×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Sałata i szpinak "budują" mięśnie

Spożywanie jednej porcji warzyw liściastych dziennie pozytywnie wpływa na siłę mięśni nóg i może zmniejszać ryzyko upadków w podeszłym wieku – przekonują naukowcy z Edith Cowan University w Australii.


Fot. pixabay.com

Ich wnioski publikuje „Journal of Nutrition” (DOI: 10.1093/jn/nxaa415).

Podczas ponad 12-letnich badań naukowcy analizowali dane dotyczące 3759 Australijczyków, których średnia wieku wynosiła 49 lat. 56 proc. badanych stanowiły kobiety.

Po wzięciu pod uwagę m.in. poziomu aktywności fizycznej uczestników, naukowcy stwierdzili, że osoby, których jadłospis był bogaty w warzywa zawierające azotany (takie jak sałata, szpinak, jarmuż i burak) miały o 11 proc. silniejsze mięśnie kończyn dolnych oraz o 4 proc. szybszy chód w porównaniu z osobami, których dieta była uboga w azotany.

„Wskazuje to, że warzywa bogate w azotany mogą wzmacniać mięśnie niezależnie od aktywności fizycznej. Co najmniej jedną z konsumowanych przez nas każdego dnia porcji warzyw powinny być produkty zawierające azotany. Dostarczają one wielu witamin i minerałów kluczowych dla zdrowia układu mięśniowo-szkieletowego oraz sercowo-naczyniowego” – mówi dr Marc Sim, autor badań.

26.03.2021
Zobacz także
  • Jarmuż
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta