Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Spożycie orzechów może być związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych

DW
The New York Times

W najnowszym „Journal of the American College of Cardiology” opublikowano badanie, w którym oceniono wpływ spożycia orzechów na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

orzechy
Fot. Pixabay.com

Do badania włączono 210 836 mężczyzn i kobiet, uczestniczących w trzech dużych badaniach prospektywnych (Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II i Health Professionals Follow-Up Study) prowadzonych w latach 1980–2013. Na podstawie kwestionariusza częstości spożycia oceniano spożycie orzechów, aktualizując dane co cztery lata. Podczas okresu obserwacji odnotowano 8390 przypadków choroby wieńcowej i 5910 udarów mózgu.

Po uwzględnieniu danych, które mogły wpływać na wynik końcowy (m.in. palenie tytoniu, nadciśnienie tętnicze, choroby serca w rodzinie), zaobserwowano, że im większe było spożycie orzechów, tym mniejsze notowano ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i choroby niedokrwiennej serca.

Z badań wynika, że u osób spożywających 1 porcję orzechów (czyli 28 g) 5 lub więcej razy w tygodniu ryzyko choroby sercowo-naczyniowej było niższe o 14%, a choroby wieńcowej – o 20%, w porównaniu z osobami, które deklarowały, że orzechów nie jedzą „nigdy” lub „prawie nigdy”.

Jak podkreśla dr Marta Guasch-Ferré – jedna z autorów pracy – wynika to z faktu, że orzechy zawierają duże ilości korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.

Data utworzenia: 04.12.2017
Spożycie orzechów może być związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowychOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?