×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Produkty dla zdrowego serca

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Rozmaryn i szałwia

Rozmaryn

Bogate źródło polifenoli, czyli związków o właściwościach przeciwutleniających, stanowią owoce i warzywa oraz zioła. W szałwii i rozmarynie za te właściwości odpowiadają: karnozol, epirozmanol i karnozan metylu. Zioła cechuje także duża zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych, na co wskazuje wysoka wartość ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).

Najczęściej do żywności dodaje się zioła świeże lub po wysuszeniu. Warto pamiętać, że ich stosowanie pozwala w łatwy sposób ograniczyć nadmiar soli w diecie, a to z kolei zapewnia utrzymanie ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie.

19.07.2021
strona 1 z 9
Zobacz także
  • Dieta MIND
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta śródziemnomorska
Wybrane treści dla Ciebie
  • Hipercholesterolemia – leczenie: leki na hipercholesterolemię
  • Cholesterol HDL – normy
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Lipidogram
  • Dieta cukrzycowa
  • Choroba wieńcowa
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Dobry cholesterol i zły cholesterol
  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta