×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Brunatna tkanka tłuszczowa

U ludzi występują dwa rodzaje tkanki tłuszczowej: ta lepiej nam znana, tkanka tłuszczowa biała (white adipose tissue - WAT) oraz brunatna tkanka tłuszczowa (brown adipose tissue - BAT). Główną cechą WAT jest gromadzenie substratu energetycznego jakim są triglicerydy, natomiast funkcją BAT wytwarzanie ciepła.

Człowiek największą ilość tkanki tłuszczowej brunatnej ma tuż po urodzeniu. Zlokalizowana jest ona głównie w okolicy międzyłopatkowej, wzdłuż kręgosłupa, na szyi i w okolicy nerek. Pozwala ona wytworzyć duże ilości ciepła i zapewnia utrzymanie stałej temperatury wewnątrz ciała.

Stwierdza się, że ilość tkanki tłuszczowej brunatnej maleje wraz z wiekiem oraz ze wzrostem masy ciała. Co więcej uważa się, że tkanka ta u dorosłych może zapobiegać otyłości i insulinooporności.

Badacze sugerują także, że gdybyśmy znaleźli bezpieczne metody zwiększania ilości komórek brunatnej tkanki tłuszczowej kosztem białej, moglibyśmy otrzymać potężną broń do zwalczania otyłości i insulinooporności. Jest to szczególnie ważne u osób chorujących na cukrzycę typu 2.

Źródło:

Brunatna tkanka tłuszczowa u dorosłego człowieka: występowanie i funkcja. Beata Wójcik, Jan Górski. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 1, s.34-40.

14.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta