×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Ograniczając spożycie soli zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka żołądka

BBC

Jak informuje World Cancer Research Fund (WCRF International), ograniczając spożycie produktów bogatych w sól możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.

Do produktów z dużą zawartością soli zalicza się głównie wędliny, sery, czy ryby wędzone. Spore jej ilości znajdują się nawet w pieczywie. W Anglii corocznie odnotowuje się około 6000 przypadków zachorowania na raka żołądka. Jak szacuje WCRF, około 14 proc. zachorowań można by uniknąć, ograniczając ilość spożywanej soli do 6 g dziennie.

Przeciętny Brytyjczyk spożywa ok. 8,6 g soli w ciągu doby. Biorąc pod uwagę fakt, że najwięcej produktów obfitujących w sól spożywa on poza domem, WCRF domaga się także wprowadzenia czytelnego sposobu oznaczania ilości soli w produktach żywnościowych czy potrawach. Fundacja zaproponowała oznaczenie nawiązujące do kolorów sygnalizacji świetlnej - czerwony kolor dla produktów z dużą zawartością soli, pomarańczowy dla produktów z umiarkowaną jej ilością, a zielony dla produktów z małą zawartością. Pomysł wydaje się dość kontrowersyjny (zwłaszcza dla producentów), ale propozycja z pewnością ułatwiłaby dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych.

30.07.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta