×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta roślinna to mniejsze ryzyko cukrzycy

PAP, jamanetwork.com

Osoby, które przestrzegają diety opartej głównie na produktach roślinnych są mniej zagrożone rozwojem cukrzycy typu 2. Szczególnie dobrze działa żywienie oparte na zdrowych składnikach.

dieta roślinna
Fot. pixabay.com

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health na łamach pisma "JAMA Internal Medicine" donoszą o korzyści płynącej z żywienia opartego na produktach roślinnych. "Diety roślinne zyskują w ostatnich latach na popularności, więc uznaliśmy za kluczowe sprawdzenie ich wpływu na całkowite ryzyko cukrzycy, szczególnie, że diety te mogą znacząco różnić się pod względem składu" – mówi Frank Qian, główny autor publikacji. Jak zwracają uwagę naukowcy, wcześniejsze badania wskazywały już na to, że oparte na produktach roślinnychch żywienie zmniejsza zagrożenie cukrzycą, brakowało jednak badania podsumowującego dostępne dane epidemiologiczne. Autorzy nowej metaanalizy prospektywnych badań obserwacyjnych dostarczają najbardziej kompletnych dowodów na ten temat.

Naukowcy przeanalizowali 9 badań z udziałem ponad 300 tys. osób, z których ponad 23 tys. zachorowały na cukrzycę typu 2. Badacze uwzględnili po pierwsze stopień przestrzegania diety opartej na produktach roślinnych, która mogła zawierać różnorodne zdrowe składniki, takie jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe, ale także mniej zdrowe – np. ziemniaki, białą mąkę czy cukier oraz niewielkie ilości produktów zwierzęcych.

Wyniki wskazały na dużą wartość żywienia opartego na produktach roślinnych. Osoby, które w najwyższym stopniu przestrzegały takiego schematu były o 23 proc. mniej zagrożone cukrzycą typu 2, niż przestrzegające takiej diety najsłabiej.

Autorzy analizy zwracają uwagę, że według wcześniejszych badań, składniki takie poprawiają wrażliwość na insulinę, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają masę ciała i łagodzą stany zapalne. Wszystkie te elementy mają tymczasem wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy. "Łącznie wyniki te podkreślają znaczenie przestrzegania diety roślinnej dla utrzymania dobrego zdrowia. Jako podstawę swojego żywienia ludzie powinni przy tym wybierać świeże owoce i warzywa, pełne ziarna, tofu i inne zdrowe roślinne produkty" – twierdzi jeden z autorów opracowania, prof. Qi Sun.

20.08.2019
Zobacz także
  • Jeść na zdrowie w chorobach autoimmunologicznych
  • Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe, czyli o dietach roślinnych
  • Produkty dla zdrowego serca
  • Diety o udowodnionym działaniu prozdrowotnym - leczenie otyłości
Wybrane treści dla Ciebie
  • Kwasica mleczanowa
  • Cukrzyce wtórne
  • Suplementacja w dietach wegetariańskich i wegańskich - praktyczne wskazówki
  • Dieta cukrzycowa
  • Neuropatia cukrzycowa
  • Zespół hiperglikemiczno-hiperosmolalny
  • Cukrzyca typu 1 – LADA
  • Cukrzyca MODY
  • Kwasica ketonowa
  • Dieta w leczeniu otyłości i towarzyszącej jej insulinooporności
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta