U ludzi występują dwa rodzaje tkanki tłuszczowej: ta lepiej nam znana, tkanka tłuszczowa biała (white adipose tissue - WAT) oraz brunatna tkanka tłuszczowa (brown adipose tissue - BAT). Główną cechą WAT jest gromadzenie substratu energetycznego jakim są triglicerydy, natomiast funkcją BAT wytwarzanie ciepła.
Człowiek największą ilość tkanki tłuszczowej brunatnej ma tuż po urodzeniu. Zlokalizowana jest ona głównie w okolicy międzyłopatkowej, wzdłuż kręgosłupa, na szyi i w okolicy nerek. Pozwala ona wytworzyć duże ilości ciepła i zapewnia utrzymanie stałej temperatury wewnątrz ciała.
Stwierdza się, że ilość tkanki tłuszczowej brunatnej maleje wraz z wiekiem oraz ze wzrostem masy ciała. Co więcej uważa się, że tkanka ta u dorosłych może zapobiegać otyłości i insulinooporności.
Badacze sugerują także, że gdybyśmy znaleźli bezpieczne metody zwiększania ilości komórek brunatnej tkanki tłuszczowej kosztem białej, moglibyśmy otrzymać potężną broń do zwalczania otyłości i insulinooporności. Jest to szczególnie ważne u osób chorujących na cukrzycę typu 2.
Źródło:
Brunatna tkanka tłuszczowa u dorosłego człowieka: występowanie i funkcja. Beata Wójcik, Jan Górski. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 1, s.34-40.