Jak informuje World Cancer Research Fund (WCRF International), ograniczając spożycie produktów bogatych w sól możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Do produktów z dużą zawartością soli zalicza się głównie wędliny, sery, czy ryby wędzone. Spore jej ilości znajdują się nawet w pieczywie. W Anglii corocznie odnotowuje się około 6000 przypadków zachorowania na raka żołądka. Jak szacuje WCRF, około 14 proc. zachorowań można by uniknąć, ograniczając ilość spożywanej soli do 6 g dziennie.
Przeciętny Brytyjczyk spożywa ok. 8,6 g soli w ciągu doby. Biorąc pod uwagę fakt, że najwięcej produktów obfitujących w sól spożywa on poza domem, WCRF domaga się także wprowadzenia czytelnego sposobu oznaczania ilości soli w produktach żywnościowych czy potrawach. Fundacja zaproponowała oznaczenie nawiązujące do kolorów sygnalizacji świetlnej - czerwony kolor dla produktów z dużą zawartością soli, pomarańczowy dla produktów z umiarkowaną jej ilością, a zielony dla produktów z małą zawartością. Pomysł wydaje się dość kontrowersyjny (zwłaszcza dla producentów), ale propozycja z pewnością ułatwiłaby dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych.