Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Żylaki przełyku – dieta

Pytanie nadesłane do redakcji

Rozpoznanie kliniczne: Żylaki przełyku, żółciowe zapalenie żołądka
Rozpoznanie histopatologiczne: Gastris chronica partim atrophica corporis (woreczek żółciowy usunięty)
Mamy prośbę o rozpisanie produktów/potraw zalecanych i zabronionych (nabiał, warzywa, owoce, mięso, ryby, napoje itd.) oraz przykładowy jadłospis, który może być stosowany przy takim schorzeniu.

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Zalecana dieta powinna mieć cechy diety lekkostrawnej, z ograniczeniem tłuszczu oraz błonnika. Istotne jest:

  • spożywanie częstych, ale małych objętościowo posiłków ok. 5-6 dziennie,
  • unikanie produktów ciężkostrawnych, smażonych, tłustych i wzdymających, słodyczy
  • eliminacja picia kawy, mocnej herbaty, palenia papierosów oraz alkoholu.

Poniżej przedstawiono tabelę z produktami polecanymi i przeciwwskazanymi w diecie lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu, którą należy również indywidualizować, ze względu na różnice tolerancji poszczególnych produktów. Z diety bezwzględnie należy eliminować produkty, po których nasilają się dolegliwości. W tym celu poleca się również prowadzenie dzienniczka żywieniowego, który pozwoli na indywidualne sprecyzowanie grupy produktów, które są dobrze bądź źle tolerowane.

Tabela. Produkty polecane i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej
Wskazane Przeciwwskazane
Pieczywo chleb pszenny - jasny i czerstwy, bułki jasne ew. grahamki, biszkopty na białkach, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, pieczywo chrupkie pszenne, sucharki chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami, pieczywo drożdżowe cukiernicze
Dodatki do pieczywa masło, chudy twaróg, serek homogenizowany chudy, chude mięso gotowane, chude gatunki wędlin - szynki, polędwice z drobiu, indyka, wieprzowe i wołowe, ścięte białko jaja
W ograniczonych ilościach: dżemy bez pestek, marmolady, miód, masło, margaryny miękkie
tłuste wędliny, konserwy, salceson, smalec, pasztetowa, sery podpuszczkowe (żółte), serki topione, ser typu Feta, serki typu Fromage, dżemy pestkowe, jaja gotowane, jajecznica z całych jaj, masło i margaryny w dużych ilościach
Zupy i sosy rosół jarski, chudy rosół z cielęciny, jarzynowa, ziemniaczana, mleczne, przetarte owocowe, krupnik; podprawiane mąką i mlekiem (najlepiej czyste) ew. zaciągane żółtkiem, zupy mleczne na mleku 0% lub 0,5%
sosy łagodne: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowe, zagęszczone zawiesiną z mąki i mleka
zupy tłuste, zawiesiste, na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zaprawiane zasmażką, śmietaną, pikantne zupy z warzyw kapustnych, strączkowych, mocne rosoły, buliony sosy: cebulowe, grzybowe, chrzanowy, musztardowy, grecki, śmietanowy
Dodatki do zup bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, ryż biały, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron nitki, kluski biszkoptowe na białkach, groszek ptysiowy bez żółtek kluski kładzione, grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo, nasiona roślin strączkowych, kluski francuskie
Mięso, drób, ryby chuda cielęcina, młoda wołowina, indyk, kurczak, królik, chuda wieprzowina (schab środkowy)
chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj
W umiarkowanej ilości - ryby morskie: makrela, ryby słodkowodne: leszcz
potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki, duszone bez obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, na parze
tłuste gatunki mięs: wołowe, wieprzowe, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, podroby, flaki
tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, węgorz, halibut, śledź, sardynka
potrawy smażone, marynowane i wędzone
Potrawy półmięsne i bezmięsne budynie z kasz (jęczmiennej, manny, krakowskiej, kukurydzianej, warzyw, makaronu nitki bez żółtek, mięsa, risotto leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe, zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, makaron z mięsem, kluski ziemniaczane potrawy smażone na tłuszczu, np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety oraz bigos, fasolka po bretońsku
Tłuszcze w niewielkich ilościach: olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie śmietana, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
Warzywa młode i soczyste: marchew, buraczki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, seler, pomidor bez skórki, szpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, ogórek kwaszony bez skórki, cykoria, kapusta pekińska, koperek, natka ziemniaki gotowane, pieczone
potrawy gotowane, rozdrobnione lub przetarte, warzywa z wody, drobno starte
ćwikła i chrzan na kwasku cytrynowym
warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, papryka
ziemniaki smażone/odsmażane z tłuszczem
Owoce owoce dojrzałe i soczyste: winogrona bez pestek, cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane
w ograniczonych ilościach: kiwi, melon
gruszki, daktyle, śliwki, czereśnie, owoce marynowane, suszone owoce
Desery kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe ciasta tłuste, torty, desery z używkami, czekolada, batony, chałwa, słodycze zawierające kakao lub orzechy
Przyprawy kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa
w ograniczonych ilościach: ocet winny, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek
ostre: ocet, pieprz, papryka chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, kminek
Napoje mleko 0-1,5% tłuszczu, jogurty, kefiry, maślanki odtłuszczone, kawa zbożowa z mlekiem odtłuszczonym, bawarka, słabe napary herbat, herbaty owocowe, ziołowe; soki owocowe, warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane alkohol, mocne kakao, płynna czekolada, mocna kawa, mocna herbata, wody gazowane, pepsi, coca-cola i inne słodkie napoje gazowane

Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie: Bułka pszenna z margaryną, szynką z indyka, pomidor bez skórki
  • II śniadanie: Bułka maślana, serek homogenizowany chudy
  • Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem białym; dorsz pieczony w folii z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchwi i jabłka
  • Podwieczorek: Kisiel z cząstkami brzoskwini bez skórki
  • Kolacja: Pieczywo pszenne, margaryna, ser biały chudy, pomidor bez skórki

11.08.2014
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?