Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta roślinna to mniejsze ryzyko cukrzycy

PAP, jamanetwork.com

Osoby, które przestrzegają diety opartej głównie na produktach roślinnych są mniej zagrożone rozwojem cukrzycy typu 2. Szczególnie dobrze działa żywienie oparte na zdrowych składnikach.

dieta roślinna
Fot. pixabay.com

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health na łamach pisma "JAMA Internal Medicine" donoszą o korzyści płynącej z żywienia opartego na produktach roślinnych. "Diety roślinne zyskują w ostatnich latach na popularności, więc uznaliśmy za kluczowe sprawdzenie ich wpływu na całkowite ryzyko cukrzycy, szczególnie, że diety te mogą znacząco różnić się pod względem składu" – mówi Frank Qian, główny autor publikacji. Jak zwracają uwagę naukowcy, wcześniejsze badania wskazywały już na to, że oparte na produktach roślinnychch żywienie zmniejsza zagrożenie cukrzycą, brakowało jednak badania podsumowującego dostępne dane epidemiologiczne. Autorzy nowej metaanalizy prospektywnych badań obserwacyjnych dostarczają najbardziej kompletnych dowodów na ten temat.

Naukowcy przeanalizowali 9 badań z udziałem ponad 300 tys. osób, z których ponad 23 tys. zachorowały na cukrzycę typu 2. Badacze uwzględnili po pierwsze stopień przestrzegania diety opartej na produktach roślinnych, która mogła zawierać różnorodne zdrowe składniki, takie jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe, ale także mniej zdrowe – np. ziemniaki, białą mąkę czy cukier oraz niewielkie ilości produktów zwierzęcych.

Wyniki wskazały na dużą wartość żywienia opartego na produktach roślinnych. Osoby, które w najwyższym stopniu przestrzegały takiego schematu były o 23 proc. mniej zagrożone cukrzycą typu 2, niż przestrzegające takiej diety najsłabiej.

Autorzy analizy zwracają uwagę, że według wcześniejszych badań, składniki takie poprawiają wrażliwość na insulinę, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają masę ciała i łagodzą stany zapalne. Wszystkie te elementy mają tymczasem wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy. "Łącznie wyniki te podkreślają znaczenie przestrzegania diety roślinnej dla utrzymania dobrego zdrowia. Jako podstawę swojego żywienia ludzie powinni przy tym wybierać świeże owoce i warzywa, pełne ziarna, tofu i inne zdrowe roślinne produkty" – twierdzi jeden z autorów opracowania, prof. Qi Sun.

20.08.2019

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Akcja „Polska to chory kraj”
    Jeśli każdego roku nowotwory są przyczyną śmierci ok. 100 tys. Polaków, a dostęp do leczenia raka jest na jednym z najniższych poziomów w Unii Europejskiej, jeśli średni czas oczekiwania na wizytę u endokrynologa wynosi 24 miesiące, a u kardiologa dziecięcego 12 miesięcy, jeśli na 1000 mieszkańców Polski przypada 2,4 lekarza, jeśli polskie szpitale są zadłużone na 14 mld złotych, to diagnoza musi brzmieć – Polska to chory kraj. Ale lekarze opracowali terapię. I apelują, aby rozpocząć ją jak najszybciej.
  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.