×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta bogata w nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadciśnienia

Spożywanie co najmniej dwóch porcji nabiału dziennie wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia tętniczego - wykazało duże międzynarodowe badanie opisane na łamach „BMJ Open Diabetes Research & Care”.


Fot. pixabay.com

Jak przypominają autorzy publikacji, już wcześniejsze badania sugerowały, że wyższe spożycie produktów mlecznych wiąże się z obniżonym ryzykiem cukrzycy, nadciśnienia i zespołu metabolicznego. Jednak tamte badania koncentrowały się wyłącznie na Ameryce Północnej i Europie, pomijając inne regiony świata.

Aby sprawdzić, czy zależność ta występuje również na pozostałych obszarach globu, naukowcy wykorzystali bazę zdanych medycznych zebranych w ramach projektu Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE). Zawiera ona informacje o blisko 150 tysiącach osób w wieku 35-70 lat, pochodzących z 21 krajów: Argentyny, Bangladeszu, Brazylii, Kanady, Chile, Chin, Kolumbii, Indii, Iranu, Malezji, Palestyny, Pakistanu, Filipin, Polski, Afryki Południowej, Arabii Saudyjskiej, Szwecji, Tanzanii, Turcji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Zimbabwe.

Standardowe spożycie nabiału przez poszczególnych uczestników w ciągu ostatnich 12 miesięcy oceniano za pomocą specjalnych kwestionariuszy. Produkty mleczne obejmowały: mleko, jogurt, napoje jogurtowe, sery oraz dania przygotowywane z produktów mlecznych. Wszystkie je sklasyfikowano jako pełnotłuste lub o obniżonej zawartości tłuszczu (1-2 proc.).

Masło i śmietanę oceniano osobno, ponieważ w niektórych spośród badanych krajów ich spożycie nie jest powszechne.

Jednocześnie naukowcy zebrali dane dotyczące historii medycznej uczestników, stosowaniu przez nich leków na receptę, poziomie wykształcenia, paleniu papierosów oraz masie ciała, wzroście, obwodzie talii, ciśnieniu krwi i stężeniu glukozy we krwi na czczo.

Za pięć głównych czynników pozwalających na zdiagnozowanie zespołu metabolicznego badacze uznali: ciśnienie powyżej 130/85 mm Hg, obwód talii powyżej 80 cm, niski poziom korzystnego cholesterolu HDL (mniej niż 1-1,3 mmol/l), poziom trójglicerydów we krwi powyżej 1,7 mmol/dl oraz glikemię na czczo wynoszącą conajmniej 5,5 mmol/l.

Okazało się, że średnie dzienne spożycie nabiału wśród uczestników wyniosło 179 g, przy czym produkty pełnotłuste stanowiły około dwukrotność produktów niskotłuszczowych: 124,5 g w porównaniu do 65 g.

U około 46,5 tys. uczestników wykryto zespół metaboliczny, co oznacza, że dotyczyły ich co najmniej 3 z 5 wymienionych wyżej czynników.

Analiza wykazała, że nabiał ogółem oraz nabiał pełnotłusty - ale nie niskotłuszczowy - był związany z rzadszym występowaniem większości czynników zespołu metabolicznego, przy czym wielkość tej zależności była największa w krajach o zwyczajowo niskim spożyciu mleka.

Wyliczono także, iż przynajmniej 2 porcje nabiału dziennie wiązały się z 24 proc. niższym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego i 28 proc. niższym w przypadku samych pełnotłustych produktów mlecznych (w porównaniu z zupełnym brakiem mleka i jego przetworów w diecie).

Poza tym w ciągu 10 lat obserwacji u ponad 13,5 tys. uczestników badania osób rozwinęło się nadciśnienie tętnicze, a u 5351 - cukrzyca.

Po kolejnych analizach autorzy odkryli, że przynajmniej 2 porcje produktów mlecznych dziennie wiązały się z niższym o 11-12 proc. ryzykiem obu stanów oraz 13-14 proc. niższym, kiedy były to 3 porcje dziennie. I znowu korelacja była silniejsza dla produktów pełnotłustych niż dla niskotłuszczowych.

„Jeśli nasze odkrycia zostaną potwierdzone w wystarczająco dużych i długoterminowych badaniach, top będziemy mogli uznać zwiększone spożycie mleka za realną i tanią strategię zapobiegania zespołowi metabolicznemu, nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy i chorobom sercowo-naczyniowy na całym świecie” - podsumowują twórcy badania.

Zaobserwowana korelacja jest najsilniejsza w przypadku pełnotłustych produktów mlecznych (https://drc.bmj.com/content/8/1/e000826).

21.05.2020
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.