Wegetarianie w krajach zachodnich charakteryzują się bardziej prozdrowotnym stylem życia niż populacja ogólna. Nie będzie zatem zaskoczeniem informacja, że standaryzowane do wieku współczynniki umieralności na nowotwory są wśród nich niższe niż w populacji ogólnej.
To, czy płatki drożdżowe mogą być wystarczającym źródłem witaminy B12 zależy od stopnia wzbogacenia konkretnego produktu w tą witaminę, częstotliwości jego spożycia oraz ilości tej witaminy pochodzącej z innych źródeł w diecie.
Według aktualnych norm żywienia człowieka opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, spożycie ALA powinno stanowić 0,5% przyjmowanych kalorii, co odpowiada 1,1 g ALA na dzień w przypadku diety o kaloryczności na poziomie 2000 kcal.
Jak ją zbilansować, by pokrywała zapotrzebowanie na białko u dzieci?
Prof. Grzegorz Gajos omawia mechanizmy korzystnego działania małych dawek alkoholu na układ krążenia.
Dlaczego po wypiciu mleka niektórzy odczuwają zgęstnienie śliny?
Dr Marcin Wełnicki omawia znaczenie witamin dla funkcjonowania układu krążenia oraz znaczenie ich suplementacji.
Czy w diecie dzieci w wieku 1–3 lata przewiduje się jakieś restrykcje dotyczące spożywania ryb innych niż zalecane w diecie niemowląt? Czy można podawać flądrę, tuńczyka lub pstrąga hodowlanego?
Zakwaszenie organizmu, w kontekście diety, w ujęciu pseudonaukowym często odnosi się do błędnego przekonania, jakoby właściwości kwasotwórcze lub alkalizujące produktów spożywczych mogły u osób zdrowych w istotny klinicznie sposób wpływać na pH płynów ustrojowych. Zwolennicy tej teorii upatrują w „zakwaszeniu organizmu” przyczyny wielu niezakaźnych chorób przewlekłych, a jako ich prewencję zalecają dietę zasadotwórczą.
Otyłość jest chorobą przewlekłą i dlatego jej leczenie jest długoterminowe i podobnie jak w przypadku cukrzycy lub zaburzeń lipidowych wymaga trwałej zmiany stylu żywienia. Stąd mówienie o „czasowej diecie” nie jest właściwe.
Zalecenie, by spożywać odpowiednią ilość płynów, szczególnie wody, jest jednym z podstawowych, które otrzymują osoby odchudzające się. Znajduje ono odzwierciedlenie w danych naukowych – zarówno badania eksperymentalne, jak i obserwacyjne wykazały, że osoby, które przyjmują odpowiednią ilość płynów, chudną szybciej, a osoby szczupłe mają mniejsze trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Biorąc pod uwagę wysiłek potrzebny do zredukowania nadmiernej masy ciała, wszelkie metody wspomagania tego procesu cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno ze strony świata nauki, jak i pacjentów. Niestety, dotychczasowe badania w tym zakresie nie napawają optymizmem.
Na pytanie czytelnika odpowiada dr Andrzej Grzelak, fizjolog wysiłku fizycznego i sportu, trener, instruktor fitness, specjalista treningu zdrowotnego.
Wprawdzie wytyczne żywieniowe sugerują zamianę tłuszczów zwierzęcych na roślinne, ale nie dotyczy to olejów tropikalnych, czyli omawianego oleju palmowego i oleju kokosowego.
Odpowiedź epidemiologa żywienia.
Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz omawia skuteczność tzw. herbatek odchudzających w redukcji masy ciała.
Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?
Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.
Rola rozgrzewki i ćwiczeń rozciągających w codziennej aktywności fizycznej.