Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Palacze jedzą byle co

Paweł Wernicki

Dieta przeciętnego palacza jest mniej korzystna dla zdrowia niż przeciętnego niepalącego czy byłego palacza – informuje pismo „BMC Public Health”.


Fot. Pixabay.com

Dr Jacqueline Vernarelli z Fairfield University w Connecticut oraz dr R. Ross MacLean z Yale University przeanalizowali dane dotyczące 5293 dorosłych Amerykanów, zebrane w ramach programu National Health and Examination Survey. Jak się okazało palacze jedli wprawdzie znacząco mniejsze porcje niż niepalący oraz byli palacze, ale i tak dawały im one około 200 kalorii dziennie więcej.

Osoby, które nie paliły nigdy spożywały około 1,79 kilokalorii z każdym gramem pożywienia; palące codziennie 2,02 kcal/g; zaś palące niecodziennie - 1,89 kcal/g. Byli palacze także spożywali więcej kalorii niż niepalący nigdy, ale niewiele więcej (1,84 kcal/g) – za to wyraźnie mniej niż palący codziennie.

Zdaniem autorów uzyskane wyniki wskazują, że niezależnie od tego, ile się pali, nikotynowy nałóg niekorzystnie odbija się na jakości spożywanego pokarmu. Chodzi o niższe spożycie owoców i warzyw, z czym wiąże się niższa zawartość witaminy C. Brak tej witaminy może podnosić ryzyko chorób serca oraz nowotworów.

Autorzy sugerują również, że dieta o małej "gęstości energetycznej" może zapobiec przybieraniu na wadze po rzuceniu palenia (obawa przed przybraniem na wadze to jedna z częstszych wymówek palaczy).

Wykorzystane dane opierają się na wypowiedziach osób, które przypominały sobie, co jadły w ciągu ostatnich 24 godzin – autorzy zwracają uwagę, że mogło to doprowadzić do pewnych nieścisłości. Z powodu samej natury badania nie można także wywnioskować, czy to palenie sprzyja niewłaściwej diecie.

Średnią gęstość energetyczną obliczano po uwzględnieniu wieku, płci, rasy, wykształcenia, statusu socjoekonomicznego, gęstości kalorycznej napojów, aktywności fizycznej oraz BMI.

Data utworzenia: 06.04.2018
Palacze jedzą byle coOceń:
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.