane na temat częstości spożycia czekolady zbierano na podstawie kwestionariusza. Zespół chciał sprawdzić, czy konsumpcja czekolady wpływa na insulinooporność, wyrażoną jako wskaźnik HOMA-IR (HOMA-IR to wskaźnik oceny insulinooporności, obliczany na podstawie stężeń glukozy i insuliny). Oceniono także, czy spożywanie czekolady wpływa na stężenie enzymów wątrobowych (ALAT, ASPAT, GGTP).
Z badania wynika, że 81,8% uczestników badania spożywało średnio 24,8 g czekolady na dzień.
U osób, które spożywały czekoladę codziennie, stwierdzano mniejszą insulinooporność oraz korzystniejsze wyniki enzymów wątrobowych niż u badanych, którzy jadali czekoladę rzadziej. Inne czynniki, jak wiek, płeć, styl życia, edukacja czy pozostałe aspekty żywieniowe, nie wpływały na zmianę wyników badania.
W podsumowaniu prof. Stranges stwierdził: ”Biorąc pod uwagę coraz większą liczbę dowodów na to, że produkty na bazie kakao mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie, konieczne jest podparcie badań obserwacyjnych solidnymi badania klinicznymi. Wykorzystanie wiedzy uzyskanej z powyższego badania może polegać na zachęcaniu do spożycia szerokiej gamy produktów zawierających antyoksydanty, w tym umiarkowanych ilości gorzkiej czekolady.”