Osoby, które przestrzegają diety opartej głównie na produktach roślinnych są mniej zagrożone rozwojem cukrzycy typu 2. Szczególnie dobrze działa żywienie oparte na zdrowych składnikach.
Fot. pixabay.com
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health na łamach pisma "JAMA Internal Medicine" donoszą o korzyści płynącej z żywienia opartego na produktach roślinnych. "Diety roślinne zyskują w ostatnich latach na popularności, więc uznaliśmy za kluczowe sprawdzenie ich wpływu na całkowite ryzyko cukrzycy, szczególnie, że diety te mogą znacząco różnić się pod względem składu" – mówi Frank Qian, główny autor publikacji. Jak zwracają uwagę naukowcy, wcześniejsze badania wskazywały już na to, że oparte na produktach roślinnychch żywienie zmniejsza zagrożenie cukrzycą, brakowało jednak badania podsumowującego dostępne dane epidemiologiczne. Autorzy nowej metaanalizy prospektywnych badań obserwacyjnych dostarczają najbardziej kompletnych dowodów na ten temat.
Naukowcy przeanalizowali 9 badań z udziałem ponad 300 tys. osób, z których ponad 23 tys. zachorowały na cukrzycę typu 2. Badacze uwzględnili po pierwsze stopień przestrzegania diety opartej na produktach roślinnych, która mogła zawierać różnorodne zdrowe składniki, takie jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe, ale także mniej zdrowe – np. ziemniaki, białą mąkę czy cukier oraz niewielkie ilości produktów zwierzęcych.
Wyniki wskazały na dużą wartość żywienia opartego na produktach roślinnych. Osoby, które w najwyższym stopniu przestrzegały takiego schematu były o 23 proc. mniej zagrożone cukrzycą typu 2, niż przestrzegające takiej diety najsłabiej.
Autorzy analizy zwracają uwagę, że według wcześniejszych badań, składniki takie poprawiają wrażliwość na insulinę, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają masę ciała i łagodzą stany zapalne. Wszystkie te elementy mają tymczasem wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy. "Łącznie wyniki te podkreślają znaczenie przestrzegania diety roślinnej dla utrzymania dobrego zdrowia. Jako podstawę swojego żywienia ludzie powinni przy tym wybierać świeże owoce i warzywa, pełne ziarna, tofu i inne zdrowe roślinne produkty" – twierdzi jeden z autorów opracowania, prof. Qi Sun.