Jak wynika z raportu U. S. Centres for Disease Control and Prevention, który ukazał się na stronach National Center for Health Statistic, spożycie cukru dodanego przez amerykańskie dzieci przekracza 16% wszystkich kalorii spożytych w ciągu dnia. Jest to znacznie więcej niż ilości zalecane, które powinny wynosić nie więcej niż 15% dla kalorii pochodzących zarówno z cukru, jak i tłuszczu.
Fot. pixabay.com
Jak wyjaśnia Cynthia Ogden, epidemiolog z National Center of Health Statistic, przeprowadzenie takiej analizy miało na celu wskazanie ewentualnego problemu stale rosnącej ilości otyłych dzieci. Z raportu wynika, że chłopcy spożywają średnio 362 kcal pochodzących z cukru, a dziewczynki 282 kcal. Zwrócono uwagę także na fakt, że ilość spożywanego cukru wzrasta z wiekiem. U chłopców w wieku przedszkolnym procent kalorii pochodzących ze spożycia cukru wynosi 13,5 %, w wieku od 6–11 lat - 16,6 % a wieku 12–19 aż 17,5 %. U dziewczynek zależność ta wygląda podobnie i kolejno wynosi około 13% w wieku przedszkolnym, 15,7% w wieku 6–11 lat i 16,6% w wieku 12–19 lat.
Jak podaje raport aż 41% cukru dostarczanego z dietą pochodzi ze słodkich napojów, reszta z codziennych posiłków.
Zobacz: Ile kalorii wypijasz w ciągu dnia? »
Jak wyjaśnia dietetyk Samantha Heller: cukier sam w sobie nie jest zły. Jednak jego nadmierna konsumpcja zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, zwiększonego poziomu triglicerydów, cholesterolu, a w konsekwencji chorób serca.
Należy pamiętać, że cukier znajduje się nie tylko w ciastkach, deserach, czy napojach gazowanych, ale także w przetworzonych produktach owocowych, herbatkach instant, popularnych nugetsach, keczupie czy gotowych dressingach sałatkowych.
W celu wyeliminowania części cukru dietetyk proponuje kilka zmian w codziennym jadłospisie:
- spożywanie jak najmniejszych ilości produktów gotowych i wysokoprzetworzonych
- w ciągu dnia do picia dziecko powinno mieć pod ręką wodę mineralną, ewentualnie mleko o obniżonej zawartości tłuszczu
- należy samodzielnie przygotowywać sosy sałatkowe
- należy kontrolować ilość spożywanych owoców.
Zobacz: Najczęstsze błędy żywieniowe - czego trzeba unikać? »